Hoe was het bij het Bevrijdingsfestival Overijssel 2017?

Geschreven door op 8 mei 2017 om 17:22
Vrijheid, Bevrijdingsfestivals, Bevrijdingsfestival Overijssel - foto: Cees Welmers (ArtiestenNieuws)

5 mei, de dag dat heel Nederland viert in een vrij land te leven. Dit doet het met verschillende festivals. Wij waren aanwezig bij het Bevrijdingsfestival Overijssel!

Bevrijdingsfestival Overijssel - foto: Cees Welmers

Bevrijdingsfestival Overijssel – foto: Cees Welmers

Bevrijdingsfestival Overijssel

Om 11 uur was het zover! Het Bevrijdingsfestival in Overijssel ging van start. Burgemeester Henk Jan Meijer hield op het hoofdpodium een korte toespraak. Met de vlam, gedragen door jonge leden van AV PEC atletiek vereniging Zwolle, werd het bevrijdingsvuur aangestoken. De vlaggen werden gehesen en het Wilhelmus werd gezongen. Toen de opening voorbij was begon tributeband The Bluebettes met de openingsshow.

Frank van der Lende

3FM-dj Frank van der Lende is dit jaar Vriend van de Vrijheid. Dit omdat zijn oma 74 jaar geleden gedeporteerd werd naar Westerbork. Voor Bevrijdingsdag ging Frank van der Lende samen met zijn oma naar Westerbork. En op bevrijdingsdag vloog de langharige dj in een defensie helikopter van festival naar festival om daar het verhaal van zijn oma te vertellen. Rond 14:00 uur was Frank met de helikopter in Zwolle en vertelde hij ook hier het bijzondere verhaal. Bekijk hieronder de video van de 3FM-dj en zijn oma in Westerbork:

YouTube player

Waylon

Om 14:30 uur trad Waylon op op het Hoofdpodium. Tijdens het drie kwartier durende optreden zong de zanger verschillende nummers, waaronder zijn single Happy Song‘. Waylon speelde niet enkel zijn hits: ook nummers van zijn laatste album genaamd Seeds kwamen voorbij! Terwijl het publiek los ging wisselde Waylon na bijna elk nummer van gitaar. Ook noemde de countryzanger de hoofdstad van Overijssel ‘Zwollie’ in plaats van Zwolle.

Jett Rebel

Om 15:50 stond Jett Rebel op het Hoofdpodium. Springend over het hele podium wist de rocker al het publiek mee te krijgen. Tijdens het optreden nam de zanger vaak de tijd om het over de vrijheid van Nederland te hebben.

5voor5 moment

Om 16:55 was het tijd voor het landelijke ‘5voor5 moment’. Op alle Bevrijdingsfestivals stond men om 5 minuten voor 17:00 uur stil bij de vrijheid. Dit gebeurde in Zwolle met oud-minister president Dries van Agt die een ‘1-minute speech’ over vrijheid hield. Op het podium was een dansact te bewonderen en na afloop werden er bijzonder grote strandballen het veld ingegooid.

Dat was het 5voor5 moment! Hebben de strandballen jou nog bereikt? ??#bfo2017 Foto: Christiaan Valk Fotografie

A post shared by Bevrijdingsfestival Overijssel (@bevrijdingsfestivaloverijssel) on

Kensington

Met een bijzondere lichtshow, mooie visuals en geweldige muziek wist Kensington het festival perfect af te sluiten. Het hele publiek ging uit zijn dak en ondanks de kou stond het hele veld vol. Op Twitter poste de band blij te zijn met het publiek. Bekijk hieronder de tweet:

Het festivalterrein

Naast het Hoofdpodium waren er genoeg andere dingen te beleven op het festival terrein. Zo hadden de scholen Deltion  College en het Windesheim een eigen podium en waren er speciale evenementen voor kinderen.

Windesheim Theater

Het Windesheim college had voor het vierde jaar op rij een podium op het bloemenplein. In het Windesheim Theater kon je genieten van zang, dans, comedy en poëzie. Dit allemaal in het teken van “vrijheid in de breedste zin van het woord”. Daarnaast was radio-dj en presentator Eric Corton om ongeveer 15:00 uur te bewonderen tijdens het vrijheidscollege.

Wehkamp Familieweide

De Wehkamp Familieweide is een speciale plek speciaal voor kinderen. Hier konden de kinderen spelen en genieten van een geweldig circus.

Wereld Paviljoen

Het Wereld Paviljoen was een cultureel plein. Op dit plein waren verschillende dingen te doen zoals kletsen aan de Keukentafel bij de Keukentafelgesprekken, luisteren naar verhalen in de Verhalentent en genieten van muziek in de Trio Dastgah Nawa. Ook kon je het Tiny House bewonderen. Dit kleine huisje is speciaal gemaakt voor vluchtelingen, zodat die mensen een beter onderkomen hebben.

Deltion VIP Lounge

Midden op het water bevond zich de Deltion VIP Lounge. In deze Lounge kon je genieten van kleine exclusieve optredens. Bij elk optreden was er plek voor 50 mensen, dus je moest je snel aanmelden.

Bron: Bevrijdingsfestival.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.