Ghost vlamt op bloedhete editie van Dynamo Metal Fest

Geschreven door op 16 juli 2018 om 18:44
Ghost op Dynamo Metalfest - Foto Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Eén dag, één podium, negen bands. Duizenden metalheads verzamelden zich afgelopen zaterdag in het IJssportcentrum in Eindhoven voor de vierde editie van het heerlijk ‘ouderwetse’ Dynamo Metal Fest.

Festival Report: Dynamo Metal Fest 2018

Het legendarische Dynamo Open Air festival was tussen 1986 en 2005 een waar begrip binnen de internationale hardrock- en metal-scene. Het wereldberoemde festival wordt helaas al flink wat jaren niet meer georganiseerd, maar gelukkig is er sinds 2015 een bescheiden opvolger: Dynamo Metal Fest!

Het gemoedelijke festival, dat dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt, wordt georganiseerd naar klassiek concept. Eén podium, waar negen snoeiharde bands elkaar opvolgen naarmate de dag vordert. Een fijne en verfrissende throwback naar het verleden! Dat er flink wat behoefte is voor het bescheiden concept, blijkt wel uit het feit dat het festival jaarlijks duizenden bezoekers naar Eindhoven lokt.

Mooie namen op bloedhete ijsbaan

Ook vandaag hebben duizenden metalheads zich weer verzameld in het Eindhovense IJssportcentrum, voor een dag vol keiharde metal in de brandende zon. Gelukkig biedt de overkapping van de ijsbaan meer dan voldoende schaduw voor verkoeling, gezien de temperatuur al vroeg in de middag de dertig graden heeft bereikt. Het rijkelijk vloeiende bier, geserveerd in harde plastic statiegeldbekers, moet de fans verder van oververhitting behoeden.

Natuurlijk is het warme weer niet het enige dat de festivalbezoekers naar de Eindhovense ijsbaan lokt. De organisatie van het festival heeft ook dit jaar een mooie en brede line-up samengesteld, met grote namen als Annihilator, Overkill, het immer politiek geladen Ministry en natuurlijk headliner Ghost.

Toch kreeg het festival enkele dagen voor aanvang een kleine teleurstelling te verwerken. Supergroep Sons of Apollo, met leden van onder anderen Dream Theater, Guns N’ Roses en Mr. Big, zag zich genoodzaakt om de show te cancellen. Iets waar het festival uitstekend op reageerde door last-minute de progressieve metalband Vuur te strikken, voor het tweede jaar op rij.

Het publiek van Dynamo Metal Fest zoekt de schaduw op - Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Het publiek van Dynamo Metal Fest zoekt de schaduw op – Foto: Robin de Roode (Artiesten Nieuws)

Overkill en Annihilator overtuigen, show Ministry slaat om

Vooral thrashmetalbands Overkill en Annihilator lijken aan het begin van de avond in de smaak te vallen. Beide bands, al decennia lang welbekende namen binnen de thrashmetal-wereld, zetten een energieke en overtuigende show neer. Toch is het de daaropvolgende band, het Amerikaanse Ministry, die zonder twijfel voor de meest bijzondere show van de avond zorgt.

Dat de industrial metalband niet vies is van een beetje politiek en zijn mening niet onder stoelen of banken steekt, dat wisten we al. De zijkanten van het podium zijn versierd met twee enorme opblaasbare Trump-kippen, met grote swastika’s op de buiken. Frontman Al Jourgensen maakt gedurende de show gretig gebruik van de Trump-karikaturen, door er (letterlijk) flink tegenaan te schoppen.

Bizar einde

Hoewel de show voortvarend van start gaat, slaat dit tegen het einde van het optreden volledig om. De rockers worden allereerst na afloop van track ‘Antifa’ al getrakteerd op flink wat boegeroep uit het publiek. Even later gaat Jourgensen plotseling over de rooie. De band zou volgens de frontman zijn show niet af mogen maken van de organisatie, waarna hij het festival uitmaakt voor ‘nazi’s’. De rare uitspatting bezorgt de show een bizar einde en zorgt voor een vervelende nasmaak.

Ghost bezorgt Dynamo Metal Fest perfecte afsluiting

Hoe groot is vervolgens het contrast met de show van headliner Ghost. De ‘mysterieuze’ Zweedse band rond zanger Cardinal Copia, het nieuwe alter ego van meesterbrein Tobias Forge, krijgt deze avond de eer om het festival af te sluiten en doet dit met verve.

De band heeft flink wat fans getrokken, getuige de vele Ghost-shirts en geschminkte gezichten die we al de hele dag in het IJssportcentrum spotten. De fans worden getrakteerd op een foutloze show van Copia en zijn Nameless Ghouls, maar minder zijn we inmiddels ook niet van ze gewend! Ghost weet, net als vorige maand op Graspop, het complete veld naar zijn hand te zetten met een aanstekelijke mix van heaviness, gecombineerd met een flinke dosis meezingbare stadion rock.

Vlammend einde

De Zweedse rockers zorgen voor een perfect, vlammend einde van een mooie nieuwe editie van Dynamo Metal Fest. Waar in het recente verleden wel eens werd geopperd dat Nederlandse festivalbezoekers niet meer zitten te wachten op hardrock- en metal festivals, wordt vandaag opnieuw keihard het tegendeel bewezen. Gemoedelijke metal festivals als Dynamo Metal Fest zijn onmisbaar in het Nederlandse festivallandschap.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.