In Memoriam: Brian Jones van The Rolling Stones

Geschreven door op 28 februari 2018 om 15:10
Brian Jones - The Rolling Stones (wikimedia, publiek domein)

Op deze dag in 1942 ziet Brian Jones het levenslicht. De gitarist en oprichter van de wereldberoemde band The Rolling Stones kende een kort, maar uiterst turbulent leven.

In Memoriam: Brian Jones

Vandaag zou ‘Lewis Brian Hopkin Jones‘ 76 jaar oud geworden zijn. Door zijn extravagante levensstijl bereikte de oprichter en vormgever van The Rolling Stones echter slechts de discutabele leeftijd van 27. Ondanks het feit dat Jones nooit oud werd, mag zijn invloed in de band en de muziekwereld in zijn geheel allesbehalve onderschat worden.

Brian Jones in the locker room of the gym of Georgia Southern College. Author: Kevin Delaney. 4 mei 1965.

Brian Jones in the locker room of the gym of Georgia Southern College. Author: Kevin Delaney. 4 mei 1965.

Pre-Rolling Stones

Brian Jones werd geboren in een welgestelde familie te Cheltenham. Zijn beide ouders zijn fanatiek muziekliefhebbers en dit heeft invloed op Jones. Hij begint als tiener met het spelen van klarinet en ontwikkelt een voorliefde voor jazz. Op twintigjarige leeftijd trekt de bovengemiddeld intelligente jongen naar Londen, in de hoop deze liefde voor jazz beter tot bloei te laten komen.

Ontstaan van The Stones

Om zijn carrière in de muziek van de grond te krijgen, plaatst Jones een advertentie in het blad Jazz News. Ian Stewart, toekomstig pianist van The Stones, reageert als eerste en wil graag een band beginnen met Jones. Weken later voegen Mick Jagger, diens jeugdvriend Keith Richards en Dick Taylor zich bij het gezelschap. In 1962 worden The Rolling Stones opgericht, een naam die door Brian Jones bedacht is.

Eerste successen

Vrijwel direct beleven The Stones hun grote doorbraak met het nummer I Wanna Be Your Man. Deze hit is later vooral bekend geworden doordat het één van de weinige nummers is waarin Jones als zanger is te horen. De onomstotelijke liefhebber laat in deze jaren zijn gigantische muzikale talent zien. Hij speelt onder meer citer, zoals op Paint It Black te horen is. Hij ontwikkelt zich tot (een soort van) manager en meest prominent lid van de band. Jones is in deze periode door zijn charmante uiterlijk en onbetwistbare talent de meest populaire muzikant van The Stones.

 

Ruzie met andere bandleden

Ondanks het succes van The Stones, zorgen ruzies tussen Jagger, Jones en Richards voor een negatieve sfeer in de band. De groeiende onvrede heeft verschillende oorzaken. Jones is het steeds vaker, door zijn blijvende liefde voor jazz, oneens met de muzikale koers die zijn collega’s willen varen. Deze onvrede laat hij meer dan eens sterk tot uiting komen.

De overige muzikanten in de band storen zich op hun beurt constant aan de levensstijl van Jones. Het overmatig drank- (en vooral) drugsgebruik van de gitarist loopt op een gegeven moment de spuigaten uit en beïnvloedt zijn muzikale talent op een uiterst negatieve manier. De groeiende onvrede komt op 8 juni 1969 tot een climax: Jones verlaat de band nog voordat hun tournee door Noord-Amerika begint. Gitarist Mick Taylor neemt zijn plaats in.

Overlijden

Na zijn vertrek bij de band gaat het snel bergafwaarts met Jones. Hij trekt zich terug in zijn villa ‘Cotchford Farm’ in Hartfield. Hier neemt zijn drugsgebruik onverminderd toe. Enkele weken nadat Jones The Rolling Stones heeft verlaten, wordt zijn lichaam in de nacht van 2 op 3 juli in het zwembad voor zijn huis, levenloos aangetroffen.

De ware toedracht van zijn dood is nooit bekend geworden. Zijn Zweedse vriendin, Anna Wohlin, is er nog steeds van overtuigd dat hij vermoord is. In haar boek The Murder of Brian Jones probeert zij de ware toedracht te beschrijven. Ondanks haar verslag, is de doodsoorzaak van Jones nooit opgehelderd.

Club van 27

Iedere rockliefhebber heeft uiteraard wel een eens van de Club van 27 gehoord. Door de jaren heen stierven dusdanig veel bekende artiesten in hun 27e levensjaar, waardoor deze dubieuze club vorm kreeg. Ook Jones behoort, helaas, tot deze club. Na zijn dood brachten Jimi Hendrix en Jim Morrison (The Doors) een muzikale en literaire ode aan de gitarist uit. Pijnlijk genoeg stierven zowel Hendrix als Morrison vlak na Jones: ook deze twee muzikale grootheden werden niet ouder dan 27.

YouTube player

Bron: Rolling Stone Magazine

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.