Repetities Songfestival worden voortgezet ondanks onrust in Israël

Geschreven door op 6 mei 2019 om 13:32
Het Grote Songfestivalfeest, Duncan Laurence, Eurovisie Songfestival - Fotocredits: Yaroslav Dorn - Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Het toenemende geweld tussen Gaza en Israël is voor de organisatie geen reden om de repetities voor het Songfestival af te lassen. Inmiddels is er tussen de twee conflicterende partijen een staakt-het-vuren gesloten.

Songfestival in Israël

Op dinsdag 14 mei 2019 begint in Tel Aviv het Eurovisiesongfestival 2019. De repetities zijn inmiddels in volle gang, maar niet zonder veel beveiliging. De situatie rond het conflict tussen Israël en Gaza verslechterde gedurende het weekend van vrijdag 3 mei tot en met zondag 5 mei 2019. Er zouden ruim 450 raketten zijn afgevuurd, waarvan het grootste deel werd onderschept door Iron Dome, een afweersysteem. Daarnaast viel het Israëlische leger 220 Palestijnse doelen aan van onder andere Hamas. Op de website van Nu.nl valt te lezen dat er ongeveer dertig doden gevallen zijn tijdens het geweld dit weekend.

Staakt-het-vuren

Maandagochtend 6 mei 2019 werd bekendgemaakt dat een staakt-het-vuren is gesloten tussen Hamas en Israël. Vanaf half vijf deze ochtend, plaatselijke tijd, geldt er een wapenstilstand. Inmiddels zijn veel voorzorgsmaatregelen ingetrokken en wordt het ‘normale’ leven in Israël herpakt. Correspondent Ankie Rechess laat het volgende weten aan NOS“Alleen in een strook langs de grens met Gaza blijven winkels en scholen dicht. Israël blijft wantrouwig over de echte intenties van Hamas.”

Eurovisiesongfestival

Voor Israël was de timing van deze geweldsuitbarsting uiterst onhandig. Het Eurovisiesongfestival gaat op donderdag 14 mei 2019 van start in Tel Aviv. Op Twitter lijkt de Songfestivalbaas Jon Ola Sand de onrust te negeren: “Ik kijk er naar uit om iedereen op het podium te zien.” Op zaterdag 4 mei 2019 zou een songfestivalconcert plaatsvinden in Modi’ien, maar deze show werd enkele uren voor aanvang afgelast vanwege de onrust. Dana International, de zangeres die in 1998 het festival won voor Israël, zou optreden tijdens het concert: “Ik ben geschokt en bedroefd. Ik hoop dat dit het enige evenement is dat niet doorgaat.” aldus de artieste.

Duncan Laurence

Tijdens de aankomende songfestival editie wordt Nederland vertegenwoordigd door Duncan Laurence. Op donderdag 16 mei 2019 brengt hij, tijdens de tweede halve finale, zijn track ‘Arcade‘ ten gehore op het podium in Tel Aviv. Volgens de bookmakers en de buitenlandse pers maakt Duncan een grote kans op de winst dit jaar.


Bronnen: Ad.nl, NOS, NU.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.