Interview: Electric Company-frontman Zac Chapman over ‘Sgt. Pepper’

Geschreven door op 11 oktober 2017 om 17:18

Op vrijdag 6 oktober werd de nieuwe lijn van Liam Gallaghers kledingmerk ‘Pretty Green’ gepresenteerd in de Q-Factory. Artiesten Nieuws was aanwezig en sprak met Electric Company-frontman Zac Chapman!

Interview met Electric Company-frontman Zac Chapman

Er gebeurde veel op vrijdag 6 oktober in de Amsterdamse Q-Factory. Naast de release van het debuut soloalbum van Liam Gallagher, ‘As You Were’, bracht de oud-Oasis frontman tegelijkertijd een nieuwe lijn van zijn kledingmerk Pretty Green uit. De release van Pretty Green X The Beatles’ werd gevierd in de grote zaal van Q-Factory.

Hier werd het legendarische Beatles-album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ integraal uitgevoerd door bekende artiesten als Lucas Hamming, Yorick van Norden, Max Meser, LAKSHMI, Moss-zanger Marien Dorleijn en Electric Company-frontman Zac Chapman. We spraken laatstgenoemde na de show, op het terras van Q-Factory.

Zac Chapman door Floris Duijn - Schriftelijke toestemming fotograaf

Zac Chapman (Electric Company) – Foto door: Floris Duijn

Allereerst, wat vond je ervan?

Ik vond het leuk en spannend. Het was spannend omdat ‘Sgt. Pepper’, naast ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys, door muziekkenners als één van de belangrijkste albums wordt gezien die er in de geschiedenis van de popmuziek is uitgekomen.

Wat betekent ‘Sgt. Pepper’ voor jou? Heeft het bijgedragen aan het feit dat je nu muziek maakt?

Ja, tuurlijk! Ik ben groot Oasis- en Beatles-fan, maar toen ik ging onderzoeken hoe het nou echt zat met muziek kwam ik erachter dat ‘Sgt. Pepper’ wat betreft popmuziek de regels echt heeft veranderd. Daarvoor was alles veel zoals Elvis, alles zat in een bepaalde categorie.

Dit album, als reactie op ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys, was een bombastisch statement dat zei: “Dit kan ook, dit is ook popmuziek!” Ik begrijp wat het belang is geweest van dit album, daarom is het belangrijk voor mij. Ik denk dat alles wat nu in de charts staat, onbewust nog steeds geïnspireerd is door The Beatles en dit album.

Waren er vanavond mensen aanwezig waar jij tegenop kijkt?

Vooral de mensen met wie ik op het podium stond. Yorick van Norden en Maurits Westerik heb ik hoog zitten, eigenlijk iedereen waarmee ik vanavond speelde.

Meer voor het album wilde ik dat het goed uitgevoerd zou worden. We kwamen erachter dat de achtergrondzang niet werd gedaan, toen hebben wij dat zelf voor onze rekening genomen. Tijdens de soundcheck vanmiddag hebben Max Meser, Isaac Wadsworth en ik dat voor het eerst geoefend.

We kenden ‘Sgt. Pepper’ als plaat al door en door, dus het was niet dat we de woorden erbij moesten hebben. Ik vond het fantastisch om met zulke muzikanten te mogen spelen, en het was een eer om dit album live te mogen doen. De druk ligt er alleen wel echt op.

Wat wil je bereiken met je muziek? Zie je jezelf als een voorbeeld?

Ik zou geen voorbeeld willen zijn, maar ik wil wel graag een boodschap overbrengen. Een boodschap is vrij interpreteerbaar voor de persoon die het ontvangt. Daarnaast heb ik niet het idee dat er dingen zijn die ik wel of niet kan zeggen in en met mijn muziek, ik zeg gewoon wat ik wil zeggen.

Dat eigenwijze van Oasis, dat voel ik ook wel. Ik heb wel een beetje het gevoel dat ik me moet bewijzen en dat ik iets te zeggen heb. Dat zien we ook terug in het kledingmerk waar het vanavond om draait. Pretty Green is heel uitgesproken en het is zoals het is. Dit is wat wij cool vinden en een soort statement op zich.

Is er naast ‘Sgt. Pepper’ nog een album dat je op deze manier zou willen performen?

‘Pet Sounds’ van The Beach Boys.

Deel artikel:

Plaats hier je reactie:

comments

Lees ook:
Ex-Scorpions gitarist Uli Jon Roth naar Q-Factory Voormalig Scorpions-gitarist Uli Jon Roth komt naar Nederland! De Duitse meestergitarist reist deze zomer naar Amsterdam voor een show in Q-Factory. ...
EXCLUSIEF: Interview met Sons of Apollo’s Derek Sherinian Met (oud-)bandleden van wereldwijd befaamde bands als Dream Theater, Guns N’ Roses en Mr. Big is Sons of Apollo een van de meest geanticipeerde superg...
Amerikaanse zangeres Ellen Foley naar Q-Factory Amsterdam Ellen Foley komt naar Nederland! De Amerikaanse zangeres, bekend van Meatloaf's 'Paradise by the Dashboard Light', treedt deze zomer op in de Q-Factor...
Interview: Metalband Hexed behekst luisteraars met positieve spreuken Op zoek naar nieuwe metalmuziek? Wij laten je graag kennis maken met onze laatste muzikale vondst: de Zweedse female-fronted metalband Hexed.Inter...
Glenn Hughes brengt Deep Purple-hits naar Nederlandse poppodia Niemand minder dan Glenn Hughes komt aankomend naar Nederland! De voormalige zanger en bassist de legendarische band Deep Purple komt in november naar...
Fotoreportage: Big Daddy Kane in Q-Factory Amsterdam De legendarische Big Daddy Kane bracht zijn old school hiphop op donderdag 24 mei naar Q-Factory in Amsterdam. Artiesten Nieuws was erbij! Fotograaf: ...
Artikel Categorieën:
Fun Content · Interviews · Nieuws

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Menu