Behind The Music: Mike Patton Is God & God Is Patton

Geschreven door op 14 september 2017 om 12:00
Rock Werchter 2020, Graspop 2020, Mike Patton (Mr. Bungle,Faith No More, Dead Cross) - Foto Gabriel Urrutia Galaz (Flickr) (CC BY-SA 2.0)

Michael Allen Patton, misschien beter bekend als Mike Patton. De naam klinkt waarschijnlijk bekend in de oren, maar wie is deze beste man ook alweer?

Wie is Mike Patton?

Hij was laatst nog in het nieuws vanwege een auto-ongeluk; Mike Patton, ook bekend als de frontman van de rockgroep Faith No More. Vooral in de jaren ’80 en ’90 was deze groep bekend dankzij hits als Easy (een cover van de soulgroep The Commodores), Epic, en Evidence.

Eind vorige eeuw waren ‘FNM’ en Patton razend populair, en niet alleen vanwege de charismatische verschijning van de alternatieve leadzanger.

Mike Patton (Faith No More) - Foto Gabriel Urrutia Galaz (Flickr)

Mike Patton (Faith No More) – Foto Gabriel Urrutia Galaz (CC Flickr)

Indrukwekkend stembereik

Mike Patton staat vooral bekend als een ‘manusje-van-alles’; naast zanger is hij ook songwriter, acteur en producer. Hij bespeelt veel instrumenten, en gebruikt vooral zijn stem als instrument.

Patton beheerst stemtechnieken waardoor hij (bij wijze van spreken) in één adem van grunten naar klassieke zang kan  overgaan. Patton bezit een uitzonderlijk bereik van maar liefst zes octaven. Ter vergelijking; Mariah Carey bezit vijf octaven. En ter verduidelijking; Mariah Carey is een vrouw.

What Is It, It’s It, What Is It, It’s It

Epic is een mooi voorbeeld van de mix waar Faith No More voor staat. Het nummer bevat elementen van zowel rock- als rapmuziek. Tot op de dag van vandaag is het voor velen nog steeds niet duidelijk wat de exacte boodschap van de lyrics is. What Is It, It’s It, What Is It, It’s It !! Leuk Patton, maar wat is het dan?

YouTube player

Volgens Patton zit er achter de lyrics van FNM minder diepgang dan we vermoeden:

“I think that too many people think too much about my lyrics. I am more a person who works with the souns of a word than with its meaning. Often I choose the words because of the rhythm, not because of the meaning.”

Mike Patton Is God & God Is Patton

Hmmz, beetje jammer Patton.. Desalniettemin, voor de die-hard fans is en blijft hij een genius. Zijn trouwe volgers gebruiken niet voor niets de slogans Mike Patton Is God & God Is Patton. Of dat klopt (en wie dat ooit heeft bedacht), laten we maar in het midden. Maar Mike Patton mag met recht een genius worden genoemd in de muziekgeschiedenis.

 

Bron: Google, Wikipedia, Instagram

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.