Kurt Cobain documentaire; intens maar menselijk

Geschreven door op 30 april 2015 om 15:24
De Club van 27, Kurt Cobain (Nirvana) - Fotocredits: Maia Valenzula - Flickr (CC BY 2.0)

Terwijl de dagboekfragmenten van Kurt Cobain nog door mijn hoofd zweefden, verliet het publiek gechoqueerd en in stilte de bioscoopzaal. What just happend?

Een must see! Kurt Cobain documentaire: Montage of Heck. Met nooit eerder vertoonde home video’s die niet in woorden zijn uit te drukken. Toch gaan we hieronder het verhaal vertellen zoals wij het gisteren in de bioscoopstoel beleefd hebben.

Lees ook: De legendarische club van 27 

WIE WAS KURT COBAIN?

Moet je helemaal naar de klote gaan om succes te kunnen hebben? Moet je bestaan uit woede en frustraties? Moet je wel problemen met jezelf hebben om je talenten te kunnen uiten? Creativiteit ligt dichtbij gekkigheid. Curt Cobain was niet gek, hij was creatief maar sloeg hierin door. Lees hieronder waar het bij Kurt Cobain fout ging en waar het succes hem begon toe te lachen.

YouTube player

KURT’S KINDERJAREN

Wat een prachtig mannetje was Kurt in zijn kinderjaren. De documentaire start met allerlei beelden uit zijn jeugd. Het  kinderstemmetje laat het publiek smelten op hun stoel. De moeder en vader van de zanger komen veel aan het woord. Zij vertellen hoe druk hij vroeger al was. Hij had ontzettend veel energie en was altijd geluid aan het maken, tot ergernissen aan toe. Hij speelde al vroeg gitaar en zong de hele dag door. De dokter schreef hem Ritalin voor, maar dit maakte hem alleen maar drukker. Toch was Kurt altijd zorgzaam voor anderen. Hij toonde interesse en gaf liefde. Hoe kan zo’n lieflijk mannetje zoveel veranderen?

OPSTANDIGE JEUGD

“Voordat we aan ons tweede kind begonnen, moesten we Kurt eerst rustig krijgen. Hij was zo druk”, vertelt zijn moeder. Dit kregen ze helaas niet voor elkaar. Kurt’s zusje werd geboren en het werd een groot gekkenhuis thuis. “In diezelfde tijd kwam ik erachter dat mijn man en ik meer vrienden waren dan ‘lovebirds’. Dus besloten we te scheiden, wat erg raar was voor die tijd”, vertelt moeder. Kurt bleef bij zijn moeder wonen. Hij werd overal aangekeken en vernederd omdat zijn ouders waren gescheiden. Hij kon niet omgaan met de afwijzingen en de vooroordelen van mensen. Daardoor werd hij steeds opstandiger.

GA MAAR WEG

Het werd erger en erger, tot moeder het niet meer aan kon. Ze stuurde hem met al zijn spullen naar zijn vader toe. Moeders deur was voor Kurt officieel gesloten. De beelden in de documentaire veranderden. Er komen dagboekfragmenten voorbij waaraan duidelijk te merken is dat hij depressiever werd. Op school ging het nog steeds niet beter, hij werd nergens begrepen. Op het toppunt besloot Kurt een einde aan zijn leven te maken.

Hij ging op het spoor zitten en wachtte tot de trein hem kwam redden uit zijn lijden. Maar.. recht voor zijn neus wisselde de trein van spoor.. Noem je dit geluk of pech?

DRUGS

Op een dag ontdekte hij wat wiet met je doet.  Het gaf hem zo’n rustig gevoel dat hij besloot daarmee door te gaan. Hij ontmoette wat leeftijdsgenoten die in hetzelfde schuitje zaten. Wanhopig en kwijnend naar een einde. Met hen belandde hij volledig op het slechte pad. Stelen, ruitjes intikken en blowen waren zijn dagelijkse bezigheden. Zijn vader kon hem op een dag ook niet meer aan en stuurde hem met zijn spullen naar zijn opa en oma. Zijn opa en oma hadden het na een paar weken ook weer gezien. Kurt was te moeilijk om op te voeden, terwijl het probleem eigenlijk lag bij de opvoeding zelf. Een beetje aandacht en begrepen worden is alles waar hij om vroeg.

PUNKROCKBAND

Samen met mede-punkrockfan Krist Novoselic, startte hij een band. Hier kon hij al zijn woede en frustratie in kwijt. Deze kreeg uiteraard niet direct de naam Nirvana. Kurt schreef in zijn dagboek: ‘de beste tijd van mij leven. Muziek maken is iets wat ik voor altijd wil doen.’ Het was helemaal niet zijn passie om groot en beroemd te worden. Hij wilde gewoon muziek blijven maken.. De beelden in de documentaire worden ondertussen steeds erger. De documentaire laat de woorden, tekeningen en kunstwerken die Kurt ooit heeft gemaakt tot leven komen. Het worden bewegende animaties. Het zijn beelden waarvan je niet kunt geloven dat die in iemands hoofd zitten.

