Festival Report: Stof happen, jointjes roken en beuken op WOO HAH! 2018

Geschreven door op 17 juli 2018 om 18:24
Woo Hah! 2018 - Logo Woo Hah! Festival

De organisatie van WOO HAH! 2018 had dit jaar een spannende editie voor de boeg. Met de verhuizing van de Spoorzone in Tilburg naar de Beekse Bergen in Hilvarenbeek verdubbelde WOO HAH! de capaciteit van het aantal bezoekers naar 32.500 per dag. Maar is de bosrijke, rustgevende omgeving en tevens territorium voor het jaarlijkse Best Kept Secret de juiste plek voor één van de grootste hiphopfestivals van Europa?

Festival Report WOO HAH! 2018

Met een strakblauwe lucht en zo’n 30 graden is het drie dagen lang zweten geblazen voor de bezoekers van WOO HAH! 2018 Door de droogte en enorme groepen mensen die op en neer wandelen over het langwerpige festivalterrein, waait er veel stof op. Verschillende bezoekers trekken hun shirt uit en binden deze voor hun gezicht, of dragen mondkapjes, maar dit mag de pret niet drukken. De sfeer is gemoedelijk en in elk weggestopt hoekje van het terrein zit er wel iemand een jointje te draaien.

Met vier grote stages waar bezoekers kunnen genieten van zowel de grootste nationale hiphopacts als Boef en Flonti Stacks, als internationale acts zoals J. Cole en Lil’ Pump, valt er genoeg te zien voor de echte hiphopliefhebber. En voor zij die even willen chillen, is er The Block: een skatepark waar skatedemo’s en dance battles worden gehouden en is er de mogelijkheid tot het relaxen in een hangmat in een grote, overschaduwde passage door het bos.

WOO HAH! 2018 – Vrijdag

Woo Hah Festival op vrijdag 14 juli 2018.

Mick Jenkins

De eerste internationale artiest van het festival is de Amerikaanse Mick Jenkins, die met zijn jazzy hiphopbeats en strakke rap de juiste toon zet voor WOO HAH! 2018 Het publiek in de goed gevulde tent van de Canna Stage kan niet stilstaan en Mick Jenkins heeft er zichtbaar zin in. Met een brede glimlach op zijn gezicht levert hij een knallende show, vol met positieve energie. D

at de dynamiek tussen het publiek en Mick Jenkins goed is, toont zich wanneer hij midden in de show een kort overleg pleegt met zijn dj. In plaats van dat het publiek rustig afwacht tot het volgende nummer start, wordt er luidkeels gejoeld en geklapt. Dit overvalt ook Jenkins, die zich verrast omdraait en vraagt: “Y’all chant for me? That’s some love!”

AJ Tracey

Al een half uur voor aanvang van het optreden van de 23-jarige grimerapper uit Londen staat de tent van de Waterfront Stage propvol en staan ook buiten de tent rijen aan mensen. Of ze hier allemaal zijn voor AJ Tracey, of dat het publiek zich hier massaal verzamelt omdat er een uur geen groot live-optreden meer op het programma heeft gestaan is niet zeker, maar wordt snel duidelijk zodra de show van start gaat.

Na de eerste twee nummers lijkt een deel van het publiek het namelijk wel weer gezien te hebben en druppelen de bezoekers langzaam alle kanten van de tent uit. Grime is met zijn grimmige, uptempo sfeer niet voor iedereen weggelegd. Dat AJ Tracey zijn muziek en performance verder om energie draaien, is duidelijk en dit spat er dan ook van af. Maar zijn terugkerende vraag om ‘turn-up’s’ en ‘energy’ wordt een beetje over de top en vermoeiend. Uiteindelijk was het een prima en energieke show voor de harde kern, maar misschien net iets te specifiek voor een groot deel van het publiek.

WOO HAH! 2018 – Zaterdag

Woo Hah Festival op zaterdag 14 juli 2018.

A Boogie Wit Da Hoodie

Het veelbelovende optreden van A Boogie Wit Da Hoodie komt al vanaf het eerste begin maar moeilijk op gang. Nadat zijn dj met gedateerde tracks als ‘Harlem Shake’ en ‘Panda’ het publiek heeft proberen op te warmen en iedereen stelselmatig in ‘Amsterdam’ verwelkomt, komt A Boogie met weinig energie het podium opgelopen.

