Een kwart eeuw Thunderdome – Terugblik naar 25 Years of Hardcore

Geschreven door op 6 november 2017 om 13:09

Het hardcore house-evenement Thunderdome vierde onlangs ’25 Years of Hardcore’ met een speciale editie in de Jaarbeurshallen te Utrecht. Een korte terugblik op Thunderdome, die halverwege de jaren ’90 een groot onderdeel was van een ware Nederlandse subcultuur.

Thunderdome, 25 Years of Hardcore

Midden jaren ’90 vierde Thunderdome hoogtij met de meeste bekendheid en bezoekers van hun evenementen. Het hardcore-evenement trok destijds zo’n  40.000 bezoekers per jaar.

Amsterdamse entertainment- en mediabedrijf ID&T was de organisator achter de succesvolle muziekevenementen. Er werd voornamelijk hardcore house (gabber) gedraaid. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen werd Thunderdome een begrip.

We must all obey The Wizard!

Een bericht gedeeld door T H U N D E R D O M E (@thunderdome) op

Dreamteam

Thunderdome is ontstaan uit het zogeheten Dreamteam bestaande uit de Nederlandse discjockeys Dano, The Prophet, Buzz Fuzz, en Gizmo. Bekende namen als onder meer Neophyte, Darkraver, 3 Steps Ahead, Bass D & King Matthew en Ruffneck werden vooral bekend door hun optredens tijdens de bekende hardcore feesten.

Welcome home gabbers.

Een bericht gedeeld door T H U N D E R D O M E (@thunderdome) op

Nike Air Max

De ‘gabber’ (woord ontleend uit het Jiddisch) was halverwege de jaren ’90 niet weg te denken uit ons straatbeeld. Gabberhouse was destijds namelijk een belangrijk onderdeel van de Nederlandse jeugdcultuur.

Gabbers waren te herkennen aan een opvallende kledingstijl. Deze bestond vaak uit een trainingspak van het merk Australian of Cavello, vaak in combinatie met een bomberjack van bijvoorbeeld Alpha Industries (of natuurlijk van Thunderdome met het bekende wizard logo). Daarbij mochten de Nike Air Max (Classics!) schoenen niet ontbreken, evenals de (half) kaalgeschoren hoofden van zowel meisjes als jongens.

The pictures of the Uptempo Cage are up on our Facebook page.

Een bericht gedeeld door T H U N D E R D O M E (@thunderdome) op

Slaves to the Rave

Hier nog een echte klassieker van Inferno Brothers, een Duits duo bestaande uit twee hardcore-dj’s.

Fout maar Goud? Nee, Old but Gold! Want stiekem waren we allemaal een beetje Slaves To The Rave ?

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.