Het online auteursrecht moet veranderen volgens vele artiesten

Geschreven door op 3 april 2016 om 12:37
Christina Aguilera - Bron: Wikimedia Commons - Fotocredits: Raffaele Fiorillo - (CC BY-SA 2.0)

Amerikaanse en Canadese muzikanten willen dat de regels omtrent online auteursrecht worden aangepast. Waarom en waarvoor lees je hier.

Wat willen de muzikanten met auteursrecht?

In dure woorden: sectie 512 van de DMCA-wet wordt volgens vele muzikanten te vaak als schild gebruikt door techbedrijven. Dit wil zeggen dat muzikanten door deze wet verplicht zijn om zelf achter misbruik van hun eigen materiaal aan te gaan. Ook zijn websites verplicht om inbreukmakend materiaal te verwijderen als dit wordt gemeld. De wet stamt uit 1998 en is dringend toe aan vernieuwing volgens de muzikanten.

Hoe ze dat aanpakken?

Middels brieven aan de Amerikaanse overheid verzoeken honderden muzikanten om de wet te veranderen. Onder anderen Christina Aguilera, Katy Perry en de Canadees deadmau5 doen mee aan de actie, aldus Bloomberg. De artiesten willen dat techbedrijven in de nieuwe wet zelf aansprakelijk worden voor misbruik en daar dan ook zelf actie tegen moeten ondernemen. De Amerikaanse auteursrechten-toezichthouder doet op basis hiervan onderzoek naar de huidige wet.

Wat vind jij van dit protest? Terecht of niet?

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.