Artiest zijn is een topsport

Geschreven door op 2 september 2023 om 12:55
Artiest zijn is een topsport

ADVERTORIAL: Sport en cultuur worden vaak als twee verschillende werelden beschouwd, maar er zijn artiesten die laten zien dat zij ook topsporter zijn.

Het idee dat sporters fysieke kracht en uithoudingsvermogen hebben, terwijl artiesten zich vooral richten op creativiteit en talent om nieuwe albums uit te brengen, blijkt een stereotype te zijn dat niet altijd opgaat. Uit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de bevolking maandelijks aan zowel sport als cultuurbeoefening doet. In dit artikel zullen we ontdekken welke artiesten de rol van topsporter vervullen en hoe zij deze beide werelden succesvol combineren.

Breaking: een kunstvorm die topsport is

Breaking, voorheen bekend als breakdance, is een indrukwekkende kunstvorm die de aandacht verdient. Maxime ‘Madmax’ Blieck, een jonge B-girl, heeft zich aan de absolute wereldtop gewerkt en mag zich nu officieel topsporter noemen. Ze neemt deel aan het WK Breaking en droomt van de Olympische Spelen van Parijs 2024. Breaking vereist kracht, snelheid, lenigheid en artistieke expressie, wat het duidelijk een combinatie van kunst en sport maakt. Bij deze sport wordt losse en comfortabele kleding gedragen, zoals een sporttop bh.

Rappers met de mentaliteit van topsporters

Niet alleen dansers, maar ook rappers kunnen de mentaliteit van topsporters aannemen. Neem bijvoorbeeld Kraantje Pappie (Alex van der Zouwen), een Nederlandse rapper die bekend staat om zijn gedrevenheid en toewijding aan zijn vak. Net als sporters werkt hij hard aan zijn prestaties en is hij bereid om tegenslagen te overwinnen om beter te worden. Deze toewijding maakt hem een artiest met de mentaliteit van een topsporter.

De uitdagingen van artiesten en topsporters

Artiesten en topsporters worden geconfronteerd met vergelijkbare uitdagingen, zoals de druk om keer op keer te presteren en het balanceren van hun artistieke/sportieve prestaties met commerciële en juridische belangen. Daarnaast moeten artiesten en topsporters rekening houden met fiscale aspecten, afhankelijk van hun inkomstenbronnen en woonplaats.

De link tussen sport en zang

Voor sporters wordt het steeds normaler om een sportpsycholoog te hebben, terwijl zangers hier minder gebruik van maken. Toch hebben beide groepen veel gemeen als het gaat om mentale kracht en prestatiegerichtheid. Een psycholoog kan zangers helpen hun talent verder te ontwikkelen en hun prestaties te optimaliseren, vergelijkbaar met hoe een sportpsycholoog atleten helpt. 

De kledingdracht in sport en kunst

Kledingdracht speelt een cruciale rol in zowel de wereld van sport als de kunst. Sporters kiezen vaak voor technische en functionele kleding die hun prestaties bevordert (soms ook een postoperatieve bh), terwijl artiesten de kans grijpen om zich expressief en uniek te kleden, waarbij hun outfits hun persoonlijkheid en artistieke visie weerspiegelen. Beide groepen stralen vertrouwen uit wanneer ze zichzelf presenteren aan het publiek, en hun kleding draagt bij aan de totale beleving voor zowel henzelf als hun fans.

Zijn ze zo verschillend?

Het idee dat artiesten en topsporters totaal verschillende werelden zijn, blijkt achterhaald. Er zijn artiesten die ook topsporter zijn, zoals B-girl Maxime Blieck, die laat zien dat kunst en sport hand in hand kunnen gaan. Rappers zoals Kraantje Pappie vertonen dezelfde gedrevenheid als topsporters in hun streven naar succes. Beide groepen staan voor vergelijkbare uitdagingen en kunnen baat hebben bij professionele ondersteuning, zoals sportpsychologen of psychologen voor artiesten. Het is tijd om het stereotype van sport versus cultuur te doorbreken en te erkennen dat artiesten ook topsporters kunnen zijn.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Volg Artiestennieuws en blijf altijd op de hoogte van de belangrijkste concertaankondigingen en de leukste muzieknieuwtjes.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Sponsored Content