Herman van Veen – 70 jaar en nog steeds op tour

Geschreven door op 13 maart 2015 om 13:48
Herman van Veen - Fotocredits: Janmennens - Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Herman van Veen wordt zaterdag 14 maart 70 jaar. In o.a. Rotterdam, Utrecht en Nijmegen komt hij ons verblijden met zijn muzikaliteit en zijn humor.

Het is ongelofelijk dat Herman van Veen nog steeds springt, rent en los gaat op het podium. Overal waar Herman komt wordt hij behandeld als een levende legende. Een legende moet je eigenlijk minimaal één keer in je leven hebben gezien.

Herman van Veen - Fotocredits: Janmennens (CC Flickr)

Herman van Veen – Fotocredits: Janmennens (CC Flickr)

KAARTVERKOOP HERMAN VAN VEEN

Voor maar liefst 58 verschillende datums zijn er mogelijkheden om kaartjes te kopen. Kijk hier voor een volledig overzicht van alle locaties en datums. Ook zijn er recensies te lezen. Zo laat Mechteld weten: “wat een energieke man, vol passie voor zijn vak!” Marianne is speciaal vanuit Duitsland gekomen voor zijn show en Johan vindt Herman’s voorstelling in een woord: ‘geweldig!’

HERMAN VAN VEEN IN JONGERE JAREN

Herman van Veen studeerde als in zijn jongere jaren viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens zijn studie in Utrecht speelde hij viool in het Utrechts Studenten Koor en Orkest. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het muzikaal-clowneske soloprogramma ‘Harlekijn’. Sindsdien reist hij de wereld rond en speelt hij zijn voorstellingen in vier verschillende talen.

DE MOEDIGE EEND ALFRED JODOCUS KWAK

Na een verzoek van UNICEF Nederland en het Haagse Residentie Orkest schreef Van Veen in 1976 een theatervoorstelling over de moedige eend Alfred Jodocus Kwak. Van deze voorstelling werd in 1979 een prentenboek uitgebracht, in 1987 werd Alfred J. Kwak een stripfiguur, waarvan in Japan in 1989 een tot cult geworden 52-delige animatieserie werd gemaakt die wereldwijd te zien was. Kennen we deze animatieserie allemaal nog? Tip: luister goed naar de ingesproken stemmen. Herken je de stem van Herman?

YouTube player

Klik voor de eerste aflevering van Alfred J. Kwak even op de YouTube link.

DE MAN DIE ALLES KAN

Herman van Veen creëerde 150 cd’s, 12 dvd’s, een zestigtal boeken en tientallen scenario’s voor onder meer de door hem zelf geregisseerde speelfilms en muziektheatervoorstellingen. Hij was jarenlang vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur voor UNICEF Nederland. Tevens stichtte hij verschillende organisaties, waaronder de Stichting Colombine, de Stichting Alfred Jodocus Kwak, de Stichting Roos en de Herman van Veen Foundation. Al deze organisaties zetten zich in en vragen aandacht voor de rechten van het kind door middel van kennisoverdracht en bescheiden projecten in ontwikkelingslanden en Europa.

HERMAN OP EEN POSTZEGEL

In februari 2008 werd er een Nederlandse postzegel van hem uitgebracht, een mijlpaal die, naar eigen zeggen, de helft van zijn leven markeert. Op de postzegel is een jeugdportret van een vierjarige Herman in een gebreide zwembroek te zien. Hij was tijdens het zwemmen die broek meermalen kwijt. “Hindert helemaal niet”, volgens moeder Van Veen, “er zat maar een fluitje van een cent in!” Dezelfde afbeelding staat ook op de hoes van de cd ‘Nederlanders’ van Herman van Veen.

DE LOUIS DAVIDSRING

Van Veen is drager van de Louis Davidsring. In 1976 besloot de voormalige beheerder van de ring, Wim Kan, dat het tijd werd voor een opvolger. Zodoende heeft Herman de ring al bijna 40 jaar in bezit. De Louis Davidsring (ook wel Davidsring) is een prestigieuze Nederlandse onderscheiding op het gebied van kleinkunst. De prijs werd in 1948 ingesteld door de gemeente Rotterdam. De ring werd in het leven geroepen ter nagedachtenis aan cabaretier Louis Davids (1883-1939) en ter ere van de joodse theaterfamilie David(s), waarvan enkele leden in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen waren vermoord. De drager van de ring mag zelf beslissen wanneer en aan wie de prijs wordt overgedragen. Wanneer Herman de ring aan iemand gaat overdragen is de vraag. Tijdens het programma ‘De Wereld Draait Door’ liet hij weten dat hij inmiddels weet wie zijn opvolger wordt. Hij wacht alleen nog op het juiste moment om het ook werkelijk uit te voeren. We wachten in spanning af. Heb jij enig idee wie het wordt?

Hieronder is te zien, bij 8 minuten en 20 seconden, hoe Herman de Louis Davidsring in 1976 in ontvangst nam.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.