Verdriet, gejuich en euforie: Graspop-zaterdag is dag van uitersten

Geschreven door op 24 juni 2018 om 17:17
Graspop 2018 - Foto Nathan Dobbelaere (Graspop Metal Meeting) - PERSFOTO, NIET VOOR ANDERE ARTIKELEN GEBRUIKEN

De derde dag van Graspop 2018 was een bijzondere. Met het trieste nieuws over drummer Vinnie Paul, het gejuich voor de Belgische ‘Rode Duivels’ en de euforie bij bands als Volbeat, was de zaterdag een dag van uitersten.

Graspop-zaterdag is dag van uitersten

Camping Boneyard wordt zaterdagochtend vroeg wakker met triest nieuws. Vinnie Paul, mede-oprichter en drummer van onder meer de legendarische metalband Pantera, is overleden. Het overlijden van een van de grootste metaldrummers aller tijden is uiteraard groot nieuws op het terrein van het Belgische metalfestival en zorgt voor een schok van ongeloof onder de aanwezige metalheads.

Groot is dan ook het contrast met het feest dat hier de afgelopen dagen heeft plaatsgevonden en natuurlijk ook vandaag gewoon weer op het programma staat. Want dat programma bevat ook op deze zaterdag weer een aantal schitterende namen, met acts als supergroep Sons of Apollo, Accept, Kreator, Marilyn Manson, Megadeth en headliner Volbeat.

Graspop 2018 - Foto Stijn Verbruggen (Graspop Metal Meeting) - PERSFOTO, NIET VOOR ANDERE ARTIKELEN GEBRUIKEN

Graspop 2018 – Foto: Stijn Verbruggen (Graspop Metal Meeting)

Graspop juicht voor de Rode Duivels

Muziek is overigens niet de enige festiviteit die vandaag op het programma staat. In tegenstelling tot het Nederlands elftal, hebben de Rode Duivels zich wel voor het WK geplaatst en het Belgische elftal speelt vandaag haar tweede groepswedstrijd van het toernooi, tegen Tunesië. Graspop pakt groots uit en heeft een ware ‘fanzone’ ingericht op de camping, terwijl de wedstrijd ook op een groot scherm op het festivalterrein te bewonderen is.

Bij aankomst op de festivalweide valt al direct op dat het publiek zich vandaag een stuk kleurrijker heeft uitgedost. Naast de zwarte hoodies en bandshirts, loopt een groot deel van de metalheads vandaag in rode voetbalshirts, inclusief gekke hoeden, pruiken, vlaggen en natuurlijk schmink op de gezichten. De uiteindelijke 5-2 overwinning van onze zuiderburen zorgt in ieder geval voor een opperbeste sfeer op de Desselse Stenehei.

Graspop 2018 - Foto: Nathan Dobbelaere (Graspop Metal Meeting) - PERSFOTO, NIET VOOR ANDERE ARTIKELEN GEBRUIKEN 1

De Rode Duivels tijdens Graspop 2018 – Foto: Nathan Dobbelaere (Graspop Metal Meeting)

Thuiswedstrijd voor Belgische Megadeth-drummer

Zo’n voetbalwedstrijd is hartstikke leuk, maar toch draait het hier vooral om één ding: muziek. En de hoofdact van vandaag is er een waar veel bezoekers duidelijk naar uit kijken, gezien de vele shirts die we van deze band spotten. ‘Jonge’ headliner Volbeat is een verfrissende naam tussen gevestigde klassiekers als Guns N’ Roses, Iron Maiden en Ozzy Osbourne. Toch is het zo’n klassieker die het publiek bij de Main Stages mag opwarmen.

Megadeth, met de Belgische drummer Dirk Verbeuren in de gelederen, trakteert het publiek op legendarische thrashmetal-tracks als ‘Hangar 18’‘Symphony of Destruction’‘Tornado of Souls’ en ‘Holy Wars… The Punishment Due’. Het gebrek aan zangkwaliteit bij frontman Dave Mustaine wordt inmiddels al meer dan 35 jaar gecompenseerd door de geniale composities en de virtuoze instrumentatie van alle bandleden, en ook vandaag vormt geen uitzondering. Met een strak gespeelde, anderhalf uur durende set toont Megadeth nog maar eens aan een van de grootste thrashmetalbands aller tijden te zijn.

Megadeth op Graspop 2018 - Foto Tim Tronckoe (Graspop Metal Meeting) - PERSFOTO, NIET VOOR ANDERE ARTIKELEN GEBRUIKEN

Megadeth op Graspop 2018 – Foto: Tim Tronckoe (Graspop Metal Meeting)

“Laat je alsjeblieft horen voor Vinnie Paul”

Dan is het tijd voor de jongste headliner van deze Graspop-editie. Volbeat krijgt, ten opzichte van Guns N’ Roses en Iron Maiden de dagen ervoor, een stuk minder tijd om de metalheads op de festivalweide te betoveren. Een ander groot verschil met de eerder genoemde headliners: Volbeat laat vanavond vooral haar muziek spreken. Geen vuurwerk of grote productie. En dat is best verfrissend.

De show van de Deense metalband staat vanavond vooral in het teken van Vinnie Paul. De rockers hebben hun intro-muziek aangepast naar Pantera’s ‘Walk’, als eerbetoon aan de drummer. Halverwege de set draagt frontman Michael Poulsen het nummer ‘Goodbye Forever’ op aan de op 54-jarige leeftijd overleden Paul: “Velen van ons werden vanmorgen wakker met triest nieuws. We zijn een goede vriend kwijtgeraakt, de meest lieve persoon in deze metal-scene. Laat je alsjeblieft horen voor Vinnie Paul.”

Volbeat eert Vinnie Paul - Foto Dorien Goetschalckx (Graspop Metal Meeting) - PERSFOTO, NIET VOOR ANDERE ARTIKELEN GEBRUIKEN

Volbeat eert Vinnie Paul – Foto: Dorien Goetschalckx (Graspop Metal Meeting)

Volbeat valt in de smaak

De met invloeden van rockabilly doordrenkte muziek van de Denen valt duidelijk in de smaak bij het publiek, dat tracks als ‘Lola Montez’ en ‘Still Counting’ woord voor woord meezingt. Zanger Poulsen, die rockabilly-iconen als Johnny Cash en Elvis Presley als meest voorname invloeden benoemt, is onder de indruk en laat dit meerdere malen blijken: “Jullie zijn fantastische mensen. Dank jullie wel, jullie klinken geweldig.”

Het hoge meezing gehalte is zonder twijfel de grootste kracht van deze band, die met haar show duidelijk scoort bij het Desselse publiek. Headliner Volbeat zorgt voor een vrolijke noot en een groot aantal euforische fans. En dat op een dag die zo triest begon.

Volbeat op Graspop 2018 - Foto Robin Looy (Graspop Metal Meeting) - PERSFOTO, NIET VOOR ANDERE ARTIKELEN GEBRUIKEN

Volbeat op Graspop 2018 – Foto: Robin Looy (Graspop Metal Meeting)

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.