Legendarische bassist Jack Bruce overleden

Geschreven door op 27 oktober 2014 om 10:10
Jack Bruce - Fotocredits Heinrich Klaffs - Flickr (CC BY-SA 2.0)

De legendarische bassist Jack Bruce, die vooral bekend is van de Britse rockband Cream, is zaterdag overleden op 71-jarige leeftijd. Dat meldt NME.

Jack Bruce overleed aan de gevolgen van een falende lever. In 2003 onderging hij al een levertransplantatie, nadat er kanker bij hem was geconstateerd. Zijn overlijden werd medegedeeld door zijn familie op zijn officiële Facebook-pagina.

“Het is met groot verdriet dat wij, Jack’s familie, moeten mededelen dat onze geliefde Jack: echtgenoot, vader, opa en algehele legende ons heeft verlaten. De muziekwereld is een grote man armer, maar hij leeft voor altijd voort in zijn muziek en onze harten.”

Jack Bruce, voor, tijdens en na Cream

Jack Bruce was lid van de rockband Cream, naast Eric Clapton en drummer Ginger Baker en was befaamd om zijn nummer I Feel Free en  Sunshine of Your Love. Voordat Cream werd opgericht, maakte Jack Bruce deel uit van de Londense band Blues Inc, de groep van Alexis Korner, waar ook drummer Ginger Baker, saxofonist Dick Heckstall-Smith, organist Graham Bond en zanger Long John Baldry onderdeel van waren.

Op initiatief van drummer Ginger Baker werd Cream in 1966 opgericht, bestaande uit een drummer, een gitarist en een bassist. Daarmee zette de band met het zogeheten powertrio de standaard voor de samenstelling van rockbands. Ondanks dat de band in 1968, twee jaar na de oprichting, alweer uit elkaar ging, was Cream wel erg succesvol. Over het algemeen wordt de band beschouwd als ’s werelds eerste succesvolle supergroup, een band waarvan alle leden al eerder succes hebben gehad.

Vrijwel direct nadat Cream uit elkaar ging, bracht Jack Bruce zijn eerste soloalbum, Songs for a Taylor, uit. Dat markeerde direct het begin van een lange en succesvolle solocarrière. Naast zijn soloprojecten maakte hij ook nog deel uit van andere powertrio. In 2005 kwamen de leden Cream nog een laatste keer samen voor een aantal reünie-concerten in The Royal Albert Hall in London.

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Jack Bruce Nieuws · Nieuws