Interview: Stupid Bloody Tuesday-frontman Martijn Hoofwijk

Geschreven door op 11 oktober 2017 om 19:04

Artiesten Nieuws was op vrijdag 6 oktober bij de Q-Factory in Amsterdam, waar het sprak met Stupid Bloody Tuesday-frontman Martijn Hoofwijk.

Interview met Stupid Bloody Tuesday-frontman Martijn Hoofwijk

De Q-Factory in Amsterdam is naast een café, hotel en poppodium ook een thuis waar vele nog onbekende bands en artiesten nieuwe liedjes schrijven, in de oefenruimtes in de kelder. Af en toe gaan we er langs, om te kijken wat daar zoal gebeurt.

Vrijdag 6 oktober hield indierockband Stupid Bloody Tuesday een open repetitie. Stupid Bloody Tuesday bestaat uit drie jonge, gedreven muzikanten en wordt geïnspireerd door onder andere de Sex Pistols en Oasis. Mocht je van Oasis houden, ben je bij deze jongens zeker aan het goede adres. We spraken kort met zanger Martijn Hoofwijk over wat de jongens met hun muziek willen bereiken.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Oasis?

Het is een familietraditie dat we elke kerst naar Londen gaan. We waren aan het winkelen en het was baggerweer. Ik stond met mijn moeder buiten te wachten toen ik ‘Never Mind The Bollocks’ hoorde, dus ik liep de winkel in waar het vandaan kwam. Het was een Pretty Green-winkel, het kledingmerk van Liam Gallagher en overal hingen zijn foto’s. Ik kende hem eerst niet, maar wist wel dat ik hem wilde zijn.

Mijn vader kwam binnen en zei: “Dat is die gast van Oasis.” Toen was ik verkocht. Ik ben meteen naar de HMV gegaan en heb er vier Oasis-cd’s gekocht. Eenmaal thuis heb ik de Wembley 2008-gig gekeken en toen hoorde ik pas dat Oasis best goede muziek maakte. Vervolgens kwam ik erachter dat er geen gigs van na 2009 op YouTube stonden en bleek dat ze uit elkaar waren…

Ben je muzikaal opgevoed? Je vader is uiteindelijk dus degene die je bij Oasis heeft gebracht.

Nee eigenlijk totaal niet. Toen mijn vader jarig was ging ik naar de Free Record Shop en daar stond een koopjesbak met cd’s. Er was een cd van Sex Pistols op de grond gevallen en ik dacht, “I’ll have that”. Ik ben die thuis gaan luisteren en toen was ik verkocht.

Hoe ben je vervolgens muziek gaan maken?

Ik zou eerst paard gaan rijden, maar het paard viel en moest afgemaakt worden. Mijn opa zei, “dan koop ik wel een gitaar voor je”. Hij heeft er toen eentje voor me gekocht op Marktplaats. Daarna heb ik bij de Blokker een boekje gekocht met akkoorden, D-akkoord, E-akkoord, A-akkoord, en dat was het. Ik kan ook verder helemaal geen noten lezen.

Heeft Oasis bijgedragen aan het feit dat je muziek bent gaan maken?

Eigenlijk niet, ik ben alleen geïnspireerd door de looks en de muziek. En dan vooral door Liam.

Wat vind je van de muziek die nu populair is?

Ik vind Kanye West heel cool, en Lil’ Kleine. Daarbij gaat het me alleen niet om de muziek, maar om hen. De muziek boeit me niet zoveel. Het gaat meer om het personage dat er staat.

Wat wil je bereiken met je muziek?

Ik hoef niet per se mensen te inspireren zoals Oasis en de Sex Pistols, ik wil gewoon coole muziek maken. We hebben genoeg nummers voor twee albums en ik wil gewoon optreden en dat mensen ons horen en denken ‘wow, gaaf!’ Ik wil de grote festivals spelen, natuurlijk. Lowlands, Pukkelpop, Rock Werchter…

Door wie word je nog meer geïnspireerd?

Johnny Rotten, Sid Vicious en Johnny Thunders.

Wil je met Stupid Bloody Tuesday het Oasis van de toekomst worden?

Het punt is, als ik eerder was geboren én in Manchester, had ik gewoon in Oasis gezeten. Dan was het Noel, Liam en Martijn.

Tourdata Stupid Bloody Tuesday

De band is de komende tijd in de volgende zalen te bewonderen:

  • 20 oktober: Oude Pothuys, Utrecht
  • 21 oktober: Matrix, Rotterdam
  • 7 december: Volta, Amsterdam

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Interviews