Preview: Chez Brood, een eerlijke ode aan Herman Brood

Geschreven door op 2 januari 2016 om 9:30
Chez Brood (herman Brood) - Fotograaf: Anton Corbijn (Bron: Persbericht Bos Theaterproducties)

Chez Brood is een gloednieuwe, unieke muziektheaterproductie over het leven van icoon Herman Brood. In 2016 zal de showreeks meer dan tachtig keer vertoond worden op Nederlandse podia.

Verwachting

Chez Brood wordt een energieke voorstelling die het bekende rock and roll én het onbekendere persoonlijke leven van de levenslustige Herman Brood centraal stelt. Bereid je voor op alle hits van de icoon en verwacht een eerlijk en liefdevol portret van ‘de muzikant, de kunstenaar, de volstrekt unieke, creatieve geest die weigerde volwassen te worden’. Een viering van de onstuimige man die dit jaar zijn zeventigste levensjaar zou ingaan.

Sneak peek

In december vond de perspresentatie van Chez Brood plaats, een muzikaal toneelstuk dat een ode aan het leven van Herman Brood is. Los van de belangstellende pers waren onder meer leden van de cast, regisseur Victor Löw, producent Inge Bos en familieleden van Herman Brood aanwezig. Tijdens de presentatie werd ingegaan op het tot stand komen van Chez Brood en alles wat daarbij komt kijken.

Regie en productie
Al snel wordt duidelijk waarom Chez Brood – een voorstelling die de naam dankt aan het idee voor een gelijknamige solovoorstelling die Herman ooit wilde maken – zijn weg naar het doek heeft gevonden. “Theaterland kan wel wat meer rock and roll gebruiken!”, aldus een enthousiaste Bos. Ze vervolgt dat Löw de aangewezen persoon is om het stuk te regisseren, die op zijn beurt aangeeft dat Herman Brood alom vertegenwoordigd was tijdens zijn jeugd.

Een eerlijke en liefdevolle ode
De castleden vertellen wat de bezoeker van de show kan verwachten: Chez Brood wordt een eerlijk en liefdevol portret van Herman Brood, waarbij precaire onderwerpen niet worden gemeden. Het stuk is dan ook niet enkel een productie over het leven van Herman, maar volgens actrice Rosa Reuten ‘een ode aan de muzikant, de kunstenaar, de unieke creatieve geest’.

Anne Lamsvelt, die de rol van Xandra Brood op haar neemt, noemt de voortgang van de voorbereidingen fascinerend: “Je leert Brood op een andere manier kennen. Hij is voor mij niet langer slechts de bekende rocker, maar ook een waar familieman.” Stefan Rokebrand sluit zich hierbij aan.

De acteur die voor de voorbereiding van de rol een jaar lang in de huid van Herman kroop en zelfs voor deze gelegenheid een tattoo liet zetten, zegt de vele persoonlijkheden van Herman te ontdekken: “Herman was een icoon, een junk en rebel. Cool maar ook vol humor en liefde. Het is lastig om de man te worden, aangezien Brood zo dicht bij zichzelf bleef.”

Nieuwe inzichten
Om de liefdevolle kant van Herman als vader, vriend en echtgenoot zo realistisch mogelijk neer te zetten, werken dochter Lola en weduwe Xandra Brood mee aan de productie. Iets dat niet altijd meevalt: “Het was af en toe moeilijk om naar het stuk te kijken doordat het zo sterk de werkelijkheid benadert. Stefan vertolkt het leven van mijn vader ontzettend goed.”, zegt Lola.

Dat Stefan erg natuurlijk overkomt in zijn rol als Herman, vindt ook een lichtelijk geëmotioneerde Xandra Brood. Toch draagt de weduwe van de rocklegende bij aan het ‘worden van Herman’. Niet alleen door op- en aanmerkingen te geven: tijdens de perspresentatie overhandigt ze Stefan het officiële paspoort van Herman Brood! “Je wilt graag Herman worden, hiermee kun je hem écht zijn.”

Ook dochter Lola ontvangt een bijzonder cadeau: de eerste single van het nummer When I Get Home, dat Herman altijd liefdevol thuis zong van achter zijn piano voor het gezin.

Rock ’n Roll Junkie
Herman werd niet enkel als liefdevol persoon gezien door vrienden en familie. Ook fans hielden van hem, vertelt Jan Rot die de begeleiding van de liveband op zich neemt voor het stuk. Zo was de invloed van Brood ook groot op de toen nog studerende Rot. Niet in opzicht van seks & drugs, maar op gebied van rock and roll blijkt uit een korte drugsgerelateerde anekdote die eindigt op “Herman Brood is dood, Jan Rot is God.” Mensen hielden van Herman zijn vele persoonlijkheden, maar het meest van hem als pure muzikant.

Na de perspresentatie bezocht de groep de studio van Pauw:

Bezoek Chez Brood

In januari vinden de eerste try-outs van de voorstelling plaats, waarna de voorstelling tot en met juni 2016 draait. Kijk voor alle speeldata en bijbehorende kaarten op de website van de voorstelling.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Niel Verstegen

Voorliefde voor rock, van Ac/dc tot Zeppelin.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.