Live Report: Stone Sour en The Pretty Reckless denderen door het Klokgebouw

Geschreven door op 29 november 2017 om 15:46
Corey Taylor (Slipknot, Stone Sour) - Bron YouTube

Op donderdag 23 november is het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven de thuishaven voor The Pretty Reckless en Stone Sour. Artiesten Nieuws was erbij!

Stone Sour en The Pretty Reckless in het Klokgebouw

Het Klokgebouw op Strijp-s in Eindhoven is eigenlijk een oude fabriekshal. Niks geen luxe zoals we dat tegenwoordig kennen van de poppodia in Nederland. Gewoon een betonnen vloer, kale wanden en een hoog plafond. Het is donker, koud en kil.

Maar voor sommige acts is dit wel de perfecte omgeving omdat hun muziek hier prima past. En voor vanavond is dat zeker het geval. Twee bands die zich uitstekend thuis zullen voelen in deze hal. Zij hebben geen echte luxe nodig. Zij maken puur muziek die niet ondersteund hoeft te worden door perfecte lichtshows en/of andere visuele ondersteuning. Zij maken muziek die je gewoon “ruw” moet horen.

The Pretty Reckless en Stone Sour maken muziek die recht uit het hart komt en dat komt prima tot zijn recht in het Klokgebouw.

The Pretty Reckless

Deze Amerikaanse 4-mans formatie is opgericht in 2009. Opvallende verschijning is zangeres Taylor Monsen (bekend van de populaire serie Gossip Girls). De band brengt vooral nummers met opvallend zware en donkere teksten. Titels als ‘Oh My god’, ‘Make Me Wanna Die’, ‘Going To Hell’ en ‘Take Me Down’ laten weinig aan de verbeelding over. Het past bij deze band en de nummers klinken prima.

Het publiek vindt het allemaal prima en zingt de meeste nummers volop mee. De nummers zijn erg divers en hoewel de band te boek staat als heavy metal en alternative rock, kan ik me voorstellen dat de term ‘funky metal’ hier misschien meer op zijn plaats zou zijn.

Het heeft iets aparts. En in sommige nummers hoor je ook wel de invloeden van andere bands terug. Zo is soms iets van van Lou Reed te horen, maar ook van de Stones. Het is een prettige afwisseling van stijlen. Maar altijd wel met die donkere ondertoon.

The Pretty Reckless zet een gave performance neer. Het is de perfecte band om samen met Stone Sour in deze omgeving te laten optreden.

Stone Sour

Stone Sour werd al in 1992 opgericht door Joel Ekman en Corey Taylor. Ze zijn voor het eerst in lange tijd weer in Nederland. Dit optreden maakt deel uit van hun Europese ‘Hydrograd Tour’, ter promotie van het laatste album.

Stone Sour is onomstotelijk Corey Taylor. De frontman is echt het “visitekaartje” van de band. Hij weet feilloos het publiek te bespelen. Hij weet dat het publiek er zeker ook voor hem is en maakt daar gebruik van. Altijd in contact met het publiek. Maar als je het door een andere bril bekijkt is het soms ook wel erg clichématig.

Vraagt vaak hetzelfde en gebruikt “fuck” als een soort stopwoord. Ook 3x een confetti geweer gebruiken is wel wat afgezaagd. Taylor gooit wel heel vaak water en flesjes in het publiek. Maar laten we ook niet vergeten dat het publiek het allemaal prachtig vindt en daar gaat het toch om. Overigens blijkt later dat het veelvuldig gebruik van water wel een reden heeft.

Van snoeiharde metal tot rustige nummers

Maar laten we vooral niet vergeten dat Stone Sour ook gewoon hier is om muziek te maken. En dat doen ze. Het is een feestje om deze ras muziekanten bezig de zien en te horen. Het gaat allemaal gesmeerd en een 17-tal nummers wordt in vlot tempo aan het publiek gepresenteerd. Tijdens het optreden blijkt dat de band een mooie mix heeft uitgezocht om hier te spelen. Van snoeiharde metal tot mooie rustige nummers.

Het begint met 2 nummers van het album ‘Hydrograd’, te weten ‘Taipei Person/Allah Tea’ en ‘Knievel has Landed’.  Natuurlijk zijn er meer nummers van dit album, ‘Song #3’ (prachtig gezongen door Corey), ‘Roses Red Violent Blue’ (“This song is dumb and so am I”)en natuurlijk ‘Fabuless’ waarmee het optreden wordt afgesloten.

En verder geeft de band een tocht langs de andere albums die het ooit heeft uitgebracht. Ook het eerste album wordt niet vergeten. Met de nummers ‘Cold Reader’ en ‘Get Inside’ gaat de groep terug naar waar het ooit begon.

Stemproblemen

Het eerste deel van het optreden wordt afgesloten met het prachtige nummer ‘Through Glass’. En hier kan men horen dat Corey moeite heeft met zijn stem. Hij gaf halverwege het concert aan wat ziek te zijn en dat hij problemen had met een wat schorre keel. Vandaar ook het veelvuldig naar de zijkant gaan om wat te drinken. Maar zo aan het einde van het optreden merk je dat hij er meer last van krijgt. Je ziet hem ook regelmatig naar zijn keel grijpen. En bij een nummer als ‘Through Glass’ kun je het goed merken. Maar hij maakt het keurig af.

Twee bands die 110% geven

Na dit nummer is het niet lang wachten op de toegift. Eigenlijk direct is de band weer terug op het podium en brengt nog 3 nummers. Om 22.45 uur is het dan voorbij. Het publiek is razend enthousiast. En terecht. Men heeft 2 prima bands gezien en gehoord die zich voor 110% hebben gegeven en dat in deze hiervoor uitermate geschikte omgeving.

De samenvatting kan in 1 woord: geweldig!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Concertverslagen · Nieuws · Reports en Reviews
Responsive Menu
Add more content here...