FIRST LOVER

Kurt ontmoette zijn eerste vriendinnetje waar hij bij introk. Zij onderhield hem qua eten en onderdak, al moest ze er de hele dag voor werken. Kurt bleef de hele dag thuis. Hij schreef dan nummers, schilderde prachtige kunstwerken of tekende zijn dagboek vol. Zo schreef hij in zijn dagboek dat hij voor het eerst heroïne had gebruikt. Zijn ex-vriendin verklaarde later dat zij hier nooit iets van heeft gezien. De heroïne zorgde ervoor dat Kurt nog vrijer kon bewegen in zijn creatieve zone. De bewegende animaties op het bioscoopscherm worden steeds enger om naar te kijken. Als publiek zijnde kun je precies zien dat het helemaal de foute kant op ging met de zanger.

OP NAAR SUCCES

De teksten die Kurt schreef in het appartement van zijn eerste vriendin waren niet mis. Sterker nog; Kurt’s generatie kreeg eindelijk het gevoel dat ze door iemand begrepen werden. De band, die inmiddels de naam Nirvana had gekregen, groeide in een klap uit tot een groot succes.

“Hij kwam op een dag ineens thuis en liet me hun eerste album horen. Ik stond met open mond naar hem te kijken. Niet omdat ik het verschrikkelijk vond, want ik vond het geweldig. Maar omdat ik echt bang was dat dit uit de hand zou lopen. Dus ik zei tegen hem: doe je riem aan en hou je vast. Want je bent niet klaar voor wat komen gaat”.. vertelt de moeder van Kurt.

COURTNEY LOVE

Kurt verliet zijn eerste vriendinnetje, ze waren uiteen gegroeid. Het succes van Nirvana nam met de week toe. Ondertussen ontmoette hij Courtney Love. Een dame die wel wist hoe ze moest flirten. Ze zong in de band Hope en liet menig hart smelten. Van het een kwam het ander en Courtney en Kurt trouwden en gingen samenwonen. Hun appartement leek kort daarna op een groot drugshol. Samen hebben ze veel gefilmd in het appartement. De beelden in de documentaire die door Courtney en Kurt zijn gemaakt, laten goed zien dat ze vaak niet meer wisten wat links en rechts was. Met grappige momenten, pijnlijke en choquerende momenten maar vooral: liefdevolle momenten. Want de liefde straalde ervan af. Kurt werd begrepen, er werd van hem gehouden en hij zag eindelijk weer een toekomst voor hem. Een probleem: hij was verslaafd aan drugs.

NEGATIEVE GERUCHTEN

De bladen werden volgeschreven met roddels en geruchten over Courtney en Kurt. Ze zouden altijd stoned zijn en fans zagen het einde al in zicht. Kurt kon niet tegen het commentaar en at zichzelf op van binnen. De drugs hielp hem overeind, terwijl de drugs hem indirect alleen maar kapotter maakte.

Kurt haatte interviews. Hij wilde muziek maken en alles wat daarbuiten om kwam kijken vond hij verschrikkelijk. Hij vond vooral die vragen zo raar. ‘Waar gaan je teksten over?’ Werd hem gevraagd tijdens een interview die terug te zien is in de documentaire. ‘It’s all in the music man’, antwoordde hij. ‘Maar wil je ons dan niet vertellen waar je teksten over gaan?’ ‘Ik ga niet vertellen wat ik dacht toen ik de teksten schreef. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat anderen vinden waar het over gaat. Het gaat om je eigen interpretatie van de teksten en jezelf erin kunnen vinden.’

FRANCES COBAIN

Toen gebeurde er iets magisch. Courtney werd zwanger.. ‘Roddelbladen stonden weer vol: twee drugsverslaafden en een kind?’ ‘Courtney gebruikt drugs tijdens de zwangerschap.’ Maar Kurt, hoe verschrikkelijk hij de reacties ook vond, was nog nooit zo gelukkig geweest. Het kleine meisje werd geboren. Ze kreeg de naam Frances. Volgens doctoren werd ze verslaafd geboren.

Kurt schreef in zijn dagboek: ‘Ik doe alles voor dit meisje. Ik hou van niemand anders zoveel als van haar. Daarmee zal ze opgroeien.’ ‘Ik ben bang voor de toekomst, voor als ze wat ouder is’. Wat hij hiermee bedoelde? Waarschijnlijk was hij bang dat ze dezelfde weg in zou slaan als hij op jonge leeftijd.

ZELFMOORD

Weer kwamen de teksten uit zijn dagboek naar voren. Je kan in de woorden teruglezen dat zijn gedachten de overhand namen. Hij kon het niet meer winnen van zijn verstand en leek het te hebben opgegeven.

Het bioscoopscherm werd zwart. Er heerste een pijnlijke stilte waarin niemand durfde te bewegen. Met een brok in de keel en een kloppend hart werd er geluidloos gewacht op het bekende einde.

De volgende woorden verschenen met grote witte letters in beeld:
‘Op 8 april 1994 werd het lichaam van Cobain ontdekt in zijn huis in Seattle.’

INTENS, PERSOONLIJK EN MENSELIJK

Aan de ene kant staat dit verhaal zover weg van iemand die zijn leven op de rit heeft. Een goede opvoeding, een goede jeugd, liefhebbende mensen om je heen en geen frustraties. Toch kan je er misschien nog wel verbaasd opkijken van wat afwijzing en afkeuring met je doet. Ook gevoeligheid voor drugs kan je gekke fantasieën brengen. Kurt was ook maar eens mens, een mens die zich had laten meeslepen met de drugs en het gevoel dat daarbij ontstond. Maar wat hij ook was en welke fouten hij ook heeft gemaakt:

Kurt Cobain was een geweldige en invloedrijke muzikant!

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.