EXCLUSIEF: Interview met Sons of Apollo’s Derek Sherinian

Geschreven door op 3 juli 2018 om 15:18
Derek Sherinian (verkleind voor FB) - Foto Hristo Shindov (Persfoto InsideOut Music, toestemming zie mail Frank van Liempd)

Met (oud-)bandleden van wereldwijd befaamde bands als Dream Theater, Guns N’ Roses en Mr. Big is Sons of Apollo een van de meest geanticipeerde supergroepen van het moment! De virtuoze band stond onlangs op het podium van Graspop voor zijn tweede Europese show ooit. Die middag sprak Artiesten Nieuws met toetsenist Derek Sherinian over de unieke sound van de band, de eerste Europese shows, toekomstplannen en zijn persoonlijke muzikale voorkeuren en invloeden.

Interview: Sons of Apollo-toetsenist Derek Sherinian

In de zomer van 2017 was daar plotseling de aankondiging van de gloednieuwe supergroep Sons of Apollo. “Apollo was the God of Music, and we are his mighty offspring”, werd destijds bij de aankondiging gezegd. Een flink statement, maar met een line-up bestaande uit een aantal van de meest virtuoze muzikanten van deze aardbol, mag dat best.

Sons of Apollo bestaat namelijk uit toetsenist Derek Sherinian (bekend van onder anderen Dream Theater), drummer Mike Portnoy (tevens oud-Dream Theater), zanger Jeff Scott Soto (Yngwie Malmsteen, Journey), bassist Billy Sheehan (Mr. Big) en gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal (Guns N’ Roses). De band bracht in oktober zijn debuutalbum ‘Psychotic Symphony’ uit en in het kader van deze release toert de groep momenteel voor het eerst door Europa.

Sons of Apollo, met v.l.n.r. Ron ‘Bumblefoot Thal, Billy Sheehan, Jeff Scott Soto, Derek Sherinian, Mike Portnoy. (Fotocredits: Hristo Shindov)

Sons of Apollo, met v.l.n.r. Ron ‘Bumblefoot’ Thal, Billy Sheehan, Jeff Scott Soto, Derek Sherinian, Mike Portnoy. (Fotocredits: Hristo Shindov)

Bijzondere dag

Op zaterdag 23 juni werd het publiek in de Desselse festivalweide van Graspop verblijdt met de komst van de rockers. Een bijzondere dag met een zwart randje, aangezien deze ochtend het trieste nieuws over het overlijden van metal-icoon Vinnie Paul naar buiten kwam.

Artiesten Nieuws sprak ‘s middags backstage in het band restaurant met toetsenist Derek Sherinian. Sherinian, tussen 1994 en 1999 actief bij prog-metal grootheid Dream Theater, speelde in zijn lange carrière samen met een aantal enorme namen als KISS, Alice Cooper, Slash, Yngwie Malmsteen, Billy Idol en nog veel meer rock-iconen. Daarnaast vormt hij samen met Glenn Hughes (oud-Deep Purple), Joe Bonamassa en Jason Bonham nog een andere supergroep: Black Country Communion.

Een schitterend lijst dus! Artiesten Nieuws was dan ook vereerd dat de 51-jarige toetsenist tijd voor ons wilde vrijmaken in zijn drukke schema.

Derek Sherinian (Fotocredits: Hristo Shindov, persfoto InsideOut Music) - Toestemming, zie mail Frank van Liempd

Derek Sherinian (Fotocredits: Hristo Shindov)

Hoi Derek, hartelijk bedankt voor je tijd! Hoe gaat het?

Geen probleem, ‘my pleasure’! Het gaat top, ik heb net elf kilometer hardgelopen met Kiko van Megadeth. We zijn net klaar, daarom ben ik zo bezweet.

Klinkt goed! Hoe is de omgeving hier?

Schitterend, heel mooi. Er is een mooie rivier waar we langs renden en het voelde goed!

Top! Allereerst: Ik moet het vragen, want het is een trieste dag voor metal met het nieuws over Vinnie Paul. Hoe kwam het nieuws bij jullie binnen?

Oh, verschrikkelijk. Ik werd vanmorgen wakker en zag het nieuws op Twitter. Het is erg triest. Ik heb Vinnie door de jaren heen een aantal keren ontmoet en het was een ontzettend aardige man. Het is erg triest om te horen dat een tijdgenoot zo overlijdt.

Het is een groot contrast, zulk triest nieuws op iets wat zo’n vrolijke dag moet zijn.

Ja, zeker.

