Top 10 beste gitaristen aller tijden

Geschreven door op 21 mei 2015 om 17:27
De Top 10 van 90's rocknummers, Kris Kristofferson, Jah Wobble and The Invaders Of The Heart, gitaar - credits: Pixabay (CC by 0.0), aanstootgevende bandnamen

De lijst van de top 10 beste gitaristen is gebaseerd op de lijst van Rolling Stone en onze smaak. Het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken. Wat vind jij?

Top 10 beste gitaristen

Enkele grote gitaristen als B.B. King, Carlos Santana of Ritchie Blackmore komen niet in dit lijstje voor. Misschien vraag je jezelf af waarom? Wij vinden het lastig om daar een antwoord op te geven. Soms zet je muziek aan, sluit je je ogen en voel je gewoon iets bijzonders.

De top 10 beste gitaristen wisten iets bij ons te raken, vandaar hun plek in deze lijst. Ben jij het ermee eens?

10. Billy Gibbons

Billy verwierf zijn bekendheid als gitarist bij de Amerikaanse southern rockband ZZ Top. Hij speelt vaak op zijn Gretsch Jupiter Thunderbird of zijn Gibson Les Paul. Echter, soms speelt hij ook op andere gitaren, zoals de Gibson Flying V, Gibson SG, Fender Jazzmaster of de Fender Esquire.

Typisch aan Billy is dat hij geen plectrum gebruikt om de snaren aan te slaan, maar een Mexicaanse peso.

YouTube player

9. Angus Young

Angus Young is de gitarist van de hardrockband AC/DC. Angus is vooral beroemd geworden door zijn opvallende outfit: het schooluniform en het kenmerkende Chuck Berry-loopje, de duckwalk. Hij beweert dat hij zichzelf in het schooluniform het meeste op zijn gemak voelt als hij gitaar speelt, maar de waarheid is echter dat hij niet goed wist welk kostuum hij moest dragen.

Vóór zijn tijd bij AC/DC probeerde hij o.a. een gorillapak en een Supermankostuum. Dit bleek niet erg makkelijk te zijn. Het schooluniform bleek wel te werken en is in middels, na al die jaren, zijn handelsmerk geworden.

YouTube player

 

8. Brian May

Queen, legendarisch natuurlijk. Frontman Freddie Mercury staat vaak bovenaan de lijsten met beste zanger aller tijden. Maar het was niet alleen Freddy die de band Queen zo groot maakte. Ook Brian May, de gitarist ervan, bracht de band naar een nieuw niveau van succes. Brian was namelijk het brein achter het nummer: We Will Rock You. Ook ontwierp en maakte hij zijn eigen elektrische gitaar (The Red Special), waarop hij nu nog steeds speelt.

Luister en geniet hieronder van een van zijn beste solo’s.

YouTube player

 

7. Keith Richards

Keith zei eens: “Op een nacht, toen ik als kind in bed lag en veronderstelde te slapen luisterde ik naar Radio Luxemburg op mijn kleine radio. Ineens leek het of er een explosie uit de speakers kwam. ‘Heartbreak Hotel’…ik hoorde het nooit eerder en al helemaal niets wat in de buurt kwam. Ik had nog nooit van Elvis gehoord. Het leek bijna of ik aan het wachten was tot er zoiets in mijn leven zou gebeuren. Toen ik de dag erna wakker werd, was ik een ander mens.”

En dat hebben we allemaal geweten. The Rolling Stones werden opgericht en Keith bracht hen steeds weer naar een hoger niveau. Sinds 1962 hebben ze continue een hoogtepunt weten te behalen.

YouTube player

6. David Gilmour

Pink Floyd, legendarisch natuurlijk. Maar de band was nooit zo groot geworden zonder het gitaarspel van wereldmuzikant David Gilmour. Een terechte plek in de Top 10 beste gitaristen! David Gilmour staat bekend om zijn zuivere spel en speciale demptechnieken. Hij speelt meestal op een Fender Stratocaster, maar hij speelt ook basgitaar.

Zijn gitaarsolo in Comfortably Numb, een compositie van Gilmour en Roger Waters, werd in 2007 door het Britse muziekblad Q verkozen tot beste gitaarsolo aller tijden.

YouTube player

5. Jeff Beck

Jeff startte zijn succesvolle carrière bij The Yardbirds waar hij Eric Clapton kwam vervangen. Jeff maakte direct grote indruk bij de band met zijn, voor die tijd, vooruitstrevende geluidseffecten als distortion en feedback, die goed te horen zijn op de Yardbirds-hits Heart full of Soul (1965) en Shapes of Things (1966).

Jeff verliet na 18 maanden de band en startte zijn eigen band, The Jeff Beck Group. Na twee jaar van weinig succes ging de groep uit elkaar. Toen hij weer een nieuwe band wilde oprichten, kreeg hij een ongeluk dat hem bijna twee jaar uit de roulatie hield. De band die hij op had willen richten, had inmiddels groot succes. Eenmaal hersteld ontstond er een muzikale periode van vallen en opstaan. Hij werd vaak gevraagd om mee te spelen op LP’s van o.a. Stevie Wonder en Stanley Clarke. Inmiddels heeft hij zijn achttiende elpee uitgebracht, met als titel: Jeff.

YouTube player

 

4. Eric Clapton

Eric heeft de bijnaam ‘Slowhand’ gekregen, waaronder hij nog steeds bekend is. Deze bijnaam ontstond omdat hij door zijn stijl van spelen regelmatig snaren brak en deze dan ter plekke verving, terwijl het publiek hem klappend begeleidde. Eric was lid van Cream, Blind Faith, The Yardbirds en Derek and the Dominos.

YouTube player

3. Jimmy Page

Deze Britse gitars kreeg grote bekendheid als gitarist bij The Yardbirds. Na het stoppen van de band startte Jimmy een nieuwe band, Led Zeppelin. Led Zeppelin klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Dat is ook niet gek aangezien ze van 1968 tot 1980 succes hadden en Jimmy hier zijn glorieuze jaren beleefde.

Inmiddels is Jimmy 71, een hele mijlpaal voor een hardrockmuzikant. Geniet hieronder van zijn muzikale talent.

YouTube player

2. Edward Van Halen

Beter bekend als Eddie van Halen, gitarist en medeoprichter van hardrockband Van Halen. Hoewel hij wordt gezien als de man die de two hand tapping-techniek populariseerde, was hij niet de uitvinder van deze techniek. Two hand Tapping ook wel tapping of tappen is een gitaartechniek waarbij met beide handen op de toets van een gitaar of ander gefret snaarinstrument wordt gespeeld.

Edward wordt niet alleen gezien als een man die op een geweldige manier zijn snaren kan raken, hij heeft ook veel bereikt op technisch vlak. Vele gitaristen bedanken hem hier nog steeds voor!

YouTube player

1. Jimi Hendrix

Jimi werd een invloedrijke Amerikaanse gitarist door zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken. Niet gek dus dat hij overal, en dus ook bij ons, op nummer 1 staat in de lijst van beste gitaristen ooit. Hij speelde voornamelijk rock-‘n-roll, soul en blues.

Over andere artiesten is waarschijnlijk meer te vertellen, want Jimi is helaas maar 27 geworden. Lees meer over De Legendarisch Groep van 27. Daarom is het al helemaal geweldig dat hij zoveel indruk heeft gemaakt op de mensheid in zo’n korte tijd. Wat is jouw favoriet Hendrix-solo?

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.