Guns N Roses plagiaat gepleegd met megahit?

Geschreven door op 13 mei 2015 om 10:43
Slash (Guns N' Roses) - Fotocredits: Ed Vill (Flickr - CC BY 2.0)

 

Het is weer zover, er is weer een nummer die wordt verdacht van plagiaat. Dit keer gaat het om niemand minder dan Guns N Roses met Sweet Child O’ Mine.

De laatste tijd worden we helemaal plat gegooid met nieuwe klachten rondom plagiaat. Houdt het dan nooit op?

Sweet Child ‘O Mine plagiaat?

Eerlijk gezegd geven we de Australische zender die met dit punt kwam wel gelijk. Hij beweert dat Guns N Roses het nummer Sweet Child O’ Mine gejat zou hebben van Australian Crawl. Het nummer Unpublished Critics zou er teveel op lijken. Toen wij het hoorden, dachten we in eerste instantie: hou nou eens op met die klachten rondom plagiaat. Muziek is muziek. Het nummer van Guns N Roses is een klassieker, natuurlijk wil zo’n band als Australian Crawl dat hun naam bij Sweet Child ‘O Mine komt te staan.. Maar toen we de twee nummers na elkaar hoorden, moesten we de Australische zender toch gelijk geven. Hieronder kun je beide nummers horen, oordeel zelf!

Australian Crawl – Unpublished Critics

YouTube player

Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine

YouTube player

 

Plagiaat na plagiaat

Artiesten worden momenteel flink onder druk gezet. Een noot is een noot en een klank is een klank. Die zijn voor iedereen toegankelijk, hoe klein of groot je band ook is. Maar een bepaalde combinatie van die noten of die klanken kan het laten lijken alsof het gekopieerd is van een andere band. Of het dan met opzet is gebeurd is de vraag. Want hoe snel bedenken twee mensen, die elkaar niet kennen, een nummer met dezelfde noten in een nummer? De geschiedenis leert ons dat dit best snel kan gebeuren.

Rihanna, Sam Smith en Pharrell Williams stonden de laatste tijd ook al onder druk.
Lees meer: Plagiatenbom neemt ook Rihanna mee zijn graf in 
Ook het nummer van Rihanna leek precies gekopieerd te zijn.

 

Zullen we ermee stoppen?

Ja, het is vervelend als je nummer gestolen wordt. Vooral wanneer je weken lang in de studio hebt gezeten, je geploeterd hebt om de juiste klanken met de juiste tekst te combineren, en je geweldig trots bent op het eindresultaat. Als het dan vervolgens geen hit wordt en het grote publiek je naam nog steeds niet kent is dat dubbel vervelend. Maar als je dan na een paar maanden jouw nummer op de radio hoort en de eer naar een andere band gaat die er wel succes mee heeft, dan kunnen wij ons voorstellen dat je er lichtelijk agressief van kunt worden. Het draait dan niet meer om het geld dat je ervoor kan vangen, maar om de waardering voor al het werk wat je erin gestoken hebt..

Toch zijn wij van mening dat we er gewoon mee moeten stoppen. De ene band maakt nou eenmaal meer succes met een nummer dan de andere. Misschien ligt het aan de show, aan de combinatie van het stemgeluid met andere instrumenten of misschien zijn de persoonlijkheden van de bandleden gewoon interessanter? Het maakt niet uit, want ze maken een succes van het nummer. Wat jammer als het nummer waar je ontzettend hard voor hebt gewerkt in de vergetelheid raakt! Liever een succes van iemand anders dan geen succes, toch? Wat vind jij? Gaan we iedere week lekker klagen met weer een nieuwe plagiaat ontdekking? Of gaan we gewoon lekker genieten van de nummers die een groot succes zijn geworden?

Om het niet af te leren, hieronder een vermoeden van plagiaat van Katy Perry. Wij vinden het onzin..

Katy Perry – Dark Horse

YouTube player

Flame – Joyful Noice

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Guns N' Roses Nieuws · Nieuws