Festival Report: Voor ieder wat wils op Best Kept Secret 2017

Geschreven door op 23 juni 2017 om 18:00

Op 16, 17 en 18 juni bivakkeerde de redactie op de camping van Best Kept Secret 2017. Dit jaar vond het succesvolle festival voor de vijfde keer plaats in Hilvarenbeek. Lees hier het festivalverslag:

Sfeerreportage Best Kept Secret 2017

Best Kept Secret Festival viert dit jaar haar vijfjarig jubileum op het mooie festivalterrein rondom de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. De locatie alleen al verdient een dikke tien, camping en festival gelegen rondom een prachtig meer en de weg van camping naar festivalterrein is versierd met duizend vrolijke lampjes die de weg verlichten.

Best Kept Secret op vrijdag 16 juni 2017

De vrijdag begint wat tam en Artiestennieuws bezocht optredens van onder andere Jo Goes Hunting, Real Estate en King Gizzard and the Lizard Wizzard.

Sundara Karma en Real Estate

Er wordt op vijf podia geprogrammeerd en Sundara Karma trapt de stage ONE vandaag af. Volle bak, vrolijk dansende mensen, heerlijk weer en de fijne Britrock van Sundara Karma blijken een gouden combinatie. We verwachten nog veel van deze enthousiastelingen te gaan horen.

Na Sundara Karma verplaatst een niet al te grote delegatie zich naar stage TWO waar Real Estate hun neopsychedelische klanken laat horen. Wellicht waren ze beter tot hun recht gekomen op stage THREE, gelegen aan het water. Waarom? Van Real Estate krijg je spontaan zin om op je surfplank te springen.

Jo Goes Hunting op THREE

De volgende act die je niet wil missen (en moet kennen) is Jo Goes Hunting. Deze band bewijst dat een zingende drummer heel goed werkt. De band overtuigt het complete publiek bij de overvolle stage THREE. Dit doen de mannen met aanstekelijke indierock en af en toe meezingbare teksten. De band rondom Jimmi “Jo” Hueting, experimenteert met drums, gitaren, banjo’s, synths en meer.

King Gizzard and the Lizard Wizzard en Run The Jewels

Stage TWO wordt niet veel later afgebroken door King Gizzard and the Lizard Wizzard. Noemen we het fuzz, rock, garage, heavy metal of surf? Het is allemaal van toepassing! Run The Jewels sluit stage ONE, gevalletje; je vindt het tof of je vindt het niks.

Best Kept Secret op zaterdag 17 juni 2017

We beginnen de zaterdag op de enige goede manier en dat is met Kim Janssen op stage TWO.

Kim Janssen op stage TWO

Alles valt op zijn plek. Met een kopje koffie in de hand is het heerlijk wakker worden met die fijne stem en verfijnde indiefolkliedjes. De tent staat aardig vol, het publiek kijkt en luistert ademloos. Een enkeling durft een woord te zeggen, maar wordt vrij snel afgekapt. Fijn, zulk dedicated publiek! Lees hier een interview met Kim Janssen na afloop van zijn optreden op Best Kept Secret 2017.

Circa Waves, The Boxer Rebellion en HER

De rust is na Kim Janssen voorgoed van het festivalterrein verdwenen. We gaan verder met de heerlijk dansbare indie rock van Circa Waves, wagen een dansje op de alternatieve rock van The Boxer Rebellion en staan ineens voor Poppy, R&B en soulduo HER.

Een overvolle stage THREE en een zeer overtuigend en goedgekleed Frans duo zorgen voor een fijne zaterdagmiddagsfeer. De tracks zijn misschien wat langdradig en we droomden af en toe weg. Dit kan natuurlijk ook een goed teken zijn. Bij de volgende act die op het programma staat is wegdromen echter geen optie. The Wytches breken de FIVE compleet af met hun ‘rete-harde’ grunge rock sound.

