Albumreview: Yellow Claw – Blood for Mercy

Geschreven door op 20 november 2015 om 15:33
Albumcover: Yellow Claw - Blood for Mercy

Yellow Claw heeft vandaag hun debuutalbum Blood for Mercy uitgebracht. Nizzle, Bizzey en Jim Aasgier gaan nationaal en internationaal al erg lekker, en nu is er dus een album. Wat vinden wij ervan?

Roller

Een track over het rollen van joints. Het nummer heeft duidelijk Amerikaanse hiphop-invloeden, misschien wel een teken dat ze zich steeds meer focussen op de Verenigde Staten. Zeer geschikt voor hiphopliefhebbers.

YouTube player

Higher

Voor deze track hebben de mannen van Yellow Claw samengewerkt met Lil’ Eddie, die in het verleden tracks schreef voor onder andere Janet Jackson, Usher, Kylie Minogue, P!nk en nog vele anderen. En nu dus met Yellow Claw. Hier horen we de Yellow Claw zoals we die kennen in 2015. Toegankelijke vocalen, gevolgd door een loeiharde drop. Heerlijk.

YouTube player

For the Thrill

Ken je Becky G nog? Zij scoorde vorig jaar een hit met het nummer ‘Shower’. Een verrassende combinatie van deze popzangeres en dit traptrio. En het klinkt nog goed ook.

Nightmare

Als je (net als ik) van de hardere stijlen houdt is dit genieten. Een combinatie van trap, hardstyle en afgemaakt met een horrorsausje. Tijdens Halloween zullen waarschijnlijk flink wat feestjes worden gesloopt tijdens deze track. De vocalen komen van de Amerikaanse rapper Pusha T. Het rustige deel aan het eind is verzorgd door de Jamaicaanse reggae- en dancehallartiest Barrington Levy. Even rustig ademhalen.

YouTube player

In My Room

Yellow Claw heeft flink wat Amerikaanse hiphopnamen verzameld op dit album. Hiphopsterren Tyga en Ty Dolla $ign dragen hun steentje bij en de grootste hiphopproducer van dit moment (DJ Mustard) heeft meegewerkt aan de beat. Trap hem op zijn staart!

Lifetime

Een samenwerking die ik totaal niet aan zag komen. Eentje met Tiësto. Tiësto brengt dit jaar al bijzonder veel verschillende muziek uit, dus waarom dan geen trapplaat erbij? Een euforische plaat met de vocalen van de Amerikaanse Kyler England (die eerder al met Tiësto samenwerkte) en een drop die de hele vibe van de plaat omgooit. Zou in 2016 nog wel eens een single kunnen worden.

YouTube player

Catch Me

DJ’s uit andere genres hun trap-ontmaagding geven. Daar is Yellow Claw goed in. Hiervoor al Tiësto, en nu de Britse dubstepproducer Flux Pavillion. De track werd vorige week al uitgebracht ter promotie, maar mag van mij best een single worden. Onmogelijk om te blijven zitten.

YouTube player

We Made It

In de videoclip wordt de Nederlands-Turkse bokskampioen Yücel Fidan geëerd en komt zijn gehele bokscarrière voorbij. Het bewijs dat je met genoeg wilskracht je doel kunt bereiken. Of dat nou boksen is of muziek maken. Een moment van bezinning, maar geen moment van rust.

YouTube player

Feel It

Yellow Claw heeft iets met deelnemers van talentenjachten. Na samenwerkingen met Rochelle (X-Factor) en Ayden (TVOH) hebben ze nu samen gewerkt met Naaz. Dit 17-jarige meisje haalde vorig jaar de finale van Holland’s Got Talent en zong ook al mee op ‘Catch Me’. Halverwege een welkome adempauze. Als losse track niet heel bijzonder.

YouTube player

Drowning in Champagne

Op Drowning in Champagne is samengewerkt met de zo goed als onbekende Amerikaanse singer-songwriter Maty Noyes. Weer zo’n rustmoment. Je moet ervan houden. Ik houd er niet zo van.

YouTube player

Blood Diamond

Ken je Serebro nog? Deze drie Russische dames scoorden in de zomer van 2013 een hit met ‘Mi Mi Mi’. Bizzey gaf al eerder aan graag samen te werken met deze dames. Of dat vanuit muzikaal of optisch opzicht was (foto!) is niet bekend. Het is in ieder geval gelukt ze in de studio te krijgen. Een interessante samenwerking en een prima song.

YouTube player

Sin City

Ook dit nummer is al eerder verschenen als voorproefje op het album. Deze track heeft een bijzondere opbouw. De drop lijkt tegen te vallen omdat die voortborduurt op het intro, maar na zeven seconden wil je toch een moshpit in rennen.

YouTube player

Bun it Up

Yellow Claw werkt (behalve met talentenjachtdeelnemers) graag met dancehallartiesten. Voor Bun it Up hebben ze Beenie Man weten te strikken. Deze Jamaicaan en Grammywinnaar bracht al sinds zijn tiende muziek uit. Nu is hij 42, heeft hij samengewerkt met Janet Jackson, Sean Paul, Wyclef Jean, Akon, Rihanna, Nicki Minaj, Kanye West en nu dus met Yellow Claw. Het is een goed nummer, maar niet heel speciaal.

YouTube player

Wild Mustang

De zomerhit die helaas keihard is geflopt. Begin augustus kwam deze track als eerste single van het album uit en ik tipte hem gelijk als zomerhit. Een heerlijke Caraïbische sound, lekker meezingen met “trouble, trouble, trouble, hey” en dan lekker meedeinen op de tropische beat. Niet te vergelijken met de tropical house van bijvoorbeeld Kygo, dit is tien keer beter. Sterker nog, dit is de beste track van het album. Op deze track heeft Yellow Claw samengewerkt hun protegé Cesqeaux en (daar is ze weer) Becky G. Alleen eeuwig zonde dat het geen hit is geworden.

YouTube player

Ride or Die

De track begint agressief en stoer, de underground rapsound van de Amsterdamse Kalibwoy, gevolgd door een bijna komische eerste drop. Het sluit totaal niet aan bij de rest van het nummer, zonde. De tweede drop daarentegen is vele malen harder. Je wordt constant verrast, maar het komt rommelig over. De track is mede geproduceerd door de Dirtcaps, met hen heeft Yellow Claw eerder de EP ‘Eastzane Warriors’ uitgebracht.

YouTube player

Kaolo pt. 3

Kaolo is een beetje het kindje van Yellow Claw. Doet het al jaren goed in hun livesets, vorig jaar brachten ze deel 2 uit en nu dus deel 3. Het zijn elke keer weer compleet andere songs die één ding gemeen hebben: het geniale zinnetje “it’s a trap”. Wederom een fijne track waar je het ene moment staat te hakken, daarna in een moshpit beland en vervolgens alle vrouwen beginnen te twerken. Ik ben nu al benieuwd naar deel 4.

YouTube player

Yellow Claw live

Wil je Yellow Claw live zien? Op zaterdag 28 november houden ze hun album release party in Paradiso in Amsterdam. Daar zijn nog tickets voor te krijgen bij Ticketmaster.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Oscar van Oorschot

Altijd op de hoogte van de grootste hits van dit moment.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.