Super-Sonic Jazz Festival in de Hofkerk

Geschreven door op 14 november 2018 om 17:12
Super-Sonic Jazz Festival 2018- Archie Shepp @Super-Sonic Jazz Festival 2018 - Bron: Artiestennieuws

Van 13 tot en met 18 november 2018 vindt, in vijf verschillende Amsterdamse kerken, het Super-Sonic Jazz Festival plaats. Artiesten Nieuws was aanwezig en deed verslag!

Super-Sonic Jazz Festival 2018 dag 1

Hofkerk omgetoverd tot jazzfestival

Op dinsdag 13 november gaat Super-Sonic Jazz festival 2018 van start. Vanavond staan twee acts op het programma in de Hofkerk. De Zuid-Afrikaanse gitarist Sibusile Xaba bijt het spits af en jazzlegende Archie Shepp sluit samen met het muzikale project Ancestral Blues de avond af. Iets na half 8 gaan de deuren van de Hofkerk open en het publiek mag eindelijk naar binnen. Bezoekers lopen gelijk door naar de voorste banken van de kerk, op zoek naar een plek met verwarming en het beste uitzicht. Er hangt een gemoedelijke sfeer, mensen praten rustig over hun favoriete jazzartiesten. Onder het publiek bevinden zich vooral mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, maar er zijn ook een aantal jongeren aanwezig. Een doelgroep die het festival graag wil aanspreken.

Sibusile Xaba zorgt voor glimlach

Zodra iedereen binnen is begint de eerste act van het festival. De Zuid-Afrikaanse gitarist Sibusile Xaba komt, onder een bescheiden applaus, het podium oplopen en al snel klinken de eerste klanken van zijn gitaar door de kerk. Sibusile weet met zijn rustige gitaarspel en zangkunsten het publiek te boeien. Enkele mensen bewegen met hun hoofd mee op de muziek en hangen bijna letterlijk aan de lippen van de gitarist. Anderen moeten een beetje wennen aan de stijl van Xaba. Hij zingt en begeleidt zichzelf rustig op de gitaar, maar op sommige momenten slaat hij slechts een paar akkoorden aan en brabbelt hij met een glimlach wat onverstaanbare woorden in de microfoon. Dit levert voor een paar vrouwen in het publiek een slappe lach op. Sibusile lijkt het niet te storen en hij speelt rustig verder. Na een klein halfuurtje staat de Zuid- Afrikaanse artiest weer op en verlaat onder een luid applaus het podium.

Sibusile Xaba @Super-Sonic Jazz Festival 2018 - Bron: Artiestennieuws

Sibusile Xaba @Super-Sonic Jazz Festival 2018

Archie Shepp nog steeds ijzersterk

Om negen uur is het tijd voor de hoofdact van de avond. Op het programma staat jazzlegende Archie Shepp samen met Ancestral Blues, bestaande uit dichter-vocalist Jimmy Rages en bassist Sil Matadin. Archie Shepp is ondertussen op hoge leeftijd en schuifelt voorzichtig het podium op om vervolgens plaats te nemen op een stoel. Archie mag er dan misschien fragiel uitzien, hij weet nog steeds het publiek te betoveren met zijn saxofoonspel en zijn diepe rauwe stem. Shepp’s saxofoonspel wordt begeleid door Sil Matadin, die de elektronische beats en de basgitaarstukken van het optreden verzorgt en door Jimmy Rages die tijdens het gehele optreden inspirerende teksten voordraagt. De nummers gaan over een revolutie, over liefde en over Trump met zijn ‘Make America Great Again’ uitspraak.

De dichter-vocalist roept regelmatig naar het publiek die daar vervolgens enthousiast op reageert en mee juicht. Zodra Jimmy Rage echter vraagt of iedereen elkaar wil begroeten, door naar elkaar te glimlachen en elkaar een hand te geven, reageert het publiek net iets minder enthousiast. Enkele pogingen om het publiek mee te laten zingen vallen in het water. Meeklappen op de muziek gaat, gelukkig voor de artiesten wel een stuk beter. De zaal geniet van de muziek, maar is toch beetje te tam om echt helemaal mee te doen.

Tijdens het optreden komen veel verschillende nummers voorbij. Rustige saxofoonsolo’s worden afgewisseld met drukkere elektronische beats waarop vooral de artiesten zelf veel mee dansen en met swingende nummers waarbij Archie achter de piano zit en zelf meezingt. Na ruim ander halfuur geeft het drietal een diepe buiging onder een luid warm applaus van het publiek. Het overgrote deel van de zaal geeft een staande ovatie.

Ancestral Blues @Super-Sonic Jazz Festival 2018 - Bron: Artiestennieuws

Ancestral Blues @Super-Sonic Jazz Festival 2018

Ervaring uit het publiek

Aimee is voor de eerste keer op het Super-Sonic Jazz Festival en vond het een bijzondere avond: “I came to see Archie Shepp, because I think he is a big jazz legend and I thought it was my one chance to see him, because he is getting older. It was also a cool setting; jazz in a church. So that’s why I came and it was really surprising and cool, there were a lot of nice people, the music was good and the sounds sounded great in the church so I am glad I came to this festival.

Benieuwd naar nog meer Super-Sonic Jazz Festival in Amsterdam? Artiesten Nieuws doet ook van donderdag 15 & vrijdag 16 november verslag van het festival!

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.