Interview: James Francis verovert Nederland met Jodeine vol. 1

Geschreven door op 13 oktober 2017 om 10:02
James Francis - Bron: Persfoto Duke Konadau - Fotocredits: Persbericht Duke Konadau

Zanger James Francis brengt binnenkort zijn EP ‘Jodeine – vol. 1’ uit. ArtiestenNieuws bezocht hem in de studio om meer te weten te komen over de nieuwe EP.

James Francis verovert Nederland

De muziekindustrie is geen onbekende wereld voor de jonge zanger. James Francis leerde zichzelf als 11-jarige jongen zingen en niet lang daarna groeide hij uit tot een waar fenomeen in zijn moederland Suriname.

Nu, op twintig jarige leeftijd, is James getekend bij Top Notch. Hij werkt(e) o.a. samen met artiesten als Ronnie Flex, The Partysquad, Spanker, Boaz van de beats en andere grote namen in ons kikkerlandje.

Ondanks grote successen in Suriname kiest James er toch voor om zich hier in Nederland als artiest te vestigen. “In Suriname had ik niet echt de mogelijkheid om verder te groeien. Ik krijg vaak de vraag waarom ik me niet focus op Amerika in plaats van Nederland.” James geeft aan hier geen behoefte aan te hebben.

“Amerika is overrated. Ik heb er gewoond en ik heb de goede en slechte dingen al gezien.”

Jodeine Vol.1

Jodeine Vol. 1 is al een tijdje in de maak en nu is het bijna zo ver. De EP is helemaal af maar moest, zo perfectionistisch als James is, zo’n vijf keer ge-remixt en gemastered worden. Daarnaast houdt hij ervan zijn fans op hun tenen te houden.

“Ik houd ervan om vage details te geven, dat is gewoon wie ik ben.” Zegt hij wat lacherig. “Ik kan alleen zeggen dat het in september uitkomt maar that’s it.” 

James werkt op Jodeine samen met diverse producers, maar de keuze om maar één collega rapper op de plaat te laten was bewust. Het liefst laat hij Nederland eerst zien waar hij individueel toe in staat is.

‘Jodeine Vol. 1’ bevat acht tracks en deze geven een beeld van James’ turbulente liefdesleven weer. Elk nummer is zo persoonlijk dat hij de exacte aanleiding van zijn teksten feilloos kan beschrijven. Zo zingt hij in ‘You Taste Like’ over zijn ex die hij niet uit zijn hoofd kan krijgen door al dat hem aan haar herinnert. In het nummer ‘Hit Me Up’ zoekt de artiest ander gezelschap om het gemis te onderdrukken.

“In principe kan ik over elk onderwerp een nummer schrijven maar meestal gaat het wel over een meisje. Hoe persoonlijker ik ben, hoe beter mijn muziek vaak klinkt.”

Eerder dropte hij ‘Zoureena’, de eerste single van de EP. Op deze track verklaart hij zijn ‘childhood crush’, Zoureena Rijger, de liefde. Zoureena werd in 2009 uitgeroepen tot Miss. Suriname. Zoureena werd gekozen als eerste single van Jodeine als afscheid van Suriname. De muzikant woont, zoals hij het zelf zegt, ‘overal en nergens’ maar voelt zichzelf een ras-Surinamer.

 ‘The odd child out’

Hoewel de muzikaliteit er met de paplepel is ingegoten, zegt James dat het niet vanzelfsprekend was om deze droom te volgen. “Mijn grootvader zong in de Surinaamse groep ‘Los Negros’ . Het werd alleen niet gezien als iets om van te leven. Daarnaast was hij heel erg actief in de Surinaamse politiek.”

James vertelt dat bijna iedereen in zijn familie rechten heeft gestudeerd ondanks hun muzikale giften. “Ik was altijd een beetje ‘the odd child out’ in de familie omdat ik gewoon van hele andere dingen hield.” Legt James uit.

Tante Conchita

”Mijn tante is eigenlijk die eerste die volledig koos voor de entertainment wereld.” Conchita Leeflang, James’ tante, is geen onbekende dame in Hollywood. Zo heeft zij meerdere gouden platen op haar naam staan en is zij een tijd te zien geweest in het Tv-programma ‘de Nederlandse Hollywood vrouwen’.

Conchita speelde een grote rol in James’ opvoeding. Hij verbleef vaak bij haar in Amerika, wat je goed in zijn muziek terug kan horen. ‘Jodeine Vol. 1′ is bijvoorbeeld volledig Engelstalig.

Geen plan B

“Ik wist altijd al dat ik een creatief beroep uit wilde oefenen. Op school kreeg ik gewoon goede cijfers maar niet omdat het me wat kon schelen, alleen omdat het moest. Ik wist altijd al dat ik geen rechten zou gaan studeren zoals mijn familie van mij verwachtte.” James duikt dan ook vol overtuiging in zijn droom en maakt duidelijk dat er naast de entertainment business niets anders in zit voor hem.

“Dit is het enige wat ik mijzelf zie doen, er is geen plan B. Ik geloof daar ook niet in. Zo ben je gedoemd te falen en ik weiger te falen.”

James heeft het dan niet alleen over muziek, maar de entertainment wereld in het algemeen. Hij heeft bijvoorbeeld ook de aspiratie zijn schrijftalent te benutten en heeft meerdere scripts en half afgeschreven boeken liggen maar op het moment ligt zijn focus voornamelijk op zijn muziek. Toch is de jonge muzikant zelfverzekerd in zijn kans van slagen. Dit omdat hij niet de beroerdste is om kritiek aan te nemen. “Ik vraag altijd wat mensen van mijn muziek vinden en als ze kritiek hebben vraag ik hen één week om het te fiksen.” Daarnaast gelooft de superster in de maak heilig in karma. “Ik probeer altijd het goede te doen; ik lieg niet tegen mensen en bedrieg niemand. Dat pakt goed voor me uit denk ik. Het feit dat ik hier nu in Amsterdam zit is zelfs goede karma.”

“Ik ben een Rock-head in een rap wereld”

Volgens James is het cruciaal om verschillende muziekstijlen te beheersen om lang actief in de muziekwereld te blijven. “Mijn doel is om een langdurige carrière op te bouwen. Trap-muziek verkoopt nu goed maar als dat het enige is wat je kan, ben je klaar als artiest wanneer de trap-hype voorbij is.”

James staat onder andere bekend om zijn diversiteit. Hij blinkt met zijn gouden stem uit in slow jams als Zoureena maar schudt ook zonder moeite catchy zomer hits als No Way en Runaway uit zijn mouw.

“Om een lange loopbaan te hebben in deze wereld moet je verschillende genres beheersen vind ik. In mijn hart ben ik een rock-head maar ik maak geen rockmuziek. Ik laat me inspireren door artiesten zoals Lil Uzi en Travis Scott omdat ze zo divers zijn en verschillende invloeden in hun muziek betrekken.”

James Francis is iemand die vanaf zijn vijftiende een doel voor ogen had en dit nu recht voor onze ogen waarmaakt. Met zijn EP Jodeine – vol.1 op komst is dit zeker niet het laatste dat we van hem zullen horen.

‘Hit Me Up’

Francis bracht op 6 oktober de videoclip voor ‘Hit Me Up‘ uit.  Beluister hieronder James’ tweede single van zijn aankomende EP;

YouTube player

Social Media

Benieuwd naar de nieuwe EP van James Francis? De precieze releasedatum houdt de artiest het liefst geheim, maar hou in ieder geval deze kanalen in de gaten:

Spotify, Deezer, YouTube, Instagram, FaceBook

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.