Tijdens zijn eerste track lijkt hij te playbacken, wat het publiek verbijsterd doet toekijken, maar al snel blijkt dat de apparatuur oververhit is geraakt door de brandende zon. Zodra dat is opgelost, komt de show langzaam op gang en lijkt A Boogie er steeds meer zin in te krijgen. Wanneer hij afsluit met zijn bekendste track ‘Drowning’, is de show op zijn hoogtepunt. Het publiek springt er op los en het zand wat dit doet opwaaien, laat A Boogie verdwijnen in een mist van stof. Wanneer hij het publiek, en net als de dj ‘Amsterdam’ bedankt, eindigt het iets tegenvallende optreden hierdoor toch nog met een lach van het publiek.

A Boogie wit Da Hoodie ? ? @erikluyten

A post shared by woohahfestival.com (@woohahfest) on

GASHI

Aan het begin van zijn show op de Forest Stage, verkondigt rapper GASHI dat hij vlak voor de show zou zijn flauwgevallen en dat hij dus niet weet hoe lang zijn show zal gaan duren. Maar na zijn eerste nummer klimt hij al van het podium, om tussen de ongeveer honderd mensen die naar zijn optreden zijn gekomen, mee te springen.

Na een tijdje gebeurt er iets opmerkelijks, wanneer GASHI en zijn dj besluiten geen eigen repertoire meer op te treden, maar bekende pop- en hiphopnummers gaan draaien. Op het moment dat ‘Wonderwall’ van Oasis wordt ingestart, lijkt het einde een beetje zoek, maar zingt iedereen vrolijk mee. Na een half uur geeft GASHI aan dat hij zich ‘shit’ voelt en eindigt het optreden van een rapper, dat meer als het optreden van een feest-dj voelde, vrij abrupt.

WOO HAH! 2018 – Zondag

Woo Hah Festival op zondag 15 juli 2018.

Injury Reserve

Voor de meest rauwe hiphop-performance op WOO HAH! moest je bij het hiphoptrio Injury Reserve zijn. Terwijl producer Parker Corey de samples en loops live intikte, vlogen rappers Stepa J. Groggs en Ritchie With a T. van links naar rechts, rappend en schreeuwend over het podium.

Dat de zandvlakte van de Forest Stage nog niet eens voor de helft vol stond, leek het trio niet te deren en tussen harde beukers als ‘No Shit!!!’ werd ook plaats gemaakt voor intieme nummers als ‘North Pole’. En wanneer Ritchie opmerkt dat een security guard van WOO HAH! met een emmer water en natte spons bezoekers verkoeling biedt, legt hij het optreden even stil om het festival hiervoor te prijzen: “We are from Phoenix, Arizona. Where it is much warmer then this most of the time, and even there they don’t do shit like this!”

Rejjie Snow

Op het heetste moment van de dag verschijnt Rejjie Snow, in tegenstelling tot de meeste acts op het festival, precies op de afgesproken tijd op het hoofdpodium. Hij is de eerste headliner van de dag en het enorme terrein van de Snipes Stage staat aardig gevuld, maar een deel van zijn publiek besluit de show van een afstandje te bekijken, waar schaduw is.

Tijdens zijn optreden stelt Rejjie Snow zich bescheiden op, wat hem siert. Wanneer hij om een reactie van het publiek vraagt en amper respons krijgt, glimlacht hij en bedankt hij het publiek alsnog voor ‘the love’. Waarschijnlijk begrijpt hij ook dat zo vroeg op de dag, de hoge temperatuur en brandende zon niet de ideale ingrediënten zijn om volledig uit je dak te gaan. Daarentegen heeft hij er wel voor gekozen om voornamelijk zijn hardst beukende platen in zijn setlist te verwerken, en niet zijn funky, groovy tracks waarvoor hij ook bekend staat. Maar ondanks de hitte zorgde Rejjie Snow zijn delivery, strakke visuals en de balans tussen hem en de dj voor een show die stond als een huis.

WOO HAH! terug in 2019

Volgend jaar zal WOO HAH! van 12 tot 14 juli terugkeren op het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Goed nieuws, want WOO HAH! en de Beekse Bergen zijn een match made in hipop-heaven, met genoeg ruimte voor de bezoekers, grootse stages en plekjes aan het strand of in het bos waar de festivalgangers die al het gebeuk even zat zijn, zich kunnen terugtrekken.

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Rens van Hout, Festivalreporter bij www.artiestennieuws.nl

Laatste berichten van Rens van Hout (toon alles)

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.