Alles wat je wilt weten over het Eurovisie Songfestival 2018

Geschreven door op 1 mei 2018 om 14:38
Eurovisie Songfestival 2018- By BenjaminMakovoz2017 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Het Eurovisie Songfestival 2018 is officieel begonnen! ArtiestenNieuws vertelt je alles wat je nodig hebt om mee te kunnen doen aan de songfestivalgekte.

Alles over het Eurovisie Songfestival 2018

De Eurovisie Songfestivalgekte is losgebarsten! Deze week strijden 43 landen met elkaar in de 63e editie van het liedjesfestijn. Dit jaar vindt het festival plaats in Lissabon, Portugal. Wij brengen je op de hoogte van alle informatie rondom het Eurovisie Songfestival, zodat je er straks helemaal klaar voor bent!

Waylon vertegenwoordigt Nederland met ‘Outlaw in Em’

Dit jaar vertegenwoordigt Waylon ons land met het nummer ‘Outlaw in Em‘.  In 2014 deed hij samen met Ilse DeLange voor ons land mee als ‘The Common Linnets‘. Met het nummer ‘Calm Before the Storm‘ bereikten zij de tweede plek.

Waylon brengt donderdagavond zijn song ten gehore in tweede halve finale, waar hij als achtste aan de beurt is.

Outfitkeuze

Waylon moet nog aan de bak, maar we weten door de vele repetities inmiddels welke outfit de zanger zal dragen. In een foto op Instagram onthulde de AvroTros dat de songfestivaldeelnemer een cowboyhoed, cowboylaarzen, een zwarte broek en een jas met luipaardprint zal dragen. De jas is gemaakt door dj Sunnery James en ontwerper Tony Cohen.

Halve finales

De eerste halve finale vond plaats op dinsdag 8 mei en de tweede halve finale, waarin Waylon te zien is, volgt donderdag 10 mei. De halve finales zijn vanaf 21.00 uur op de Nederlandse tv te zien op NPO 1.

Ga om 20.30 uur al klaarzitten met je drankje en snacks voor de documentaire ‘Waylon, op weg naar het Songfestival’, die vooraf aan de halve finales en de finale uitgezonden wordt.

Volgorde deelnemers eerste halve finale:

De schuingedrukte landen zijn door naar de finale.

Eerste deel: Azerbeidzjan, IJsland, Albanië, België, Tsjechië, Litouwen, Israël, Wit-Rusland, Estland en Bulgarije.
Tweede deel: Macedonië, Kroatië, Oostenrijk, Griekenland, Finland, Armenië, Zwitserland, Ierland en Cyprus.

Een compleet overzicht van de deelnemende en finalelanden met hun liedjes vindt je in ons artikel ‘Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2018: alle deelnemers op een rij

Volgorde deelnemers tweede halve finale:

Eerste deel: Noorwegen, Roemenië, Servië, San Marino, Denemarken, Rusland, Moldavië, NEDERLAND en Australië
Tweede deel: Georgië, Polen, Malta, Hongarije, Letland, Zweden, Montenegro, Slovenië en Oekraïne.

Check het complete overzicht van de deelnemers in de tweede halve finale: ‘Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2018: de deelnemers

Finale

Op zaterdag 12 mei strijden 26 landen om de eerste plek. Tien van de negentien landen in de eerste halve finale en nog eens tien van de achttien in de tweede halve finale gaan door naar de finale.

Landen die de Eurovisie-kas voldoende spekken, zijn automatisch geplaatst voor de finale. Dit zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Italië. Ook organisator, en winnaar van vorig jaar, Portugal mag direct door naar de finale.

De finale is zaterdagavond 12 mei vanaf 21.00 uur te zien op NPO1.

Wie won er vorig jaar ook alweer?

Vorig jaar ging de eerste plek naar de 27-jarige Portugees Salvador Sobral met het nummer ‘Amor pelos dois‘.  Enkele maanden na zijn winst, werd bekend dat de Portugese zanger een harttransplantatie nodig had. De operatie heeft inmiddels plaatsgevonden en we zijn blij om te kunnen melden dat het inmiddels een stuk beter gaat met de jonge fado-zanger.

Het land dat gewonnen heeft mag het jaar erop het festival organiseren. Dit jaar staan de deelnemers dan ook op het podium van de Altice Arena in Lissabon, Portugal. Maar liefst vier vrouwen presenteren volgende week het evenement in de arena, waaronder ‘NCIS: LA’-actrice Daniela Ruah.

De meiden van OG3NE eindigden vorig jaar in Kiev als elfde.

Nederlands commentaar

Ook dit jaar voorzien Jan Smit en Cornald Maas de uitzendingen weer van commentaar. Wie daar geen zin in heeft, maar wel wil kijken, kan zappen naar de BBC voor hilarische opmerkingen van Graham Norton.

Kansen Waylon

Eerder deze week stond Waylon nog op de zesde plek bij de bookmakers. Na de eerste repetitie is de Nederlander echter gedaald naar de twintigste plek.

De pers was niet onder de indruk van de drukke act met breakdancers. Het geheel leverde een matig applausje op. Wedkantoren geven Waylon toch nog een goede kans op een finaleplek.

Het nummer ‘Toy‘ van Israël is volgens de wedkantoren de grootste kanshebber voor de winst. De feministische track van zangeres Netta Barzilai gaat over de #metoo-affaire.

Twelve points go to… 

Naar wie de befaamde douze points gaan wordt beslist door zowel een vakjury als het publiek. Beide partijen mogen los van elkaar hun punten verdelen over de verschillende landen. Jij kunt dus ook op jouw favoriet stemmen via sms, maar helaas kun je niet op Waylon stemmen. Voor Nederland zit onder andere Within Temptation-zangeres Sharon den Adel in de vakjury.

Leuke feitjes

Ontdek via onderstaande interactieve kaart allerlei interessante feitjes over het songfestival door de jaren heen. Klik op een land om de songfestivalgeschiedenis ervan te ontwaren.

*Mocht de kaart het niet doen, dan helpt het om even de site te vernieuwen. Sorry voor het ongemak!

(Credits: shopalike.nl)

Liveverslag

Houd de website van Artiesten Nieuws en onze Twitterfeed in de gaten tijdens de finale voor een live-verslag van het Eurovisie Songfestival vanaf onze bank thuis.

Bronnen: Televizier, NOS, AvroTros, songfestivalinfo

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.