Live review: The 1975 in de HMH

Geschreven door op 13 april 2016 om 16:28
BRIT Awards, The 1975 (Matt Healy) - Fotocredits: Markus Hillgärtner Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Het was geen grap, op 1 april stond The 1975 echt op het podium van een uitverkochte Heineken Music Hall. De band zette een geweldige show neer en wij van ArtiestenNieuws waren erbij.

Het begin van de avond

Om 5 uur is de Arena Boulevard al compleet overspoeld met fans van The 1975. Er is een lange rij gevormd vanaf de Heineken Music Hall, die tot voorbij de ingang van het station gaat. Rond half 7 komt er beweging in de rij en rennen er plotseling honderden fans richting de Heineken Music Hall: de deuren zijn geopend.

The Japanese House

Het duurt echter nog een hele tijd voordat de meeste fans binnen zijn. Tegen de tijd dat de support act The Japanese House begint, is de zaal nog half leeg. Iets wat Amber zelf ook opvalt, zo verwelkomt ze alle nieuwe gasten wanneer ze op de helft is van haar set.

De reacties op haar voorprogramma zijn wisselend, sommige fans kunnen er duidelijk van genieten en zingen dan ook voorzichtig mee met de liedjes Clean en Still. Andere moeten er nog aan wennen, hier en daar vallen de woorden ‘apart’ en ‘gewaagd’ maar sommige fans kunnen wel beamen dat het ‘hun ding’ is.

Ze houden ervan

Hoewel het publiek niet erg van zich laat horen tijdens het voorprogramma van The Japanese House, klinkt er een oorverdovend gegil wanneer de roze lichten op het podium schijnen en de intro van Love Me te horen is. De avond is begonnen en het is al snel duidelijk, de fans houden ervan. Ook frontman Matty heeft er zin in, hij laat dan ook meteen wat van zijn dansmoves zien.

Contrast

Het is een contrast met het laatste concert dat The 1975 in Nederland gaf. In oktober 2014 stond de band namelijk nog op het podium van het intieme Tivoli Vredenburg in Utrecht. Matty zelf is zichtbaar onder de indruk van de verandering.

‘‘This place is really big, there’s loads of people here! I mean this is so fucking cool, thank you so much for coming to our show.’’

De fans beginnen opnieuw te klappen en te juichen voor de band, ook zij zijn dankbaar. The 1975 zet een geweldige show neer met een decor om bij weg te dromen en nummers om compleet op los te gaan. Zo zingt het publiek luidkeels mee bij hits van het nieuwe album zoals UGH! en She’s American, maar ook de nummers van het debut album doen het nog steeds goed: Heart Out valt nog steeds in de smaak!

Een intiem moment 

Hoewel het concert het grootste deel van de avond gevuld is met dansende fans en vrolijke gezichten, zijn er toch ook momenten waarop het publiek stil is.

De eerste keer is tijdens het nummer Me. Het is nog steeds een vast ritueel in de set. Matty heeft het over het feit dat iedereen altijd maar met zijn telefoon bezig is (zo ook hijzelf). Maar tijdens dit nummer wil hij samen zijn met het publiek, zonder telefoons. Het is dan ook een emotioneel en intiem moment, ondanks dat er duizenden mensen in de zaal zijn.

Voorheen waren er veel telefoons te zien, maar nu is er nog slechts een enkeling die het niet kan laten een stukje te filmen.

Parijs

De avonden voor Amsterdam stond The 1975 in Parijs en Brussel, zo vertelt Matty.

‘‘I’ll tell you what though, I’m fucking bored of going around places and feel obliged to talk about such serious things. Because fucking, so many wankers are trying to take away our liberties in the world.”

Het publiek laat duidelijk merken het eens te zijn met wat er gezegd wordt, want er klinkt geschreeuw en applaus.

‘‘And I go to these cities, like we did Paris we did Brussels and for fucks sake man.. I’m bored, I’m just sick of all this shit. And Pakistan and everything that happened recently. This next song right…’’

Matty krijgt de kans niet om zijn zinnen af te maken, want er klinkt nog meer gegil en applaus, iets wat Matty dan ook zelf aanmoedigt.‘‘Yeah, go on.’’ Hij laat de fans hun gang gaan en sluit vervolgens af met nog meer mooie woorden.

‘We’re all very very lucky and we have this, and people can’t take these things away from us. So this next song, is dedicated to everybody who isn’t as lucky as us, yeah? Let’s do it.’’

De woorden maken duidelijk impact op het publiek, ik zelf sta nog met kippenvel op mijn armen wanneer Paris door de zaal klinkt.

Een geweldige afsluiter

Voordat de band voor de eerste keer het podium verlaat klinkt een van de grootste hits door de zaal, Sex. Het is duidelijk dat het publiek er nog geen genoeg van heeft want wanneer The 1975 het podium verlaat worden ze meteen teruggeroepen.

De band komt dan ook vrijwel direct terug het podium op om nog vier nummers te spelen. Waaronder het inmiddels meest geluisterde nummer op hun Spotify pagina The Sound.

Het hele publiek begint te dansen en springen, er is niemand in de Heineken Music Hall die nog stilstaat. Het is een mooie afsluiting samen met Girls. De band brengt zeker een hoop te weeg. Ze laten de fans dansen en springen, maar weten ze ook in het hart te raken.

Bekijk hier de foto’s van de show! Alle foto’s zijn eigendom van Ferdy Damman Photography.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.