De top 10 opvallendste wereldrecords in de muziekwereld

Geschreven door op 20 december 2016 om 13:40
Blurred Lines , Pharrell Williams - Fotocredits: Frank Schwichtenberg - Wikimedia Commons [CC BY-SA 4.0)

Ook de muziekwereld staat natuurlijk bol van de wereldrecords. Wij hebben de tien opvallendste records uit de Guinness World Records in de muziek voor je op een rijtje gezet!

Langste videoclip

Het record van de allerlangste muziekvideo ooit gemaakt is in handen van Pharell Williams. Voor de megahit Happy maakte hij een videoclip die maar liefst 24 uur duurt! De video is te zien op een speciale website. Het nummer is in totaal 360 keer te horen in de clip.

YouTube player

Oudste muziekinstrument

Een stuk bot van de holenbeer, dat is het zover bekend het oudste instrument ter wereld. Het bot is geslepen en geperforeerd, zodat het een fluit is geworden. Het 60.000 jaar oude instrument werd gevonden in Slovenië, waar het nog altijd te zien is in het Nationaal Museum in Lubljana.

Best verkopende instrumentale muziek

Een speciale discoversie van de muziek van Star Wars, gecomponeerd door John Williams, is het bestverkopende instrumentale muziekstuk tot nu toe. Het kwam van de producer Meco, die het onder de naam Star Wars Theme and Cantina Band in 1977 uitbracht. Het haalde de platina-status in Amerika en wist met 2 miljoen stuks meer te verkopen dan de originele soundtrack.

YouTube player

Eerste soundtrack van een tv-film in de hitlijsten

De soundtrack van High School Musical was de eerste soundtrack van een televisiefilm die de Amerikaanse hitlijsten wist te bereiken.

YouTube player

Meeste instrumenten in één muziekstuk

Maar liefst 315 verschillende (!) instrumenten gebruikte de Indiase componist en dirigent Rupam Sarmah in een muziekstuk van ruim een half uur. Er waren buiten de 370 muzikanten ook nog 106 zangers nodig om het stuk uit te voeren.

YouTube player

Diepste ondergrondse concert

In een Finse mijn gaf de band Agonizer in 2007 op 1271 meter onder zeeniveau een concert. Ze zijn daarmee de band die het diepste onder de grond heeft opgetreden.

Diepste onderwaterconcert

De Brits-Georgische zangeres Katie Melua en haar band traden op 1 oktober 2006 op 303 meter diepte op voor medewerkers van een boorplatform. Voor de kust van Bergen in Noorwegen schreef ze daarmee meteen het wereldrecord voor diepste onderwaterrecord op haar naam. Bekijk een deel van het speciale concert:

YouTube player

Langste uitzending van één muziekstuk

Op BBC Radio 3 was in september 2015 een uitzending van maar liefst 8 uur, 1 minuut en 23 seconden. Het was het stuk SLEEP van componist Max Richter, waarvoor hij samenwerkte met neurowetenschappers om te kijken hoe het brein functioneert tijdens slaap. Beluister een deel van de compositie:

YouTube player

Langste concerttour van een rockband

309 concerten had de band 30 Seconds To Mars erop zitten toen ze op 7 december 2011 in New York hun tour met een laatste concert afsloten. Geen enkele rockband speelde ooit zóveel concerten achter elkaar voor één tour.

YouTube player

Hoogste concertopname

Samen met telefoniefabrikant Sony Ericsson verzorgde Jamiroquai in 2006 op ruim elf kilometer hoogte een concert.

YouTube player

Bron: Guinness World Records

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Fun Content · Lijstjes