Foo Fighters en U2 blazen concerten af

Geschreven door op 15 november 2015 om 14:49
Elijah Hewson, Inhaler, best verdienende artiesten, Bono (U2) - Fotograaf Peter Niell - Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Na de aanslagen in Parijs betuigden vele artiesten op hun eigen manier steun. Zo cancelden Foo Fighters en U2 hun concerten en spraken Madonna en Bieber mooie woorden. 

Foo Fighters cancelen Europese tour

De rockband Foo Fighters heeft na de aanslagen in Parijs de laatste Europese concerten afgezegd. “In het licht van dit zinloze geweld, het sluiten van grenzen en internationaal rouwen, kunnen we nu niet verder gaan”, aldus de band op Facebook. “Dit is idioot en het is rot. Onze gedachten en gebeden zijn met iedereen die gewond is geraakt of een geliefde is kwijtgeraakt.” De groep zou maandag in Parijs optreden en daarna nog in Turijn, Lyon en Barcelona.

Andere geannuleerde concerten

Vrijdagavond vonden de aanslagen plaats tijdens het concert van Eagles of Death Metal in Parijs. Volgens The New York Times heeft de Amerikaanse band besloten niet door te gaan met touren. Bij de aanslagen is een crewlid van Eagles of Death Metal om het leven gekomen. Het gaat om de verkoper van merchandise.

U2, Deftones en Coldplay hebben ook laten weten hun concerten te cancelen. U2 en Deftones zouden in Parijs optreden en Coldplay in Los Angeles. U2 was vrijdag al in Parijs. “We zijn geschokt en hebben met ongeloof kennisgenomen van de ontwikkelingen. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun familie”, meldt de band op de eigen website. Ook valt er te lezen dat het concert ‘op een geschikt moment’ alsnog wordt gegeven.

U2 betuigd steun

U2 was vrijdag in de Franse hoofdstad aan het oefenen voor de show die ze eigenlijk op zaterdag zouden geven. De muzikanten hoorden de chaos op de Parijse straten. “Onze beveiliging had de boel snel op slot en ons team en onze crew konden veilig wegkomen”, vertelt Bono in het Ierse RTE 2FM-radioprogramma. “We kwamen binnen via de achterdeur van het hotel. Iedereen kwam bij elkaar en keek tv en net zoals iedereen konden we onze ogen niet geloven.”

Bono, de frontman van de Ierse rockband, benadrukte dat zijn gedachten uitgaan naar de fans van Eagles of Death Metal. “De meerderheid van de slachtoffers waren muziekfans. Dit is de eerste directe aanslag op de muziekindustrie. Dit zijn onze mensen. Dit had mij kunnen overkomen, jou kunnen overkomen, in die concerthal. Het is een hele herkenbare situatie van jou en voor mij. En het koelbloedige aspect aan deze slachting is extreem verontrustend en kan ik niet uit mijn hoofd krijgen.”

De mannen van U2 hebben zaterdag bloemen gelegd bij concertzaal Bataclan. Ze stonden stil bij de dodelijke terreuraanslagen vrijdagnacht in Parijs.

Madonna’s speech

Zaterdagavond had Madonna moeite om haar show in Stockholm door te zetten doordat haar gedachten bij de aanslagen in Parijs waren. Daarom sprak ze zeven minuten lang tot het publiek waarbij ze vroeg om verandering.”We moet beginnen iedereen met waardigheid en respect te behandelen. Dat is het enige dat de wereld zal veranderen. Alleen liefde zal de wereld veranderen. In veel opzichten voel ik me verscheurd. Zoals waarom sta ik hier te dansen terwijl mensen aan de andere kant van de wereld huilen om hun geliefden?”

Ze legde uit dat haar show in het teken stond van het vieren van het leven en opkomen voor je rechten. “Niemand heeft het recht ons te stoppen met doen waar we van houden.”, stelde ze zangeres die een minuut stilte inlastte. Daarna vertolkte ze geëmotioneerd haar nummer ‘Like a prayer’.

Hieronder ‘Like a prayer’ tijdens een concert van Madonna in Parijs in 1991.

Justin Bieber vroeg een minuut stilte

Tijdens de uitreiking van de Halo Awards, waar Justin Bieber de eerste Halo Hall of Dame awards ooit in ontvangst mocht nemen voor zijn inzet voor goede doelen, vroeg hij een minuut stilte in zijn dankrede. Hij vroeg met de minuut stilte aandacht voor Parijs en Japan. “Er hebben wat verdrietige incidenten plaatsgevonden in de wereld en ik denk dat we ons medeleven moeten betuigen door een minuut van stilte daarvoor”, vroeg de zanger. “Laten we de wereld wat beter maken.”

Saturday Night Live

De Amerikaanse show Saturday Night Live besteedde ook aandacht aan de aanslagen. Cecily Strong, de presentatrice van het programma, opende met een speech over de stad van licht en liefde, in plaats van hun gebruikelijke komische sketch.”Parijs is de stad van het licht en hier in New York weten we dat dat licht nooit dooft. Onze liefde en steun in bij iedereen in daar.”

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.