Live Report: Finse band HIM neemt afscheid in poppodium 013

Geschreven door op 18 december 2017 om 17:36

De Finse band HIM tourt volop de wereld rond met zijn afscheidstour. Dinsdag 12 december was de band voor het laatst te bewonderen in Nederland.

HIM neemt afscheid

In 2013 stonden de Finnen voor het laatst in Nederland. Nu zijn de mannen terug met hun afscheidstour en komen ze ook langs poppodium 013 in Tilburg. De kaarten waren ver van te voren uitverkocht, iedere (oud) fan grijpt nog eenmaal de kans aan om de heren live te zien spelen en ook Artiesten Nieuws was erbij!

Opwarming

Twee uur voor de opening van de deuren staat er al een flinke rij buiten. De kou en de pas gevallen sneeuw weerhoudt de diehard fans er niet van om op tijd te komen. Het valt op dat de meeste bezoekers (jong)volwassen zijn. Wellicht is dit de groep die pakweg tien jaar geleden ontzettend fan was van deze love metal band.

Het voorprogramma wordt vanavond verzorgd door de band Biters. Zij krijgen ruim 30 minuten speeltijd, waarin een hoop op elkaar lijkende nummers de revue passeren. De band heeft er zin in en het publiek lijkt ook zin te hebben in hen. Tussendoor is er voldoende tijd voor een praatje met het publiek, dus aan spontaniteit is er geen gebrek. Echter biedt de muziek helaas weinig originaliteit, wat niet weg neemt dat de heren goed spelen en het desalniettemin een aardige opwarming is voor deze avond.

Valse noten en desinteresse

De set van HIM gaat van start om klokslag 21:00 en de heren worden onthaald door een luid juichend en gillend publiek. Wanneer zanger Ville Valo als laatst het podium betreed gaan alle meiden uit hun dak, hun tieneridool bevindt zich in dezelfde ruimte als hen en dat is natuurlijk geweldig! De band begint met ‘Burried Alive By Love waarna ‘Heartache Every Moment volgt. Al snel wordt duidelijk dat Valo vanavond helaas niet goed bij stem is. Regelmatig haalt hij de hoge noten niet en zingt hij gewoonweg vals. Dit mag de pret niet drukken want toch krijgt de band een warm applaus na elk nummer.

De overige bandleden hebben er duidelijk zin in, ze spelen strak en komen enthousiast over. Helaas valt dit in het niet bij de desinteresse van Valo zelf. Hij lijkt zijn taak vanavond weinig serieus te nemen. Naast zijn misplaatste praatjes in het Fins steekt hij bij ieder nummer de microfoon meerdere malen ín zijn mond, waarna hij vreemde uithalen zijn keel uit stoot. Zou dit zijn om zijn valse noten te verbergen?

Muzikale kunsten van de band

Dankbaar is de zanger wel, voor de aanwezigheid van alle 3000 bezoekers vanavond. Hij bedankt het publiek een aantal maal voor hun komst en hun enthousiasme. Bekende liedjes zoals ‘Your Sweet Six Six Six’, ‘Rip Out The Wings Of A Butterfly’, ‘Killing Loneliness’ en ‘Poison Girl’ worden vanavond allemaal gespeeld. Voor de fans die alle liedjes kunnen meezingen en al jaren gewacht hebben om de heren te zien, is het dus een leuke avond. Wellicht dat zij door de vingers kunnen zien dat Valo niet goed bij stem is. Echter kan het voor menigeen ook een flinke teleurstelling zijn. In ieder geval is het aangenaam dat alle klassiekers voorbij komen en iedereen in de zaal toch mee kan zingen.

Bij ‘Wicked Game’ gaat de zanger het podium af en spelen de overige bandleden een extra lange versie van dit covernummer. Op hun muzikale kunsten is niets aan te merken en je kan wel stellen dat de avond op deze manier nog enigszins gered kan worden. De aankleding van het podium is fraai, met op de achtergrond het bekende heartagram, en ook brengt de band vanavond een grote lichtshow met zich mee. Er volgen nog een aantal nummers als ‘Heartkiller en ‘Funeral Of Hearts, waarna de band het podium verlaat en het tijd is voor de toegift.

Teleurstellende avond

Volgens het tijdschema zou HIM een set van twee uur moeten hebben, maar helaas komt er na anderhalf uur een abrupt einde aan de avond. Wie de setlist van de voorgaande shows in de gaten heeft gehouden, kan opmerken dat de toegift twee songs bevat. Echter gooit Valo ongeïnteresseerd zijn microfoon neer na de cover ‘Rebel Yell’ en loopt de band van het podium.

Het blijft eventjes donker, wat de indruk wekt dat de heren nog terug komen voor het laatste encore nummer. Maar vervolgens gaat het licht aan en komt de crew het podium leeghalen. Zo komt er een einde aan deze teleurstellende avond. Een afscheidstour zou vol shows moeten zitten die een positieve onuitwisbare indruk achterlaten, helaas was dit vanavond niet het geval en kan er misschien zelfs geconcludeerd worden dat het maar beter is dat de band er mee stopt.

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Plaats hier je reactie:

comments

Lees ook:
H.E.R. in voorjaar 2019 naar poppodium 013 in Tilburg H.E.R. komt naar Nederland! De zangeres geeft, naar aanleiding van haar 'I Used To Know Her' tour, een show in 013 te Tilburg.  H.E.R. naar 013 De z...
Krap bij kas? Hier 5 rockconcerten van onder de twintig euro Geen cent te makken, maar toch een concertje pakken? De redactie heeft vijf betaalbare rockconcerten op een rijtje gezet!Vijf goedkope rockconce...
Boyz II Men exclusief naar 013 Tilburg Goed nieuws voor fans van Boyz II Men! In het voorjaar van 2019 komt de succesvolle R&B band naar Poppodium 013 in Tilburg.Boyz II Men in Ne...
Alice in Chains exclusief naar 013 Tilburg Alice in Chains keert terug naar Nederland! De band geeft in mei 2019 een concert bij poppodium 013. In 2010 gaven de mannen voor het laatst een show ...
Bazart met clubtour naar Utrecht, Nijmegen en Tilburg De Belgische indierockband Bazart gaat op clubtour door Nederland! De band bezoekt in maart 2019 onder andere Doornroosje, TivoliVredenburg en 013. B...
Uriah Heep in februari 2019 naar 013 Tilburg De band Uriah Heep komt in de winter van 2019 naar Nederland voor een concert in 013! De rockers betreden op zondag 24 februari 2019 het Tilburgse pod...
Artikel Tags:
· · · · ·

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menu