Anne de theatervoorstelling brengt Anne Frank weer tot leven

Geschreven door op 16 juni 2015 om 12:43
Anne Theatervoorstelling - Perskit Anne

Volgens de recensies kwam Anne Frank weer tot leven tijdens de voorstelling. “Aangrijpend, geestig en ontroerend. Het geeft je opnieuw stof tot nadenken.”

‘Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen’, schreef Anne Frank in haar dagboek die de naam ‘Kitty’ kreeg.

Hieronder kun je de trailer van Anne bekijken

YouTube player

Het verhaal van familie Frank

Origineel komt de joodse familie Frank uit Frankfurt, waar ze tot 1933 woonden. Toen Hitler tot kanselier werd gekozen in Duitsland, besloot Otto Frank, vader van de familie, dat er iets moest veranderen. Hitler bedacht namelijk ingrijpende regels voor joden. Ze mochten bijvoorbeeld niet meer met christenen omgaan en dat vond Otto belachelijk. Zijn zwager, Erick Elias, werkte voor Opekta in Zwitserland. Opekta produceerde bindingsmiddel om jam te maken. Hij ging in gesprek met Otto en zo kreeg Otto de kans om directeur van de Nederlandse Opekta maatschappij te worden. Het gezin Frank verhuisde in 1933 naar Amsterdam.

Immigranten konden makkelijk een huis krijgen in Amsterdam. Alle mooie, nieuwe woningen stonden leeg vanwege de crisis in Nederland. In de omgeving van familie Frank bevonden zich dus vele immigranten, of beter gezegd: vluchtelingen. Otto fotografeerde veel waardoor er veel beelden bewaard zijn gebleven van de tijd in Amsterdam.

Na mei 1940 ging het bergafwaarts met de goede tijden. Eerst de oorlog, toen de capitulatie, de inmars der Duitsers en de ellende voor Joden begon. Toen Margot op 5 juli 1942 een oproep kreeg voor een Duits werkkamp, vonden Otto en Edith, moeder van het gezin, het te gevaarlijk geworden. Otto benaderde zijn collega’s bij Opekta (Jo Kleiman, Miep Gies, Victor Kugler en Bep Voskuyl) die allen bereid waren om hen te helpen. Zodoende vertrok familie Frank naar het achterhuis op de Prinsengracht 263 in Amsterdam om daar onder te duiken. Ook de heer en mevrouw Van Pels met hun zoon Peter zaten daar ondergedoken. In het achterhuis startte het intense verhaal van Anne Frank.

Het verhaal van Anne Frank

De tijd die ze daar doorbracht beschreef ze in haar, inmiddels door miljoenen mensen gelezen, dagboeken. De dagboeken bestaan voornamelijk uit angstige verhalen, haar ontluikende gevoelens voor Peter, de ruzies met haar ouders en haar ambities om schrijver te worden.

Anne Frank woonde met haar ouders en zus van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 in het achterhuis. Na meer dan twee jaar werden de onderduikers verraden: hun onderduikadres werd ontdekt. Ze werden door de Grüne Polizei en Nederlandse politieagenten op 4 augustus 1944 gearresteerd en via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau afgevoerd, en een maand later overgebracht naar Bergen-Belsen. Het is niet bekend wie de onderduikers verraden heeft. Maart 1945 sterft Anne op 15 jarige leeftijd aan uitputting in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Anne Frank en haar familie verloren in 1941 hun Duitse nationaliteit vanwege een Duitse wet. De familie werd op dat moment stateloos. Door haar overlijden kon ze de Duitse nationaliteit na de oorlog niet meer terugkrijgen, voor zover ze dat had gewild. Ze is dus stateloos gestorven. De Nederlandse nationaliteit heeft ze nooit gekregen omdat die alleen aan levende personen wordt toegekend.

Otto Frank is de enige overlevende van het gezin Frank. Hij weigerde na de oorlog de Duitse nationaliteit en werd in 1949 Nederlander.

De bekendheid van Anne Frank

Na de oorlog wijdde Otto Frank zijn leven aan Anne’s dagboek en nalatenschap om zo haar verhaal in leven te houden. In Zwitserland richtte hij het Anne Frank fonds op. Deze organisatie werd erfgenaam en rechthebbende van haar dagboek en alle familie bezittingen.

Op zaterdag 9 juli 2005 werd op het Merwedeplein, waar de familie Frank van 1934 tot 1942 woonde, een monument onthuld ter nagedachtenis aan Anne Frank. Van oudere datum is een beeld van haar op de Westermarkt, vlak bij het onderduikadres. Er is geen enkele andere schrijver van wie in Amsterdam twee standbeelden staan.

In de vroegere Jodenbuurt is een straat naar Anne Frank vernoemd. Ook de Montessorischool, waar Anne Frank in 1941 moest vertrekken omdat ze Joods was, draagt haar naam.

In 2004 werd Anne Frank genomineerd voor het televisieprogramma De grootste Nederlander, georganiseerd door de omroep KRO. Omdat Anne Frank officieel stateloos is, was hier wat ophef over. Toch werd het bezit van de Nederlandse nationaliteit bij de verkiezing als niet erg belangrijk beschouwd, waardoor ze gewoon werd meegenomen in de competitie. Ze eindigde op de 8ste plaats in de slotverkiezing.

Het Anne Frank Huis is een monument ter gedachtenis aan Anne Frank en haar familie. Dagelijks staan er rijen van mensen die het van binnen willen aanschouwen.

De theatervoorstelling Anne

Het Anne Frank fonds nam het initiatief tot een nieuwe eigentijdse voorstelling, 50 jaar nadat Anne’s dagboek voor het eerst op Broadway werd vertolkt. Als producent koos het fonds voor Imagine Nation onder leiding van Kees Abrahams en Robin de Levita (producent van talloze Broadway shows en winnaar van drie prestigieuze Tony Awards – tevens producent van Soldaat van Oranje).

Het schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter krijgt de eervolle opdracht het script voor de toneelvoorstelling te schrijven. Theu Boermans neemt de artistieke leiding tot zijn rekening. Bernhard Hammer heeft het complete decor ontworpen.

Wat opmerkelijk is, is dat er een compleet nieuw theater werd gebouwd in de Amsterdamse houthavens vlakbij het Stadscentrum. Het nieuwe theater heeft de naam: Theater Amsterdam gekregen.

Na 8 maanden bouwen en 10 weken intensief repeteren ging de eerste voorstelling van het theaterstuk Anne van start. Het gevolg: alleen maar positieve recensies.

De rol van Anne

De eerste Anne werd gespeeld door Rosa da Silva.

Rosa; ‘Het spelen van een icoon als Anne Frank vind ik een hele grote eer. Door het originele dagboek leren mensen Anne opnieuw kennen. En doordat ik haar niet alleen als meisje mag spelen, maar ook als slimme jonge vrouw, hoop ik haar nog dichter bij het publiek te brengen.’

Na een jaar werd Rosa vervangen door een nieuwe Anne: Sjoukje Hoogma.

De premiere van 1 jaar Anne:

YouTube player

Kaarten voor theatervoorstelling Anne

Kaarten zijn te koop op de officiële website van Theater Amsterdam. Op dit moment speelt de theatervoorstelling nog tot september.

Mainstreet nummer over Anne Frank

Mainstreet schreef een nummer over het dagboek van Anne Frank. Het nummer kreeg de titel: Dear Kitty

YouTube player

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Anne Nieuws · Artiesten · Musicals en Theater · Nieuws