Anne de theatervoorstelling laat publiek in stilte achter

Geschreven door op 17 juli 2015 om 16:49
Logo: Anne Frank theatervoorstelling - Bron: Perskit Anne

Artiestennieuws was gisteren aanwezig bij Anne de theatervoorstelling. Haar puberteit en de oorlog in één verhaal. Nog nooit was een publiek zo ijzig stil..

Anne de theatervoorstelling in Theater Amsterdam

Speciaal voor Anne de theatervoorstelling werd er een prachtige theaterzaal gebouwd. Artiestennieuws was hier gisteren aanwezig. Al bij binnenkomst viel de ruimte en het luxe accent direct op. Het vriendelijke personeel schonk de laatste drankjes in en een luide alarmbel waarschuwde de laatste niet-zittende bezoekers om te gaan zitten. Ook wij liepen de zaal in, op zoek naar onze zitplekken. Weer stonden we perplex. Wat een prachtige, ruime zaal (vooral het decor)! Eigenlijk niet in woorden te omschrijven, iets wat je met eigen ogen moet hebben gezien.

Anne Theatervoorstelling - Perskit Anne

Anne Theatervoorstelling – Perskit Anne

13-jarige vrolijkheid

De voorstelling begon met Anne Frank die haar 13e verjaardag vierde. Er werd nog niks gezegd over een oorlog en je merkte aan alles dat Anne nog erg jong was. Spelenderwijs pakte ze haar cadeautjes uit en werden de kaarsjes door haar gedoofd. Voor Anne waren op dat moment jongens, vriendinnen en haar cadeautjes het belangrijkste. Plots veranderde alles.. een brief kwam de familie vertellen dat Margot werd opgeroepen..

Op naar het achterhuis

Vroeg in de ochtend vertrok familie Frank naar het Achterhuis. Onderduiken.. voor Anne voelde het als een avontuur, maar ze begreep duidelijk nog niet helemaal wat het betekende. Eenmaal aangekomen werd het haar wel duidelijker. Krappe kamers, weinig vrijheid, geen buitenlicht en bovenal: geen privacy. Familie van Pels en meneer Pfeffer kwamen ook in het Achterhuis wonen waardoor het alleen maar drukker werd. Anne kwam steeds meer in haar puberteit en werd daarom ook steeds drukker en opstandiger. Wanneer je in een klein huis woont met acht mensen, kun je het jezelf niet permitteren om ruzie te maken. Anne maakte het haar ouders niet bepaald gemakkelijk.

Prachtige monologen

Er waren momenten waarop de dood steeds dichterbij kwam voor de families in het Achterhuis. Vooral die momenten kon Anne prachtig verwoorden. Het ene moment schreef ze dit op in haar dagboek en het andere moment praatte ze hardop tegen zichzelf. Doormiddel van camera’s en schermen aan de zijkant van het podium, werd er ingezoomd op de gezichtsuitdrukkingen. Tranende ogen en verschrikking werden hierdoor beter zichtbaar. Toen er eenmaal een ijzige stilte viel, zowel op het podium als in het publiek, kreeg het publiek even de tijd om alle nieuwe stof te laten bezinken.

YouTube player

Je hebt echt het gevoel dat je alle personen in het Achterhuis een beetje hebt leren kennen. Vooral Anne gooide werkelijk al haar gedachten op tafel. Wanneer je dan beseft dat die personen er na 2 uur niet meer zijn, denkbeeldig gezien natuurlijk, dan doet je dat wel iets.. Het geeft je kippenvel momenten, tranen en lege gedachtes. Je probeert je te verdiepen, maar hoe kan je jezelf in zo’n gevoel verdiepen als je het zelf nooit hebt meegemaakt?

Een ijzige stilte

Anne Frank sprak haar laatste woorden. Het licht ging uit en het podium verdween. Het was zo stil in het publiek dat je je buurman kon horen ademen. Twee personages kwamen naar voren, wat ging er gebeuren? Ze maakten een diepe buiging.. het publiek begon te klappen. Er werd geen woord gezegd, het geluid van het geklap overheerste in de zaal. Toen het eenmaal was afgelopen, liep het publiek in stilte naar buiten. Wat moet je zeggen nadat je zoiets hebt gezien?

Een bijzondere aflevering: overlevenden en hun (klein) kinderen bespiegelen hun leven na de oorlog. Aan de hand van scènes uit het theaterstuk Anne vertellen zij hun ervaringen en verhalen.

YouTube player

Kaarten voor Anne

Wil je zelf bij deze indrukwekkende voorstelling aanwezig zijn? Kijk dan even op de website van Anne de theatervoorstelling voor kaarten.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.