Top 10 meest depressieve nummers

Geschreven door op 21 maart 2016 om 1:05

Sommige liedjes laten je hart een sprongetje maken, maar sommige nummers geven je juist een depressief en ongelukkig gevoel. Dit is de top 10.

10. Radiohead – How to Disappear Completely

Hoewel Radiohead wel vaker depressieve songteksten schrijft, is deze wel heel heftig. De hoofdpersoon in het nummer kan het leven niet meer aan en beschermt zichzelf door te bedenken dat hij overal afwezig is, zelfs op het luidruchtige hoogtepunt van een optreden. Nog niet onder de indruk? Luister dan eens naar hun single Creep, een echte depressieve tienerklassieker.

10. Richie Valance/Ray Petterson – Tell Laura I Love Her

De hopeloos verliefde Tommy wil met zijn Laura trouwen. Om een ring te kunnen betalen doet hij mee aan een autorace waar zijn auto omslaat en ontploft. Zijn laatste woorden zijn “vertel Laura dat ik van haar houd.” In het laatste couplet wordt duidelijk dat Laura de woorden krijgt te horen terwijl ze op hem wacht in de trouwkapel. Wat is er depressiever dan dat?

8. Kenny Rogers – Ruby Don’t Take Your Love to Town

Een lekker deuntje onder een deprimerende tekst. Tijdens dit nummer staat hij in de schoenen van een veteraan die geparalyseerd is geraakt tijdens de Vietnamoorlog. Vervolgens ziet hij hoe zijn vrouw zich opmaakt voor een stapavondje en hij vermoedt dat ze een andere man heeft. Misschien een cliché, maar wel een depressief cliché.

7. Janis Ian – At Seventeen

Tienerleed: een onaantrekkelijk meisje dat moet dealen met haar onzekerheid. Terwijl iedereen om haar heen knap lijkt. Ze wordt vaak vergeten, krijgt nooit een Valentijnskaart en fantaseert eenzaam over geliefden die er niet zijn.

6. The Smiths – Never Had No One Ever

De termen ‘eenzaamheid’ en ‘miscommunicatie’ omschrijven de band The Smiths voor een aardig groot deel. In ieder nummer kwamen de onderwerpen pijn en isolatie terug, zo ook in dit nummer. Dit nummer kent de legendarische zin: “I had a really bad dream, it lasted 20 years, 7 months, and 27 days.”

5. Neil Yong – The Needle and the Damage Done

Neil Yong maakte heroïneverslaving van dichtbij mee. Hier zong hij regelmatig over in zijn nummers, waaronder in dit nummer. Sindsdien is het vele malen gecoverd, vaak door muzikanten met verslavingsproblemen.

4. Lou Reed – Caroline Says II

Dit nummer vertelt het verhaal over Caroline die zit verwikkeld in een wereld vol verslaving, prostitutie, mishandeling en uiteindelijk zelfmoord. “Why is it that you beat me/it isn’t any fun.”

3. Johnny Cash – Hurt

Vaak wordt dit nummer gezien als een soort zelfmoordbrief. Officieel werd het geschreven door Trent Reznor, maar het wordt regelmatig gecoverd. Tegen het einde van het leven van Johnny Cash coverde hij het nummer dat gaat over verslaving en zelfpijniging.

2. Joy Division – New Dawn Fades

Muziek zo zwart als de nacht dankzij de teksten van zanger Ian Curtis.  Curtis leed aan epilepsie en depressies en pleegde voor de release van het tweede groepsalbum in 1980 zelfmoord. Sindsdien zijn de liedjes van Joy Division in een ander licht komen te staan en zoekt men naar aanwijzingen in de teksten. Dit nummer ademt een en al machteloosheid. De zin: “A loaded gun won’t set you free/So you say.” maakt het allemaal extra deprimerend.

1 Billie Holiday – Gloomy Sunday

In wezen gaat Gloomy Sunday over iemand wiens geliefde is overleden en vervolgens zelfmoord overweegt omdat in de dood hopelijk de geliefde weer zal worden ontmoet. Sindsdien is een legende ontstaan dat Gloomy Sunday aanzet tot zelfmoord. Ook al is dit nooit bewezen pleegde de componist van het origineel in 1968 wel degelijk zelfmoord. Officieel is het nummer niet van Billie Holiday, maar ze bleek wel de perfecte persoon te zijn om het nummer te coveren door haar achtergrond met alcohol- en drugsgebruik. Ze stierf op 44-jarige leeftijd arm en vernederd.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· ·
Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Lijstjes · Nieuws