Album Review: Ed Sheeran – X

Geschreven door op 14 november 2014 om 10:34
Albumcover: Ed Sheeran - X

De naam Ed Sheeran is ook in Nederland allang geen onbekende meer. Zo stond hij maandag 3 november in een uitverkochte Ziggo Dome. Zijn ijzersterke debuutalbum + stond twee jaar na release nog steeds in de Nederlandse album top 100. Lees hier of zijn tweede studioalbum ‘X’  net zo’n daverend succes is als zijn knallende debuutalbum.

Ed Sheeran

Edward Christopher Sheeran werd op 17 februari 1991 geboren in Hailfax, Verenigd Koninkrijk. In 2011 tekende hij een contract bij Asylum/Atlantic Records, waarna zijn opmars naar de top begon. Het eerste wapenfeit was zijn doorbraak-en debuutsingle The A Team. Die single kwam binnen op de derde positie in de UK Singles Chart. De opvolgers van de debuutsingle, Lego House en Give me Love, waren niet zo succesvol als The A Team. Toch deden ze er kwalitatief gezien zeker niet voor onder.

Zijn debuutalbum, + (plus) , verkocht in 2011 meer dan 900.000 exemplaren. Daarnaast debuteerde het album op de vijfde plek in de Billboard 200. Dit kwam door de 42.000 verkopen in de eerste week van de release in de Verenigde Staten. 

X (Multiply) kwam op 20 juni van dit jaar uit en is grotendeels door Jake Gosling geproduceerd. Dat gold overigens ook voor zijn debuutalbum. Voor twee nummers werkte Ed Sheeran met hitmachine Pharrell Williams. Daarbij is Sing de meest noemenswaardige. Bij enkele andere nummers, waaronder Don’t, werd ook werk verricht door producer Rick Rubin. Dat nummer is inmiddels geremixed door de Nederlandse dj en producer Don Diablo.

Album Review: X

Bij het horen van nummers als One en Sing, waarvan de laatste zeer veel weg heeft van een Justin Timberlake-single, is het duidelijk waarom de vocale vermogens van de Britse singer-songwriter zo geroemd worden. Sheeran’s stem ligt namelijk zeer aangenaam in het gehoor. En dat maakt van een heerlijke luisterplaat.

Naast zeer sterke vocalen laat hij ook zien te beschikken over memorabele melodielijnen en degelijke rap-capaciteiten. Maar dat zijn de kenners natuurlijk al van hem gewend. Al met al zorgt dat voor een veelzijdig album, waarin hij voortborduurt op het succes van zijn debuutalbum +. Het enige verschil is dat bij enkele nummers nu een donkerdere sfeer overheerst.

Die veelzijdigheid is echter ook de valkuil van het album. Door de grote verschillen in stijl en sfeer mist het album een bepaalde samenhang. Daardoor lijkt de switch tussen sommige nummers net iets te groot. Dat neemt echter niet weg dat het album gewoonweg van zeer goede kwaliteit is. Het is een duidelijke reden voor het grote commerciële succes van de Britse singer-songwriter.

 

Eindoordeel

Ed Sheeran vocale capaciteiten

+ Veelzijdigheid

  Mist een duidelijke muzikale samenhang

Aanraders:

1.  One (04:13)

3. Sing (03:55)

4. New York City 

 

*Onze reviews zijn slechts de mening van de desbetreffende redacteur. Mocht u het niet met de review eens zijn, deel gerust uw mening met de rest van de lezers middels een reactie onderaan dit artikel. 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.

Ruben Meijer

Ruben Meijer, Webredacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Responsive Menu
Add more content here...