Kurt Cobain bleef altijd worstelen met zijn gigantische succes

Geschreven door op 5 april 2018 om 16:52
Kurt Cobain, Logo Nirvana - Wikimedia Commons (Publiek Domein)

Voor de fans van Kurt Cobain blijft 5 april voor altijd een dag met een gitzwarte rand. Op deze datum in 1994 pleegde de frontman van Nirvana zelfmoord. Door het gigantische succes van zijn muziek werd de zanger zelf onderdeel van de mainstream scene die hij zo verachtte. Dit zorgde voor persoonlijke problemen, die hij nooit zou overwinnen. 

24e sterfdag Cobain

‘Als er een cursus tot rockster zou bestaan, had ik die maar wat graag genomen. Misschien had dat me geholpen.”

In een interview met The Guardian uitte Kurt Cobain ooit zijn onvrede over het succes van zijn band. Cobain worstelde veel met zijn wereldfaam en dit werd de muzikant uiteindelijk fataal. Vandaag (5 april) is het exact 24 jaar geleden dat deze invloedrijke artiest zichzelf met een geweer van het leven beroofde. De extroverte rockster werd de stem van een generatie genoemd en was, volgens vakblad Rolling Stone, ‘the most important artist of the nineties, even though he lived for less than half of the decade.’

Moeilijke jeugd

Kurt Donald Cobain komt op 20 februari 1967 ter wereld in Hoquiam te Washington en groeit op in het naastgelegen Aberdeen. Cobain wordt al van kinds af aan beïnvloed door muziek. Zijn oom speelt in een band en laat de kleine Kurt kennis maken met de piano. De drukke en enthousiaste jongen beleeft aanvankelijk een uiterst gelukkige jeugd, totdat zijn ouders in 1975 van elkaar scheiden. Kurt is op dat moment acht jaar oud en komt deze klap nooit meer te boven. Vanwege het feit dat scheiden een unicum is in deze periode, wordt Cobain vaak met de nek aangekeken. Zijn frustratie en opstandigheid nemen in zijn jeugdjaren alleen maar in hoeveelheid toe. Deze rebellie zou later tot uiting komen in zijn grunge muziek.

Schoolverlater

Na de scheiding van zijn ouders richt Cobain zich steeds meer op kunst en muziek. Op zijn veertiende verjaardag ontvangt de opstandige puber een gitaar en via dit instrument weet hij zijn frustraties te uiten. Door het gebrek aan familiaire rust en opvang (Cobain verhuist van moeder, naar vader en vestigt uiteindelijk bij opa en oma) loopt het op school allesbehalve soepel. Kurt wordt gepest vanwege zijn desinteresse voor sport, de scheiding van zijn ouders en zijn voorliefde voor artistieke factoren. Cobain geeft in mei van zijn eindexamenjaar de brui aan school. “Ik besloot dat ik liever in een band zat”, stelde de blonde rocker even later laconiek in een interview. (Zie onderstaand filmpje, vanaf 2.10)

Groei succes

Na zijn afscheid op school hangt Cobain vaak rond bij repetities van een plaatselijke band. Op een goede dag ontmoet hij Krist Novoselic, de bassist van deze band. De twee muzikanten kunnen het dusdanig met elkaar vinden dat ze besluiten een eigen band op te richten. Via een vriend komen zij in contact met drummer Chad Channing en in 1987 ziet Nirvana het levenslicht. De eerste jaren blijft het succes beperkt tot lokaal niveau. In 1989 wordt het debuutalbum ‘Bleach‘ uitgebracht. Het album wordt goed ontvangen door recensenten en critici, maar verkoopt slecht. ‘Bleach’ zou uiteindelijk het enige album worden in de oorspronkelijke formatie. Met wederzijdse toestemming breken Channing en Nirvana en wordt de vrijgekomen plaats achter het slagwerk ingenomen door Dave Grohl.

Nevermind

Deze wisseling van drummer blijkt achteraf een muzikale meesterzet te zijn. Vanaf dit moment neemt het succes van Nirvana grote vormen aan. Het album ‘Nevermind‘ wordt opgenomen en bereikt in hitlijsten over de hele wereld de nummer 1 positie. De band wordt in binnen- en buitenland gewaardeerd en de leden worden wereldberoemd. Voor de gemoedstoestand van Cobain is dit echter geen positieve ontwikkeling. De complexe en depressieve muzikant weet niet om te gaan met succes. “De roem kwam zo snel en explosief,” stelt de gitarist. “Ik wist niet hoe ik er mee om moest gaan.”

Courtney Love

In 1991 ontmoet Cobain de flamboyante en excentrieke Courtney Love. Cobain is direct verliefd en begint een relatie met de zangeres van de alternatieve rockband Hole. Een jaar later geven de twee, in een rustieke en intieme setting op Hawaï, elkaar het ja-woord. Het huwelijk verloopt echter allesbehalve rustig. Het stel wordt continu door journalisten en paparazzi achtervolgd en hier weten ze beide moeilijk mee om te gaan. Om te ontsnappen aan de constante publiciteit raken beide verslaafd aan drugs. Ondanks alle negativiteit, raakt Love zwanger en wordt op 18 augustus dochter Frances Bean geboren.

There are so many memeable moments in this clip B) I’m SUPER restless because i can’t play guitar with long nails so I’m just sitting in my room alone singin to mah self C) not having a TV in my house is the best decision because I’m forced to occupy my time with things that feed my brain & soul instead of wasting energy on thinking about not having to think ? ?? (p.s. pls don’t steal my baby bean of an idea. Thanks.)

Laatste albums

Ondanks de worsteling met het succes, verschijnt in 1993 het laatste studioalbum ‘In Utero‘. Het album bezit met ‘Heart-Shaped Box’ en ‘Rape Me’ nog enkele hits. Van de plaat vliegen er wereldwijd ongeveer veertien miljoen exemplaren over de toonbank. Ter promotie van de band en de nieuwe plaat, treedt Nirvana op in het televisieprogramma MTV Unplugged. (Dit optreden wordt na de dood van Cobain op album uitgebracht en wordt postuum nog een gigantisch succes.) In deze periode nemen de persoonlijke problemen van Cobain echter gigantische vormen aan. Hij maakt constant ruzie met Love over de opvoeding van Frances en zijn drugsverslaving loopt de spuigaten uit.

Dood

Tijdens een tournee door Europa raakt Cobain, in maart 1994, door een overdosis in coma. Wanneer hij ontwaakt, wordt de zanger naar een afkickkliniek in Los Angeles gestuurd. Een dag na zijn toetreding tot de kliniek, verlaat Cobain de plek alweer en raakt vervolgens vermist voor een week. Op 8 april 1994 treft een elektricien het levenloze lichaam van de rocker aan. Cobain heeft zichzelf (zo blijkt achteraf) drie dagen eerder met een geweer van het leven beroofd. Hij verloor de worsteling met het succes en trad met zijn zelfdoding toe tot de Club van 27. 

Bron: The Guardian, Rolling Stone. 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· ·