Ik kan me voorstellen dat dat zwaar is! Dit is jullie (Sons of Apollo) eerste Europese tour geloof ik.

Ja, het is onze eerste keer! We hebben gisteren onze eerste show gespeeld, op Hellfest.

Hoe was dat?

Het was geweldig! Er was 30.000 man en onze nummers werden volop meegezongen. Het was fantastisch en we kijken uit naar vandaag!

De aankondiging van Sons of Apollo kwam vorig jaar als een flinke verrassing voor ons, maar de band was al een paar jaar in de maak. Klopt dat?

 Mike (Portnoy, red.) en ik begonnen zes jaar geleden een project met bassist Billy Sheehan en gitarist Tony MacAlpine. We zeiden destijds dat het geweldig zou zijn als we het konden uitbreiden met een vocalist, als we die kans zouden krijgen. En nu, zes jaar later, zijn we er! We hebben een geweldige line-up en we hebben veel plezier samen. We vinden elkaar top en zijn echt fan van elkaars spel.

Jij, Billy en Mike hadden natuurlijk al een flinke geschiedenis samen, maar jullie speelden nog niet eerder met gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal en zanger Jeff Scott Soto.

Nee, maar toen zij binnenkwamen klikte het direct.

Hebben zij auditie gedaan?

Nee, we hadden al een beeld van wat we wilden. En toen we begonnen met samenwerken, wisten we gelijk dat dit de goede keuze was.

Jullie persoonlijke stijlen zijn eigenlijk heel verschillend van elkaar, maar op jullie debuutalbum ‘Psychotic Symphony’ mengt het zich tot een supertoffe sound!

Absoluut! Het is een cool, uniek geluid.

Jullie zijn natuurlijk absolute virtuozen op het gebied van jullie instrument en zijn een aantal van de beste muzikanten ter wereld. Zijn jullie nooit ‘bang’ om enigszins overboord of ‘over the top’ te gaan?

Nee, dat interesseert me helemaal niks. Ik schrijf wat ik wil en ik schrijf wat ik schrijf. Ik kan iets als de track ‘God of the Sun’ schrijven, dat meer progressief en uitgewerkt is. Of ik kan iets als ‘Divine Addiction’ schrijven, dat meer als Deep Purple klinkt. Of iets als ‘Coming Home’, dat weer als Guns N’ Rose gemixt met AC/DC klinkt, snap je?

Ik blijf trouw aan mijn invloeden en ik probeer niet iets te zijn wat ik niet ben. Ik schrijf zoals ik schrijf. Ik denk dat het er gewoon op neer komt dat we vergelijkbare smaken hebben binnen de band en dat we bereid zijn om kansen te pakken.

Mag ik vragen wat jouw invloeden zijn?

De meest voorname invloeden in mijn leven waren Van Halen, Ozzy Osbourne, Aerosmith en AC/DC. Maar tegelijkertijd hield ik ook van Al Di Meola, Allan Holdsworth en Jeff Beck. Meer fusion-type muzikanten.

Ik was nooit een groot fan van progressieve rock. Ik vond Yes en Emerson, Lake & Palmer nog wel leuk vanwege de keyboards, maar ik vind prog-muziek niks. Ik luister er niet naar. Ik hou niet van de manier waarop het geformatteerd is, ik heb vaak een hekel aan de vocalen. De sound is erg zacht, bijna J.R.R. Tolkien’s ‘The Hobbit’-achtig.

Maar tegelijkertijd hou ik ook niet van extreme metal. Ik hou van Meshuggah, die zag ik gisteren en Tomas Haake (drummer en songwriter, red.) is echt een speciale speler. Maar ik luister niet naar al die andere metalbands. Ik speel ‘zogenaamd’ progressieve metal, maar daar hou ik ook niet van. Ik zit een beetje in mijn eigen wereld.

Jouw muziek wordt inderdaad veel gelabeld als progressieve rock en progressieve metal, dus het is best ironisch dat je zegt dat je dat helemaal niks vindt.

Ik hou echt niet van progressieve rock! Op een gegeven moment speelde ik in Dream Theater, de grootste progressieve rockband van zijn tijd, en ik luister gewoon niet naar dat soort muziek.

Je luisterde niet naar je eigen muziek?

Nee. Ik vind de zang niks. Ik moet de vocalen leuk vinden.

En met Jeff hebben jullie nu iemand die je wel tof vindt?

