Live Report: Nick Cave and the Bad Seeds indrukwekkend in de Ziggo Dome

Geschreven door op 10 oktober 2017 om 15:16
Nick Cave and The Bad Seeds - Foto: Ian T. McFarland - (Bron: Wikimedia Commons)

Op vrijdag 6 oktober stonden Nick Cave and the Bad Seeds op het podium in de Ziggo Dome. Artiesten Nieuws was aanwezig bij de indrukwekkende show.

Live Report: Nick Cave and the Bad Seeds in de Ziggo Dome

De Amsterdamse Ziggo Dome stroomt vrijdagavond langzaam vol. Geen voorprogramma vanavond. Maar eerlijk gezegd, welke groep of artiest zou vanavond voldaan hebben? Het zou enkel afbreuk doen aan hetgeen wat nog komen moest deze avond.

Waarom kleur kiezen?

Ter opwarming van het publiek schalt muziek uit de speakers door de zaal.Het zijn de piano- en vioolklanken van het zestiende en laatste studio-album van Cave en The Bad Seeds, genaamd ‘Skeleton Tree’. Een beladen album. Het was tijdens het ontstaan van dit album dat Arthur Cave, de vijftienjarige zoon van de inmiddels zestigjarige Australiër, het leven liet door een val van een klif in de Engelse badplaats Brighton.

Ondanks dat een groot gedeelte van de nummers al geschreven waren tijdens ‘the event’, zoals Nick Cave het overlijden van zijn zoon zelf noemt in de film ‘One More Time With Feeling’, is het bijna een requiem van deze tragische gebeurtenis.  Het publiek in de Ziggo Dome weet dit uiteraard! De drie grote beeldschermen en visuals op het doek achter het podium laten enkel zwart-wit beelden zien. Het past bij dit concert. Waarom kleur kiezen als het ook in zwart-wit kan op een avond als deze.

6-10-2017 Amsterdam, Ziggo DomeNick CaveCopyright Paul Bergen

Geplaatst door Ziggo Dome op vrijdag 6 oktober 2017

“Miley Cyrus floats in a swimming pool…”

De eerste drie nummers komen allemaal van het laatste album. Tussen en tijdens de nummers door is er soms ruimte voor wat improvisatie. Noem het misschien de humor van Nick Cave, met uitspraken als “So hard blues in the supermarket queues” en tijdens het nummer ‘Higgs Bossom Blues’ horen we ineens “Miley Cyrus floats in a swimmingpool”.

‘The Ship Song’ en ‘Into My Arms’ zijn voor velen de hits van de avond, aan de reactie van het publiek te horen. Dan kleurt de zaal plots bloedrood. het is tijd voor ‘Red Right Hand’. Een mooi contrast met de zwart-witte visuals.

Kunst in de vorm van een muzikale performance

Ja, zo wordt het ook overgebracht aan het publiek. Wat verwacht men anders van een poëet, zanger, schrijver en acteur? Muzikaal wordt Cave continu fantastisch aangevuld door The Bad Seeds. Neem nou Warren Ellis, die met zijn viool zijn typische geluid brengt.

Tijdens het nummer ‘The Mercy Seat’ wordt opgebouwd naar een climax en de heren zijn dan ook niet bang om het volume helemaal open te gooien. Nick Cave leunt op zijn publiek en laat zich volledig meevoeren. Een lang podium dat helemaal tegen de hekken staat, maakt dat Nick Cave eigenlijk bijna het gehele optreden daar te vinden is waar hij het liefste staat: in aanraking met de mensen die hem zo waarderen.

Nick Cave dirigeert de Ziggo Dome

Alsof dat nog niet genoeg is klimt de Australiër over de hekken en gaat hij letterlijk tussen de mensen staan. Cave klimt op iemand zijn schouders en dirigeert de volle Ziggo Dome zonder moeite met zijn zang en handgebaren.

Nog een paar nummers te gaan tot het einde. Bij iedere show van deze tour is de tracklist nagenoeg hetzelfde, maar goed gekozen.

6-10-2017 Amsterdam, Ziggo DomeNick CaveCopyright Paul Bergen

Geplaatst door Ziggo Dome op vrijdag 6 oktober 2017

“Some people say it’s just rock ’n roll…”

Nog drie nummers te gaan. Nadat Nick Cave zich weer een weg naar voren heeft gebaand, neemt hij mensen mee het podium op. Eerst een stuk of tien, maar al gauw gebaart hij dat men over de hekken kan komen. Hoe de beveiligers hierover denken weten we niet, maar het is niet meer tegen te houden.

Het podium staat ineens vol met mensen. Daarachter gaan The Bad Seeds onverminderd door. Cave danst tussen de mensen en staat hand in hand met een jongen die zijn hand kust. Hij heeft alles onder controle. Hij zegt “Down” en iedereen gaat braaf zitten.

Het laatste nummer ‘Push The Sky Away’ sluit af met de zin: “And some people say it’s just rock ’n roll. Oh but it gets you right down to your soul”True story. The Bad Seeds spelen het nummer af en Nick Cave loopt tussen de mensenmassa op het podium naar achter en is weg.

Indrukwekkend

Na afloop druppelen de aanwezige fans de Ziggo Dome uit, zichtbaar onder de indruk. “Ik werd er een beetje bang van,” zien we iemand met lachend gezicht zeggen. Inmiddels heeft Nick Cave bevestigd dat hij en zijn band volgend jaar terugkomen naar Nederland. Waar? Dat wordt afwachten.

Setlist Nick Cave and the Bad Seeds in de Ziggo Dome

 • Anthrocene
 • Jesus Alone
 • Magneto
 • Higgs Boson Blues
 • From Her to Eternity
 • Tupelo
 • Jubilee Street
 • The Ship Song
 • Into My Arms
 • Girl in Amber
 • I Need You
 • Red Right Hand
 • The Mercy Seat
 • Distant Sky
 • Skeleton Tree

Encore:

 • The Weeping Song
 • Stagger Lee
 • Push the Sky Away

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Mijn naam is John Smolenaers, 32 jaar en woonachtig in Weert. Muziek, festivals en theater behoren tot mijn hobby’s. Graag deel ik mijn bezoeken middels Artiestennieuws met jullie!
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.