Top 10 Beroemde Klassieke Muziek

Geschreven door op 1 mei 2016 om 22:33
Hohe Messe, Us the Duo, Hardstyle Pianist - Piano, muzekinstrumenten - CC0 Creative Commons

Klassieke muziek is natuurlijk niet uit de muziekwereld weg te denken. Of je nu wel of geen klassieke muziekkenner bent, van deze tien onderstaande nummers ken je er vast en zeker een paar. De een is bijvoorbeeld bekend geworden door een film, de ander door een reclame. Hoeveel ken jij er?

10. Carl Orff – O Fortuna

Het dramatische ‘O Fortuna’ kreeg grote bekendheid doordat het veel werd gebruikt in films en reclames. Tegenwoordig wordt het ook vaak gesampled door houseplaten.

9. Antonio Vivaldi – De Vier Jaargetijden

Dit nummer werd in 1723 voltooid door Vivaldi. Toen violist Nigel Kennedy het stuk in 1989 opnam, verkocht hij meer dan twee miljoen exemplaren, een ongekende bestseller.

8. Gioachino Rossini – William Tell Ouverture

De Italiaanse componist Rossini presenteerde in 1829 zijn opera over de Zwitserse volksheld Wilhelm Tell. De opera duurt vier uur maar het is vooral de opening die sindsdien door iedereen wordt herkend.

7. Wolfgang Amadeus Mozart – Eine kleine Nachtmusik

Dit nummer van Mozart is met zijn kenmerkende springende melodie bijna synoniem geworden voor klassieke muziek.

6. Richard Wagner – De Walkurenrit

Dit muziekstuk zou een tweede leven beginnen dankzij het gebruik in de Vietnamfilm Apocalypse Now (1979). Tijdens een helikopteraanval op een dorp gebruiken de Amerikaanse troepen de muziek om hun tegenstanders angst aan te jagen.

5. Georg Friedrich Händel – Halleluja

De Duitse componist Händel was een tijdgenoot van Bach die veel van zijn werk in Engeland componeerde. Halleluja komt uit 1741 en wordt vaak gezongen door een koor.

4. Johan Strauss II – An der schönen blauen Donau

De eerste versie van de wals An der schönen blauen Donau was in eerste instantie een voorzichtig succes. De Oostenrijkse componist Johan Strauss II zou het stuk verder uitwerken tot een compleet instrumentale versie voor orkest. De interpretatie die voor het eerst tijden de Wereldtentoonstelling van Parijs (1867) werd opgevoerd veroorzaakte een sensatie.

3. Richard Strauss – Also Sprach Zarathustra

Also Sprach Zarathustra is een symfonisch gedicht van ongeveer 33 minuten dat in 1896 werd gecomponeerd door de Duitse musicus Richard Strauss. De Braziliaanse muzikant Deodato zou in de jaren 2000 met een swingende versie een wereldhit scoren. Sindsdien klinkt Also Sprach Zarathustra vaak als introductie tijdens sportevenementen.

2. Johannes Sebastian Bach – Toccata en fuga in d-moll

Vaak wordt het gezien als een jeugdwerk waarin Bach zijn talent toont. Het dramatische orgelwerk zorgde in de negentiende eeuw voor een sensatie toen het eindelijk op bladmuziek werd uitgegeven. Sindsdien is het een van de populairste stukken uit de klassieke muziek.

1. Ludwig von Beethoven – Vijfde Symfonie

Het motief van acht noten waarmee de vijfde symfonie van Beethoven begint, vormen zonder twijfel de bekendste melodie uit de klassieke muziek. Het is moeilijk te verklaren waarom juiste deze eenvoudige melodie zo beroemd is.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· ·
Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Lijstjes · Nieuws