Waarom is muziek onmisbaar tijdens het sporten?

Geschreven door op 22 november 2017 om 17:18
muziek tijdens het sporten - Foto Skeeze (Pixabay Creative Commons)

Wat is er nou fijner dan je favoriete muziek luisteren tijdens een zware work-out? Maar wist je al dat dit niet het enige voordeel is van muziek luisteren tijdens het sporten?

Muziek verbetert je sportprestaties

Ken je dat? Je bent aan het hardlopen en je favoriete nummer komt voorbij. Ineens lijkt het alsof je harder en langer kunt rennen. Hoe kan dat?

Dr. Costas Karageorghis, een sportpsycholoog van de Brunel Universiteit in Londen, heeft vastgesteld dat muziek je sportprestaties inderdaad verbetert. Zo blijken proefpersonen 10 procent beter te presteren wanneer zij achtergrondmuziek te horen krijgen in de sportschool. Up-tempo muziek verbetert de prestaties zelfs met zo’n 20 procent.

muziek tijdens het sporten - Foto Skeeze (Pixabay Creative Commons)

Muziek verbetert je sportprestaties – Foto Skeeze (Pixabay Creative Commons)

Muziek is een work-out voor de hersenen

Een ander (Amerikaans) onderzoek heeft aangetoond dat het beluisteren van muziek tijdens het sporten de werking van je hersenen stimuleert. Deze muzikale stimulans voor de hersenen heeft dezelfde werking als sporten voor het lichaam. Een combinatie van beiden is dus de ultieme work-out voor lichaam en geest.

Muziek draagt bij aan een betere concentratie

Het luisteren van muziek tijdens het sporten heeft een positieve invloed op de concentratie.

Een playlist met de juiste muziek op de juiste volgorde doet wonderen voor je sportprestaties. Het beste kun je voorafgaand aan het sporten wat rustige muziek luisteren. Daar word je kalm en geconcentreerd van. Zodra je eenmaal aan de work-out begint, is het raadzaam om het aantal beats per minuut steeds op te bouwen tot het moment waarin de intensiteit van je work-out zijn hoogtepunt bereikt. Daarna bouw je het aantal beats weer af tot de cooling down.

Muziek tijdens het sporten is de beste afleiding van pijn en vermoeidheid

Onderzoek wijst uit dat muziek afleidt van pijn en vermoeidheid. Hierdoor kun je tijdens de work-out meer inspanning leveren en langer doorgaan.

Kies de juiste muziek tijdens het sporten

Hierbij is het wel van belang dat je de juiste muziek op het juiste moment kiest. De hersenen moeten bij uptempo nummers meer informatie verwerken. Hierdoor besteden ze minder aandacht aan vermoeidheid en pijn. Luide opzwepende muziek geeft dus het beste resultaat wanneer je alles uit je work-out wilt halen.

 

Bron: Brunel.ac.uk, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Djuna Vaesen

Djuna Vaesen, Redacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Featured · Fun Content · Lijstjes · Viral · Weetjes