Sziget met een verbluffende line-up

Geschreven door op 29 april 2015 om 10:28
Sziget festival Logo (Wikimedia Commons)

Festivalgangers van over de hele wereld komen al zomers lang massaal naar Hongarije. Ook dit jaar heeft Sziget weer een verbluffende line-up die heel Budapest zal laten beven.

Klinkt luide muziek, liefhebbende en vrije mensen, creatieve kunstwerken, kleurrijke natuur en dat allemaal in Budapest als muziek in je oren? Let’s go to Sziget!

Sziget Festival - Bron: Persfoto

Sziget Festival – Bron: Persfoto

SZIGET FESTIVAL IN BUDAPEST

Sziget is een eiland middenin Budapest. Van 10 tot 17 augustus 2015 wordt het complete eiland omgetoverd tot een festivaloord. Het is een festival zoals wij het niet tegen zullen komen in Nederland. Ten eerste: een compleet eiland. Dan zouden we Terschelling bijvoorbeeld tot festivaleiland moeten ombouwen (nogal onmogelijk). Ten tweede: de creativiteit die op het eiland te vinden is, lijkt tot nu toe in Nederland nog niet ontdekt te zijn. Vraag je jezelf af waar ik het over heb? Bekijk dan hieronder de aftermovie.

WAT IS SLAPEN?

Slapen? Tijdens Sziget lijkt iedereen plots vergeten te zijn wat ‘slapen’ is. Het programma gaat gewoon 7 dagen lang door en de muziek stopt pas op het einde van de zevende dag. In een tentje slapen is daarom alleen weggelegd voor de vaste slapers onder ons. Of de mensen die het geen probleem vinden om weinig te slapen (die zijn er waarschijnlijk veel). Bovendien staan de tentjes kris kras over het festivalterrein heen. Voordeel: je hoeft de feesttent maar uit te lopen of je struikelt al bijna over je eigen tent heen. Nadeel: iedereen struikelt over jouw tent heen. Je hebt weinig privacy en iedereen kan overal zomaar slapen. Dat geeft overigens wel een lekker vrij gevoel.

Sziget Festival - Bron: Persfoto

Sziget Festival – Bron: Persfoto

Gelukkig biedt Sziget ook campings aan op het eiland die iets duurder en iets comfortabeler zijn. Extra douches bijvoorbeeld of met een zwembad erbij. Een hek die de camping van het festivalterrein scheidt en een mogelijkheid om je spullen iedere dag veilig ergens op te bergen. Zo hoef je in principe niks thuis te laten omdat je bang bent dat het gestolen wordt. Natuurlijk zijn er in de buurt van het eiland ook gewoon appartementen te huur. Al gaan de echte festivalgangers gewoon in een tent liggen, dat hoort er een beetje bij. Echte festivalgangers zijn namelijk continue vies, stinken een uur in de wint en zijn na 7 dagen feesten grieperig van de slaap. Leuk toch?

MUZIEK LINE-UP

Op de website van Sziget wordt er precies bijgehouden hoeveel % van de line-up ondertussen bekend is gemaakt. Momenteel kennen we al 38,30% van het totale programma. Dat lijkt weinig, maar momenteel zijn dat al 108 artiesten. Met o.a. Robbie Williams, Florence & The Machine, Avicii, Martin Garrix, Ellie Goulding, Alt-J, Limp Bizkit, Kensington, Selah Sue, Jett Rebel, Nero en The Ting Tings bezit de line-up weer flink wat beroemde artiesten. Als je dacht dat dit alles was, ga je jezelf nog verbazen wanneer je op de website kijkt. Waarschijnlijk ken je bijna de helft van alle artiesten.

Luister op Spotify naar de Sziget afspeellijst. 

MEER DAN MUZIEK

Ook is er op het festival meer te zien dan alleen artiesten. Op Sziget is o.a. kunst, activiteiten zoals hindernisbanen of volleybaltoernooien, een circus of een hoek vol onderdelen uit het boeren leven te vinden. Ieder onderdeel op Sziget heeft z’n reden. Niks is geplaatst op het eiland ‘omdat het wel leuk is’. Wat vind jij het leukste van Sziget? Deze vraag kun je pas beantwoorden als je er geweest bent.

Sziget Festival - Bron: Persfoto

Sziget Festival – Bron: Persfoto

JOUW KUNST

Sziget heeft iedereen tot 10 maart de mogelijkheid gegeven om het eiland spectaculair aan te kleden. Doormiddel van inschrijvingen heeft de jury 21 maart besloten welke kunstwerken aanwezig zullen zijn op het festival. Vanaf 1 augustus zullen deze opgebouwd worden op het eiland. Helaas weten we nog niet welke kunstwerken gewonnen hebben omdat dat een verassing is tot de start van het festival. Zo zagen de kunstwerken er voorgaande jaren uit:

SZIGET CAMPFIRE

Wat hoort er bij een kampvuurtje? Precies: een gitaar. Ga je deze zomer naar Sziget en speel je gitaar? Vergeet hem dan vooral niet mee te nemen. Je kunt je voor 30 april inschrijven op deze pagina. De beste nummers, zowel gezongen als gespeeld, mogen bij het kampvuur spelen. Sziget is in het speciaal opzoek naar straatmuzikanten die veel talent hebben. Voel je jezelf aangesproken? Doe dan mee.

Elke inzending die aan alle criteria voldoen, worden op de Sziget Campfire website geplaatst. Van 4 t/m 22 mei kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriet. De artiest met de meeste ‘likes’ zal worden uitgenodigd om op het Sziget festival te komen optreden. 25 mei zullen de deelnemers per mail worden ingelicht over wie de winnaars zijn. Hieronder hebben we drie winnaars van vorig jaar toegevoegd (verbazingwekkend):

Summertime Sadness van Lana Del Rey (acoustic cover)

 

Je ne veux pas travailler + Milord (Mirtse Kori & Mester Csabi)

 

SZIGET Campfire Musician

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Inge Peeters, Webredacteur bij Artiestennieuws
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Tags:
· · · · · · · · · · ·
Artikel Categorieën:
Artiesten · Featured · Festivals · Nieuws · Sziget Festival Nieuws