The Wytches

Daarna kunnen we gelukkig even afkoelen van de wilde dansjes. Opvolger van The Wytches is zanger, gitarist en componist Thurston Moore. De medeoprichter van noiserockband Sonic Youth haalde werkelijk uit de kast. Het optreden van de band is vooral instrumentaal enorm sterk.

Thurston Moore op Best Kept Secret 2017 - Fotocredits: Mark van den Hoeven (ArtiestenNieuws)

Thurston Moore op Best Kept Secret 2017 – Fotocredits: Mark van den Hoeven (ArtiestenNieuws)

De muzikanten gaan volledig op in de muziek en sleuren daarbij de gehele tent met zich mee. Het is weer zo’n optreden waarbij iedereen ademloos naar het podium staart en waarvan je achteraf alleen kunt zeggen: ‘Wat was dat goed!’

Arcade Fire op stage ONE

Headliner Arcade Fire sluit de zaterdag af op stage ONE. Maar zelfs het grootste podium met een enorm strand ervoor, is voor Arcade Fire niet groot genoeg.

Best Kept Secret op zondag 18 juni 2017

De zondag, daar keken we het meest naar uit. Want Radiohead als afsluiter op een festival dat pas net haar vijfde verjaardag viert, moet wel een knaller worden! Maar voordat Radiohead optreedt, hebben we natuurlijk nog zat te doen.

Indieherrie van The Homesick

We beginnen met The Homesick. De drie jonge Friezen staan nog wat onzeker op het podium en lijken niet zeker te weten of het de bedoeling is dat ze de tent afbreken of dat ze hem netjes heel laten. Ondanks een performance die zeker sterker had gekund, komen de nummers, wanneer je je ogen dicht doet, goed uit de verf. De bandleden maken eigenwijze indieherrie en daar hadden we nu net behoefte aan.

Iguana Death Cult op stage FIVE

Dat stukje zelfverzekerdheid, wat we bij The Homesick misten, krijgen we vierdubbel terug van Iguana Death Cult. Die komen na The Homesick de stage FIVE eventjes afbreken. De energie spat (letterlijk) van het podium af en daarmee is de dag dan ook echt begonnen.

AURORA

Na Iguana Death Cult is het weer tijd voor een rustigere act. Om precies te zijn: de heerlijk dromerige pop van de twintigjarige Noorse AURORA.

Ze neemt het publiek mee in haar sprookjeswereld voor elfen en magische spreuken. Bij AURORA is het enige wat je kunt doen, sprakeloos naar het mooie blonde meisje op het podium kijken.

Een half jaar geleden stond de zangeres in de Amsterdamse Melkweg, nog net niet ‘oh you, stop it’ te giebelen zodra er voor haar geklapt werd. Op Best Kept Secret voelt de singer-songwriter zich duidelijk meer op haar gemak op het enorme podium. Zo jong en dan al zo goed. We kunnen niet wachten op nieuw materiaal!

Canshaker Pi in de 3voor12 Tipi

Na AURORA kunnen pakken we nog net twee liedjes van Canshaker Pi mee. De MC gaf in de 3voor12 tipi een exclusief showtje. De vuige garagerock van Canshaker Pi en een enthousiast publiek laten niets van de tipi heel.

Afsluiter Radiohead

Dan is het na lang wachten tijd voor Radiohead. De bandleden spelen kleine liedjes en krijgen de complete Best Kept Secret-bevolking stil. Ademloos naar geweldig getalenteerde bands staren lijkt bijna het thema te zijn op Best Kept Secret 2017. Het bevalt in ieder geval uitstekend.

Radiohead blinkt vooral uit op de momenten dat ze hun rustigere nummers spelen. De band is dan ook een meer dan waardige afsluiter van Best Kept Secret 2017!

Best Kept Secret 2017 is een feit! We kijken al uit naar de volgende editie! Kijk voor meer informatie over BKS op de website en/of de Facebookpagina.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.