Festival Report: Eerste editie SWITCH festival in Spoorwegmuseum Utrecht verrassend veelzijdig

Geschreven door op 11 april 2017 om 12:20
Logo: Switch Festival (persbericht)

Een gloednieuw festivalconcept op een wel heel bijzondere locatie in Utrecht. Dat wil je natuurlijk met eigen ogen zien! Dus vertrok de redactie van Artiestennieuws.nl vrijdagmiddag 7 april naar het Spoorwegmuseum in Utrecht voor de allereerste editie van SWITCH Festival.

SWITCH festival?

Wat is SWITCH? Tot op de dag van het festival hadden we eigenlijk geen flauw idee wat we van SWITCH konden verwachten. Maar een festival in het spoorwegmuseum wekt sowieso de interesse, dus laten we ons graag verrassen.

Tussen de treinen gebeurt van alles | SWITCH Festival 2017 | Fotocredits: Maurits Schuijf

Tussen de treinen gebeurt van alles | SWITCH Festival 2017 | Fotocredits: Maurits Schuijf

Bij de entree van het museum wanen we ons direct in een andere wereld. Vanuit het treinstation wandelen we via het perron langs treinen en een echte spoorwegovergang naar de grote overdekte hal van het prachtige spoorwegmuseum. Onderweg lijkt het behoorlijk rustig. Maar zodra we in de grote hal arriveren, is het hier al gezellig druk.

Avontuurlijke ontdekkingstocht

Met een koud biertje in de hand kijken we eens goed om ons heen. Het is duidelijk dat het sfeervolle spoorwegmuseum zich goed leent voor een artistiek festival als SWITCH.

Tussen de antieke locomotieven en ouderwetse treinstellen kom je direct in de juiste vibe voor een avontuurlijke ontdekkingstocht. Let’s go!

Optreden DO OXS | SWITCH Festival 2017 | Fotocredits Maurits Schuijf

Optreden DO OXS | SWITCH Festival 2017 | Fotocredits Maurits Schuijf

Intieme coupéconcerten

In de verte staan drie nostalgische treinstellen met daaromheen wat publiek. Daar gebeurt wat! Eenmaal aangekomen zien we dat alle treinen boordevol passagiers zitten.

Ineens spotten we een bekend gezicht tussen de menigte. Pip Alblas, bekend van The Voice, staat gewapend met een gitaar in het midden van een krappe coupé.

Het treinstel is eigenlijk overvol, maar uiteindelijk vinden we toch een plekje en kunnen we meegenieten van een bijzonder intiem coupéconcert van de jonge singer-songwriter. Erg bijzonder om mee te maken!

Creativiteit

Tussen de treinen staan her en der groepjes bezoekers rondom allerlei absurde activiteiten en bizarre kunstobjecten.

Overal gebeurt eigenlijk wel wat. Denk aan interactieve spellen, ontspannende massages, creatieve knutsels, vreemde fotohokjes, acteurs, dichters en vreemde apparaten.

SWITCH Festival 2017 | Fotocredits Maurits Schuijf

SWITCH Festival 2017 | Fotocredits Maurits Schuijf

De nieuwsgierigheid wordt gewekt als we een groepje met een 3dpen in de weer zien. Cool! Dat hebben we altijd al eens willen proberen!

Even een dansje doen

Met een 3D-getekende bril op de neus vertrekken we even later naar de mainstage, of eigenlijk moeten we zeggen: het hoofdperron. Hier is Kraak en Smaak zojuist aan een set begonnen. Het geluid lijkt in het begin niet helemaal mee te werken. Het publiek trekt zich daar echter niets van aan, dus doen we enthousiast een dansje mee.

Ondertussen nemen we ook even een kijkje in het elektra gebouw waar Some Chemistry het publiek trakteert op gave beats in een industriële setting.

Drukte bij Kraak en Smaak | SWITCH Festival 2017 | Fotocredits Maurits Schuijf

Drukte bij Kraak en Smaak | SWITCH Festival 2017 | Fotocredits Maurits Schuijf

We hebben nog geen genoeg gehad. Zo snel als een trein keren we terug naar het hoofdperron waar DJ Mees Dierdorp inmiddels is begonnen met spelen. Een verrassende combinatie van elektronische muziek in combinatie met akoestische muziek (viool, cello, piano, gitaar). Tof!

Een mooie afsluiter van de avond!

Verassend veelzijdig

Het veelzijdige SWITCH publiek is van alle leeftijden, soorten en maten. Opmerkelijk is de relaxte sfeer onder bezoekers en medewerkers. Tel daar een unieke festivallocatie, intieme concerten, gekke activiteiten en een uiterst gevarieerd programma bij op, en je hebt Switch festival!

We kijken al uit naar een nieuwe editie! Meer weten? Check hier de website: http://www.switchfestival.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Djuna Vaesen

Djuna Vaesen, Redacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.