Ja, het is veel makkelijker om naar te luisteren. Ik hou niet van dat hoge, zweverige gezang. Dat is gewoon niet cool naar mijn mening. Ik hou van zangers als Dio, Steven Tyler, Axl Rose en AC/DC. Dat vind ik veel vetter.

Je bent dus meer van de ‘old school’ rock-‘n-roll?

Ja, ik denk dat ik inderdaad gewoon old school ben.

Derek Sherinian (Fotocredits: Hristo Shindov, persfoto InsideOut Music) - Toestemming, zie mail Frank van Liempd

Derek Sherinian (Fotocredits: Hristo Shindov)

Jullie hebben in je carrière met een aantal van de grootste muzikanten aller tijden gespeeld, zoals Slash, Zakk Wylde, Alice Cooper, Mike met Avenged Sevenfold en ga zo maar door. Al deze artiesten zijn dit weekend ook op Graspop aanwezig. Voelen dit soort festivals onderhand niet als een soort reünie voor jullie?

Het is altijd cool, ja. Zoals ik al zei zag ik Kiko net en je komt veel bekenden tegen. Ik doe dit nu al dertig jaar, dus of het nu mensen van de crew zijn, of muzikanten, of promo-mensen… Ik ga al dertig jaar naar dit soort festivals, dus het is leuk om oude vrienden tegen het lijf te lopen.

Je hoort vaak dat artiesten tijdens een festival als deze maar weinig tijd hebben om een praatje te maken met bekenden, maar dat is voor jullie niet het geval?

Nee, het is erg fijn. We hebben altijd wel een paar minuten om elkaar te begroeten en een praatje te maken, of het nu hier is of bij het hotel.

Mike Portnoy heeft al veelvuldig aangegeven dat Sons of Apollo niet zomaar een nieuw project is, maar dat het echt een band voor de lange termijn is. Hebben jullie al ideeën voor nieuwe muziek?

Ja! Ik ben al begonnen met schrijven en we zijn een beetje aan het kijken wat het beste moment is om terug de studio in te gaan voor het volgende album.

Schrijf je terwijl je op tour bent?

Niet per se, ik schrijf vooral thuis. Maar ik sla overal kleine dingetjes op. Ik begin iets te zingen in m’n hoofd en zodra ik bij een instrument kom, werk ik het uit. Soms schrijf ik onderweg.

Schrijft iedereen binnen de band?

Ja, iedereen schrijft.

Clasht dat soms niet?

Nee, niet echt. Ik bracht tot nu toe de meeste ideeën binnen en Ron kwam met wat dingen. Dat brengen we samen en verfijnen we dan met z’n allen. Maar ik schrijf voornamelijk de structuren van de nummers.

Sons of Apollo is nu dus een ‘vaste’ band. Betekent dit dat al jullie andere projecten voorlopig de koelkast in gaan?

Ja, nou ja, we hebben allemaal nog andere bands waar we bij betrokken zijn. Het komt allemaal neer op een goede planning. Ik weet toevallig dat er nu wordt gesproken over het maken van een nieuw Black Country Communion-album voor januari. Dat moet ergens volgend jaar gebeuren, dus dat wordt top. En Mike heeft nog wat dingen spelen. Maar het komt allemaal op plannen neer.

Over plannen gesproken: jullie zijn nu bezig met een Europese tour. Bestaat deze uit enkel festivalshows?

Nee! Morgen spelen we een eigen show in Milaan, dus het is een mix van festivals en eigen headline-shows.

Jullie zijn druk dus!

Absoluut, we spelen drie shows op een rij, dan een dag vrij, dan weer drie shows en ga zo maar door. Vermoeiend, maar het is nou eenmaal wat we doen!

Tot slot, voor jullie Nederlandse fans, hebben jullie nog plannen voor een Europese clubtour?

We zijn bezig met een aantal data voor later dit jaar, maar ik weet nog niet precies waar. Dus wie weet! Misschien komen we die kant op.

Wat we in ieder geval wel weten, is dat Sons of Apollo binnenkort nog in Nederland te bewonderen is! De heren komen op zaterdag 14 juli naar Dynamo Metal Fest in Eindhoven. Voor nu willen wij Derek Sherinian vooral hartelijk bedanken voor zijn tijd en het fijne gesprek!

Derek en de band zijn te volgen via Facebook, Twitter en Instagram. Ben je inmiddels benieuwd naar de muziek van de rockers? Check dan snel onderstaande single ‘Coming Home’ en de YouTube-pagina van de band.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Fun Content · Interviews · Nieuws · Sons Of Apollo Nieuws