Lorde beklimt de wereld door haar mysterie

Geschreven door op 7 mei 2015 om 12:19
Albumcover: Lorde - Pure Heroine

Amerika had dit niet gekund.. Lorde, de 17-jarige zangeres uit Nieuw-Zeeland waar we gewoon verliefd op zijn geworden.

Met haar eerste hit ‘Royals’ werd ze in een klap wereldwijd bekend. Maar niemand wist wie Lorde was en niemand wist hoe ze eruit zag. Een groot mysterie dus. NPO3 heeft een documentaire over Lorde, artiestennaam voor Ella, uitgezonden en daar hebben wij een artikel over geschreven. Lees jezelf in de wereld van Lorde.

 

Mysterieuze meid

Plots stond Royals op Soundcloud. Niemand wist wie de jongedame was die zichzelf Lorde noemde. Omdat het je meteen pakt, werd het direct door radiostations opgepikt die het regelmatig begonnen te draaien. Ondertussen wist nog steeds niemand wie Lorde eigenlijk was. Er werden concerten georganiseerd. De voorverkoop van verschillende concerten waren binnen 37 seconden uitverkocht, terwijl ze nog niet eens wereldwijd was doorgebroken. Tijdens de concerten wist het publiek nog niet eens welk gezicht het podium zou betreden. Waarschijnlijk is dat in het begin de sleutel tot haar succes geweest; de mysterie. Inmiddels staat het internet natuurlijk vol met foto’s van Lorde en hoef je jezelf geen vragen meer te stellen over haar uiterlijk.

Lorde hoeft niet bloot

Toch hangt er nog steeds een soort mysterie om haar heen. Ze hoeft geen sletterige kleding te dragen om op te vallen. Daarmee geeft ze zichzelf dus nooit bloot. Ze is toch wel mooi, wat ze ook draagt. Ze heeft het respect van haar publiek al gewonnen. Ook de coole feestjes, de jongens en de drugs is niks voor haar, al zingt ze er af en toe wel over. Toch doet ze dat op een manier dat tieners het verstaan en niet zoals de rest van de wereld het wil horen. Ze ziet het zoals het echt is in de ogen van een tiener. Na deze omschrijving denk je misschien aan Taylor Swift muziek, maar dat is het ook niet. Het is geen typische tienermuziek. Ze heeft poëtische, stijlvolle en originele teksten.

 

Imago van Lorde

Een deel van haar imago is het afwijzen van het Amerikaanse kooplustige materialistische imago. Tieners over de hele wereld vinden dat waarschijnlijk verfrissend; ‘we hoeven dus geen Miley Cyrus te zijn.’ Ze is alternatief en excentriek in tegenstelling tot het blonde, knappe, geïdealiseerde Amerikaanse vrouwbeeld dat zoveel popsterren laten zien. Ook is haar muziek geen typische popmuziek. Tieners herkennen zichzelf erin: ‘dit gaat over mij, ik ben geen popster.’ Amerika had dit niet gekund. Dit nieuwe imago moest ergens anders vandaan komen. Ella is een typische Nieuw-Zeelandse, en nog steeds. Ze blijft met beide benen op de grond staan door de nuchterheid van haar ouders. Al vragen we ons wel af voor hoelang nog.. Haar succes blijft namelijk alleen maar groeien.

The Hunger Games

Ongelofelijk dat The Hunger Games Lorde toevertrouwde om een nummer te schrijven. Op haar leeftijd, met haar ervaring. Het eindresultaat is precies zoals verwacht, fantastisch, geniaal..

Toekomst

We hebben nog lang niet het beste van Lorde gehoord. Je zal nog verbaasd gaan staan van wat tijd en ervaring met een artiest met talent kan doen. “Ik ben me ervan bewust dat ik niet te snel moet willen groeien. Mensen moeten met me mee kunnen groeien”, vertelt Lorde in de documentaire. Waarschijnlijk doelt ze hier op het tiener zijn. Tieners moeten mee kunnen groeien naar het volwassen bestaan.

Wis je dat..

  • Ze een spons is die alles wat haar interesseert opzuigt.
  • Ze haar inspiratie van het internet afhaalt.
  • Ze 17 de interessantste leeftijd vindt die er is.
  • Ze al twee Grammy’s op haar naam heeft staan.
  • Ze graag werkt met Flume. Hieronder is een Flume remix te horen van een nummer van Lorde)

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Inge Peeters, Webredacteur bij Artiestennieuws
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· · · · · ·
Artikel Categorieën:
Artiesten · Lorde Nieuws · Nieuws