Herman van Veen: al 50 jaar Neerlands bekendste alleskunner

Geschreven door op 29 oktober 2014 om 11:47
Herman van Veen - Fotocredits: Janmennens - Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Alhoewel Herman van Veen nog niet exact 50 jaar Nederland verblijdt met allerlei kunstvormen, mogen die paar maanden de pret niet drukken. Lees hier alles over de Utrechtse alleskunner en zijn shows in Carré.

Herman van Veen werd geboren in Utrecht, op 14 maart 1945, en groeide op als enige zoon in een arbeidersgezin. Pak ‘m beet anderhalf decennia later studeerde hij aan het Utrechts conservatorium met de disciplines zang, viool en muziekpedagogiek. Op 20-jarige leeftijd maakt hij zijn theaterdebuut met Harlekijn, het muzikale, humoristische soloprogramma waarin direct duidelijk werd dat Herman van Veen de wereld in zijn leven een hoop moois zou gaan brengen.

Herman van Veen - Fotocredits: Janmennens (CC Flickr)

Herman van Veen – Fotocredits: Janmennens (CC Flickr)

Herman van Veen’s oeuvre

Niets is minder waar. Herman van Veen bracht inmiddels maar liefst 176 cd’s (inclusief zijn meest recente album Kersvers uit 2014) en 21 dvd’s naar het Nederlandse publiek, naast een zeventigtal boeken, film -en theaterscenario’s. Daarnaast was Van Veen een man die zich al vanaf jonge leeftijd actief inzette voor de vrede, getuige zijn vrijwilligerswerk voor Unicef vanaf de prille leeftijd van 17 jaar. En vergeet vooral niet dat Herman van Veen de iconische eend Alfred Jodocus Kwak in 1976 het leven in riep.

Herman van Veen’s onderscheidingen

Het aantal verkregen onderscheiding is nauwelijks op te sommen. Een greep uit de waarderingen die hij voor zijn werk en inzet heeft mogen ontvangen, bevat onder meer de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst, die hij op 14 maart 2010 mocht ontvangen voor zijn enorme oeuvre, vioolspel en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Nu, nadat we bijna 50 jaar lang hebben mogen genieten van allerlei werken van de hand van Herman van Veen, is hij nog steeds overal in Nederland te vinden, ondanks dat hij nog dat hij, op moment van schrijven, al 69 jaar is.

Herman van Veen is niet te stoppen

Op donderdag 25 november viert Herman van Veen zijn 500ste optreden in Carré . Daaromheen verzorgt de Utrechter ook al tientallen optredens in de Amsterdamse Venue. Samen met zijn muzikanten verzorgt hij met zijn fonkelnieuwe programma een bijna 3 uur durende show, en een even zo lang durende fantastische ervaring.

Klik hier voor alle aankomende showdata van ’s Neerlands bekendste alleskunner. 

Bekijk hieronder een toegift van Herman van Veen na zijn voorstelling in Carré, zo’n drie jaar geleden.

YouTube player

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.