Zoveel leverde het nummer Drank & Drugs op

Geschreven door op 5 maart 2016 om 18:00
Ronnie Flex @ XITE Awards - Fotocredits: Chenneti Ascencion (Artiestennieuws)

Nederland was in rep en roer door het nummer van Ronnie Flex en Lil’ Kleine: Drank & Drugs. Maar hoeveel heeft dit succes hen eigenlijk opgebracht?

Drank & Drugs

Geloof het of niet, maar in eerste instantie zag het plantenlabel Top Notch er geen hit in. Volgens Lil’ Kleine is het toch een hit geworden door de videoclip en doordat het vlak na het eindexamen werd uitgebracht. De videoclip werd namelijk binnen één maand al vier miljoen keer bekeken op YouTube. Na het grote succes in Nederland, belandde het nummer ook in andere landen. Zo werd het een succes in België en bezorgde het de rappers plekken op vele festivals. Er werden vervolgens vele parodieën gemaakt van het nummer: chips en cola is een van de bekende parodieën.

De opbrengst

Maar hoeveel levert zo’n klapper nou eigenlijk op? Cd’s worden er bijna niet meer gekocht, maar online wordt er nog volop geld uitgegeven. Spotify zegt dat een stream gemiddeld tussen 0,006 en 0,0084 dollar oplevert. ‘Drank & Drugs’ is ongeveer 18.574.449 keer gestremd. Met 18.574.449 streams levert het nummer 59.763,29 euro op. Spotify houdt ongeveer 30% zelf en keert de overige 41.834,30 euro uit. Hiervan gaat 10% naar de auteurs (Lil’ Kleine, Ronnie Flex e.a.) en uitgevers, waarvan nog 15% naar Buma/Stemra gaat. Het hiphoplabel Top Notch verdiende zo’n 32.003,24 euro en de distributeur Universal iets meer dan 5.500 euro.

Oké, leuke berekening. Maar hoeveel hebben Lil’ Kleine en Ronnie Flex er dus aan over gehouden? Niet veel.. Ze hebben hoogstens 4.000 euro verdiend. Maar vermoedelijk ontvangen ze nog royalty’s van 13 procent, wat uiteindelijk ook niet erg veel is. Eigenlijk hebben die artiesten dus maar een zwaar leven.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.