Oorlogsvoorstellingen in het theater

Geschreven door op 4 december 2015 om 17:21
TheaterHangaar op vliegveld_Valkenburg (Soldaat van Oranje) - Fotocredits: Pvt Pauline (Wikimedia Commons)

Momenteel kun je vier voorstellingen in het theater beleven omtrent oorlog, maar welke kies je? Wij helpen je daarbij!

Oorlogsvoorstellingen

Momenteel draait de musical De Soldaat Van Oranje, de musical De Tweeling, de musical Het Meisje Met Het Rode Haar en de theatervoorstelling Anne. Voor degene die de kans krijgt om naar alle vier de voorstellingen te gaan, zeker doen! Helaas zal deze kans niet voor iedereen zijn weggelegd. Daarom hebben wij hieronder een overzicht gemaakt zodat je een goede selectie kan maken. Laat je ons even weten welke voorstelling je kiest?

De Soldaat Van Oranje

Reviews zoals ‘Soldaat van Oranje heeft een nieuw musical tijdperk ingeluid. Musical 2.0 – Spits’ en ‘Alsof je zo een spannende avonturenfilm bent binnen gestapt – De Telegraaf’ zeggen genoeg, een unieke voorstelling. Wat precies uniek is? Niet het spel of de zang, wel het decor en de wijze waarop alles op elkaar doorloopt. Het publiek hoeft zichzelf de gehele avond geen vragen te stellen, alles is perfect tot in de puntjes uitgewerkt en af.

TheaterHangaar op vliegveld_Valkenburg (Soldaat van Oranje) - Fotocredits: Pvt Pauline (Wikimedia Commons)

TheaterHangaar op vliegveld_Valkenburg (Soldaat van Oranje) – Fotocredits: Pvt Pauline (Wikimedia Commons)

Het verhaal

De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Kaarten bestellen

De musical ging op 30 oktober 2010 in première en is inmiddels verlengt t/m juli 2016. Sinds de première is elke voorstelling uitverkocht! Kaarten kun je hier bestellen of op de website van De Soldaat Van Oranje.

De Tweeling

Het zet je aan het denken en laat je in stilte achter. Het is niet zomaar een oorlogsverhaal, niet één op een rij van zoveel dezelfde treurige voorstellingen. Het laat twee kanten zien. Aan de ene kant waarom een Duits meisje geloofde in de, in haar ogen, hoopvolle idealen van Hitler. Aan de andere kant waarom een Nederlands meisje vecht tegen de gruwelijke idealen van Hitler.

Het verhaal

Review van een webredacteur van Artiestennieuws: ‘Nietsvermoedend keek de zaal toe hoe twee lieve meisjes woest uit elkaar getrokken werden. De Tweeling, door de dood van hun ouders gescheiden om zonder elkaar, in twee totaal verschillende culturen opgevoed te worden. De één (gespeeld door Hanna van Vliet) door een lompe, Duitse boer die alleen naar zichzelf luisterde tenzij de Katholieke kerk hem iets anders opdroeg. De ander (gespeeld door Rosa da Silva) werd opgevoed door een keurig, Nederlands gezin waar ze zelfs de kans kreeg om naar school te gaan en zichzelf te ontwikkelen. Toen brak de oorlog uit..

Kaarten bestellen

Nieuwsgierig geworden? Kaarten voor deze prachtige musical kun je hier bestellen of op de website van DeLaMar Theater. Tot en met 30 december speelt de musical in Amsterdam en daarna toeren ze het hele land door. Vast en zeker ook bij jou in de buurt!

YouTube player

De Musical Het Meisje Met Het Rode Haar

Roos van Erkel laat ‘Het meisje met het rode haar’ weer tot leven komen. De musical start wanneer ze stopt met haar opleiding rechten, en besluit zichzelf aan te sluiten bij het verzet. Vanuit daar neemt ze ons mee terug in de tijd, de oorlog. Hoewel de liefde tussen haar en Jim Bakkum, die haar partner in crime speelt, niet helemaal goed uit de verf komt, zet ze haar emoties omtrent de oorlog fantastisch neer.

Het verhaal

Jannetje Johanna (Hannie) Schaft, ook wel bekend onder haar bijnaam ‘Het meisje met het rode haar’, was een Nederlandse verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog nam zij actief deel aan het verzet en hielp daarbij onderduikers met gestolen bonkaarten en persoonsbewijzen. Ook pleegde ze verschillende aanslagen op Duitsers, collaborateurs en landverraders. Aan het eind van de oorlog werd Hannie gearresteerd. Hoe dit afloopt verklappen we nog niet!

Kaarten bestellen

Je hoeft de film vooraf niet te hebben gezien! Kies hier een theater bij jou in de buurt en laat je verrassen door het krachtige spel van Roos van Erkel.

Theatervoorstelling Anne STOPT!

Speciaal voor Anne de theatervoorstelling werd er een prachtige theaterzaal gebouwd. Artiestennieuws was hier vijf maanden geleden aanwezig. Al bij binnenkomst viel de ruimte en het luxe accent direct op. Het vriendelijke personeel schonk de laatste drankjes in en een luide alarmbel waarschuwde de laatste niet-zittende bezoekers om te gaan zitten. Ook wij liepen de zaal in, op zoek naar onze zitplekken. Weer stonden we perplex. Wat een prachtige, ruime zaal (vooral het decor)! Eigenlijk niet in woorden te omschrijven, iets wat je met eigen ogen moet hebben gezien. Maar wees er snel bij, want de voorstelling stopt binnenkort!

Kaarten bestellen

Wil je zelf bij deze indrukwekkende voorstelling aanwezig zijn? Kijk dan even op deze website of op de website van Anne de theatervoorstelling voor kaarten. Maar wees er snel bij, want de voorstelling stopt eind januari 2016.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags: