Live Report: Red Bull Soundclash in HMH Amsterdam

Geschreven door op 21 december 2012 om 12:15
Red Bull Sound Clash - Bron: Redactie ArtiestenNieuws

Gisteravond gingen De Jeugd van Tegenwoordig en Go Back To The Zoo de muzikale strijd aan en ArtiestenNieuws was erbij! Red Bull Soundclash is een van oorsprong Nederlands evenement waarbij twee bands het in muzikale rondes tegen elkaar opnemen.

Red Bull Soundclash

Een DJ zorgde er voor aanvang van de show voor dat het publiek al aardig werd opgewarmd, met gevarieerde rock, hiphop en drum ‘n’ bass lukte dat prima. Het was echter duidelijk dat iedereen was gekomen voor de muzikale strijd die eindelijk weer in Nederland plaatsvond.

Het concept van Red Bull Soundclash is als volgt. Elke band trakteert het publiek eerst op 3 eigen tracks, de ‘warming up’. Hierna volgen 4 rondes waarin punten te verdienen zijn. Het publiek bepaalt de winnaar door te klappen en schreeuwen, de band met het grootste applaus wint die ronde. Degene met aan het eind de meeste punten wint de editie.

Zowel de Jeugd als GBTTZ hebben hun eigen podium, de 2 podia staan tegenover elkaar waardoor het publiek telkens maar hoeft om te draaien om de andere act te zien.

Ronde 1: ‘De Cover’. De bands coveren een bekend nummer in hun eigen stijl, deze editie was dat ‘We’re going to Ibiza’ van de Vengaboys. De Jeugd maakte er een ‘sexy’ en rustige versie van waarin de vocalen de boventoon voerde. Go Back To The Zoo gaf er hun eigen draai aan, een rockende en swingende variant waarmee ze overtuigend het eerste punt binnenhaalden.

Ronde 2: ‘The Take Over’. De bands dagen elkaar uit om elkaars nummer in eigen stijl over te nemen. GBTTZ doet ‘Sterrenstof’ van de jeugd en geeft de plaat een rustige intro maar later in het nummer staat de HMH op zijn kop door de energieke draai die de muzikanten aan de plaat gaven. Na enkele andere tracks weet GBTTZ ook deze ronde nipt te winnen met 1 decibel meer applaus.

Ronde 3: ‘The Clash’. De bands voeren eigen nummers in 3 verschillende muziekstijlen uit, kerst, electro en schlager. De jeugd gaf een hele eigen draai aan ‘Last Christmas’, met een van hun eigen beats eronder stoomden ze de track klaar voor 2012. DJVT won deze ronde maar was het hier niet mee eens. Ze vonden dat het applaus even hard was en wilden op deze manier niet winnen. De drie punten welke ze met de winst binnensleepten maakten de stand echter gelijk, het kwam aan op de laatste ronde..

Ronde 4: ‘The Wild Card’. de bands delen een laatste klap uit door een geheime troef in te zetten. Deze ronde werd overtuigend gewonnen door De Jeugd die vader Abraham het podium op hielp en samen met hem én 3 smurfen ‘Het Smurfenlied 2012’ speelden. Met de beat van De Jeugd en de vocalen van vader Abraham hadden ze hiermee een troef in handen. GBTTZ kon hier niet aan tippen, ze speelden een van hun eigen tracks samen met een gitarist van een andere Nederlandse band, DeWolff. Het was goed maar duidelijk niet beter dan DJVT.

Het publiek vond het blijkbaar oneerlijk dat de Jeugd ronde 3 had gewonnen want er werd nu nèt wat harder geapplaudisseerd voor Go Back To The Zoo waarmee zij, terecht, het laatste beslissende punt binnenhaalden. Al waren ze de laatste ronde minder innovatief, kijkend naar alle 4 de rondes waren zij de terechte winnaar.

Tijdens Red Bull Soundclash hing er een mooie sfeer en de HMH is natuurlijk ook een geweldige locatie. De Heineken Music Hall wordt geroemd om zijn goede akoestiek en de verstaanbaarheid was ook deze keer dik in orde. Enig (klein)minpuntje was de opkomst, het was druk maar nèt wat meer mensen was de sfeer ten goede gekomen. In totaal zullen er drie edities zijn, dit was de eerste en in 2013 zullen de 2e en 3e editie van deze reeks Soundclash plaatsvinden. Wanneer de kwaliteit van het evenement de komende edities net zo goed blijft zal dit zeker goedkomen en is het een kwestie van tijd voordat dit concept standaard uitverkocht is!

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Volg Artiestennieuws en blijf altijd op de hoogte van de belangrijkste concertaankondigingen en de leukste muzieknieuwtjes.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.