Album Review: ‘Shot from a Cannon’ van Rachel Kiel

Geschreven door op 22 december 2017 om 12:03
Rachel Kiel (albumcover)

Rachel Kiel is terug met een gloednieuw album: ‘Shot from a Cannon’. Het nieuwe materiaal van de Amerikaanse songwriter verscheen op dinsdag 17 oktober 2017.

Rachel Kiel – ‘Shot from a Cannon’

‘Shot from a Cannon’ is het derde album van Rachel Kiel. Deze uit North Carolina afkomstige songwriter bracht eerder al de albums ‘Table Manners’ (2008) en ‘Television Waltz’ (2012) uit.

Dit door Jeff Crawford geproduceerde album is duidelijk anders dan de twee voorgaande albums. Zo zijn er invloeden hoorbaar van o.a. REM, The Breeders, Fleetwood Mac en The Everly Brothers. En daarmee verlaat zij duidelijk haar roots, die toch duidelijk meer country invloeden hadden.

Vocals

Rachel, die zelf verschillende instrumenten bespeelt, laat zich op dit album begeleiden door een groot aantal andere muzikanten. Ze neemt wel alle lead vocals voor haar rekening en bij sommige nummers doet zij ook de backing vocals op dit album. In het nummer ‘Clara’ bespeelt zij de fluit. Eigenlijk het eerste instrument wat zij ooit bespeelde.

Rachel heeft alle nummers (op één na) op dit album zelf geschreven. De titels van de nummers laten eigenlijk weinig aan je verbeelding over. Tenminste dat denk je. Het gaat over relaties, vriendschappen, dromen, werk en dat soort zaken. Maar als je wat beter luistert (of een aantal keren) merk je dat het heel goed mogelijk is je eigen gedachten te vormen bij de inhoud van de nummers. En dat is precies wat Rachel graag wil, of zoals zij het zelf zegt, “Make your own stories what the songs are about”.

Rachel Kiel - Harrie de Haas (2)

Eigen stijl

Het album ‘Shot from a Cannon’ bevat 11 nummers. Het zijn geen lange nummers en dat is ook wel de kracht van het album. Het is een heerlijke afwisseling van wat snellere nummers en prachtige ballads. Maar het album is vooral speciaal door de combinatie van de bijzondere, maar prachtige, stem van Rachel Kiel en haar toch wel wat speciale sound die in de nummers zit.

Deze “Rachel Kiel stijl” maakt het album speciaal. Om deze stijl echt goed tot je door te laten dringen moet je het meerdere malen beluisteren. Je zal merken dat het steeds beter gaat klinken. Het is echt een vrolijk en mooi album.

Luisterend naar de 11 nummers zijn er een paar die er echt wel uitspringen. Zo begint het album met de titelsong ‘Shot from a Cannon’. Het nummer komt binnen als een kanonskogel recht in het hart. Het maakt direct duidelijk wat wordt bedoeld met de “Rachel Kiel stijl”.

Lekker tempo

Het tweede nummer op het album ‘Till the Bell Rings’ is het mooiste nummer. Een beetje melancholisch, maar zo heerlijk meeslepend. Hier wordt het metal hart toch wel wat week van. Super goed gezongen.

‘Charged’ is een echt on the road nummer. Heerlijk strak tempo, autoradio op vol volume en heerlijk meebrullen. Hier kan je echt van genieten.Via de ballad ‘I can see you’re going’ kom je bij het nummer ‘Telephone’. Dit nummer zit vol afwisseling en met een heel aardige tekst wanneer je deze eens goed tot je laat doordringen.

Als er één single van het album moet worden uitgelicht dan is dat ‘Skating Invitation’. Dit nummer heeft echt alles wat een hit moet hebben. Lekker tempo, een goed mee te zingen tekst en het juiste onderwerp. Dit spreekt de jeugd wel aan.

Het album sluit af met het nummer ‘You’re my favorite waste of time’. Inderdaad, het nummer dat door Owen Paul tot een hit werd gemaakt in Europa maar door Marshall Crenshaw in Amerika (hij schreef ook het nummer). Rachel Kiel heeft hier haar eigen versie van ingezongen. Maak zelf je keuze welke je het beste vind.

Dijk van een album

Samengevat is ‘Shot from a Cannon’ een dijk van een album. Het bevat alles wat een goed album nodig heeft. Veel afwisseling, goede teksten, prima geproduceerd en het is erg vernieuwend. ‘Shot from a Cannon’ is niet te vergelijken met een ander albums. Het is echt anders en dat maakt het mooi. En er zit passie in dit album.

Music straight from the heart. And that’s all you need. Dit album is verkrijgbaar op CD, Vinyl en in hoge kwaliteit in download format. Een prima suggestie voor hen die nog iets leuks zoeken voor kerst!

TIP: Het album is te bestellen via de website van de zangeres. Ook kun je de plaat beluisteren via Spotify.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.