Festival Report: Rammstein zorgt voor explosieve afsluiting eerste dag Graspop 2017

Geschreven door op 17 juni 2017 om 14:48
Graspop 2017 - Foto: Robin de Roode (Redactie ArtiestenNieuws)

De eerste dag van Graspop 2017 zit erop! Met afsluiter Rammstein kende het Belgische festival een knallende start.

Graspop 2017 van start

Op vrijdag 16 juni was het eindelijk zover: tijd voor Graspop 2017! Het Belgische metalfestival stond voor een bomvolle eerste dag. De dagkaarten voor de vrijdag waren al enige tijd uitverkocht en ook de laatste weekendkaarten vlogen vrijdag de deur uit!

En dat is zeker niet gek. De eerste dag van het evenement kende een ijzersterke en gevarieerde line-up. De symfonische metal van het Nederlandse Epica, thrashmetal van Sepultura, de oldschool rock van Europe en uiteraard de explosieve industrial metal van Rammstein: voor iedere rock- en metalliefhebber wat wils. Het festival trekt dan ook bezoekers van over de hele wereld: de Nederlandse, Duitse, Ierse, Noorse, Zwitserse en zelfs Braziliaanse vlaggen zijn volop aanwezig in Dessel, België.

Europe kan het nog

Europe krijgt de eer om het publiek bij Main Stage 1 op te warmen voor hoofdact Rammstein. De Zweedse band betreedt na Epica het hoofdpodium. Metalheads die de band enkel kennen van haar megahit ‘The Final Countdown’ zullen (positief) verrast zijn: de in 1979 opgerichte band zet een show neer vol progressieve rock en zelfs een beetje hardrock!

De band gaat inmiddels al bijna veertig jaar mee maar kan het nog steeds. Zanger Joey Tempest klinkt goed bij stem, oogt energiek en zoekt constant interactie met zijn publiek. Gitarist John Norum rijgt de riffjes aaneen en schudt de ene na de andere solo moeiteloos uit zijn mouw.

Rammstein zorgt voor explosieve afsluiter

Klokslag middernacht is het de beurt aan de grootheden van Rammstein. De Duitsers doen niets nieuws (de show is vrijwel identiek aan die op Pinkpop in 2016), maar het is zo sterk, zo zwaar en werkt zó ontzettend goed dat dit helemaal niets uitmaakt.

Zoals we van Till Lindemann en co. gewend zijn staat de show bol van theater, vlammenwerpers en vuurwerk. Zo ontdoet de frontman zich tijdens track ‘Zerstören’ van zijn lange jas om zo een bomgordel rond zijn middel te onthullen, die vervolgens ontploft op de maat van de muziek. Eén van de vele voorbeelden van de epische theatrale hoogstandjes van de show.

Vuurzee

De Duitsers trakteren de bezoekers op een show waar uiteraard alle hits voorbij komen, de een nog grootser dan de ander. ‘Du Hast’, waarbij het publiek als één man met Lindemann meebrult en het vuurwerk alle kanten op schiet. ‘Amerika’, waarbij confettikanonnen het rood-wit-blauw van de Amerikaanse vlag het publiek inknallen. ‘Sonne’, waarbij het bomvolle terrein vrijwel letterlijk in een grote vuurzee verandert. Allen komen ze voorbij, zonder ook maar één valse noot te spelen.

De Duitsers hebben alle festivalbezoekers volledig in hun zak en zorgen met hun show voor een explosieve, en vooral dé perfecte afsluiting van een geslaagde eerste festivaldag.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.