Bohemian Rhapsody nog altijd razend populair!

Geschreven door op 11 december 2018 om 17:08
Bohemian Rhapsody - Queen - Bohemian Rhapsody - by Electra Records (eBay itemphoto frontphoto back) [Public domain], via Wikimedia Commons

‘Bohemian Rhapsody’ is het meest gestreamde nummer uit de twintigste eeuw wereldwijd! Dit maakt het platenlabel van Queen bekend. 

Meest gestreamde nummer

‘Bohemian Rhapsody’ van Queen is door platenmaatschappij ‘Universal Music Group’ uitgeroepen tot ‘Beste rocknummer aller tijden’. Met ruim 1,6 miljard streams wereldwijd op YouTube en Spotify is ‘Bohemian Rhapsody’ ook de meest gestreamde song uit de twintigste eeuw. Hiermee laten de rockers bands als Nirvana, Guns ’n Roses en A-ha achter zich.

Gitarist Brian May zegt het volgende over de prestatie:

So the River of Rock Music has metamorphosed into streams! Very happy that our music is still flowing to the max!

Dit bericht bekijken op Instagram

Bohemian Rhapsody by @officialqueenmusic has become the most-streamed song of the 20th century ? ?

Een bericht gedeeld door Universal Music Group (@universalmusicgroup) op

Bohemian Rhapsody

Het nummer ‘Bohemian Rhapsody’ is afkomstig van Queen’s eerste platina album A Night At The Opera. Het nummer bevat meerdere muziekstijlen, zoals rock en pop, en is op te delen in zes stukken: Intro, ballade, gitaarsolo, intermezzo, hardrockgedeelte en outro.

Betekenis

Volgens Queen gitarist Brian May heeft Freddie de songteksten nooit verklaard. Wel heeft Mercury het volgende over de track gedeeld:

It’s one of those songs which has such a fantasy feel about it. I think people should just listen to it, think about it, and then make up their own minds as to what it says to them…”Bohemian Rhapsody” didn’t just come out of thin air. I did a bit of research although it was tongue-in-cheek and mock opera. Why not?

Hoewel legende Freddie Mercury dus niet veel losliet over de betekenis van de hit, lijkt het over meerdere filosofische thema’s te gaan. De volgende theorieën gaan onder fans en media dan ook ten ronde:

  • ”Scaramouche, Scaramouche, will you do the Fandango?”: Zou geïnspireerd zijn op het boek ‘Faust’, waarin de hoofdpersoon een pact sluit met de duivel.
  • ”Thunderbolt and lightning, very, very fright’ning me (Galileo.) Galileo.”: Dit verwijst naar de astronoom Galileo Galilei die vervolgd werd door de kerk en kan overeenkomen met de strijd voor acceptatie van Freddie’s homoseksualiteit.
  • ”Mamma Mia, let me go.”: Uit het Italiaans vertaald betekent dit ‘Mijn Moeder’ en is volgens velen een referentie naar Mercury’s ex-vrouw Mary Austin.
YouTube player

Te lang voor op de radio?

Met een lengte van bijna zes minuten, dachten andere muzikanten die ‘Bohemian Rhapsody’ te horen kregen, dat de track te lang zou zijn om door te kunnen breken op de radio. Toen het nummer nog niet officieel uit was, ontving dj Kenny Everett de volledige versie van de mannen, op voorwaarde dat hij ‘Bohemian Rhapsody’ niet zou draaien. Daar heeft de radiomaker zich niet compleet aan gehouden, zoals gepland door de rockers. Zo speelde Everett korte delen van de song op het Engelse radiostation Capital Radio. Toen het nummer veertien keer in twee dagen in totaliteit werd gedraaid, steeg de vraag naar de song enorm en belandde deze ook op de Amerikaanse radio.

Hitlijsten

In 1975 werd Rhapsody benoemd tot ‘UK Christmas Number One’ en stond negen weken aan de top in de Britse hitlijst. Na de tweede release in 1991, na het overlijden van frontman Freddie, stond de hit vijf weken lang op de nummer één positie. Sindsdien is de hit niet meer weg te denken van de radio en hitlijsten. In 2018 behaalde de song voor de zestiende keer de toppositie in de jaarlijks terugkerende Top 2000 van NPO Radio 2.

Ode aan Queen

Sinds november 2018 draait de film Bohemian Rhapsody in Nederlandse bioscopen. Hierin staat het biografische verhaal van Queen centraal. In de film ligt de focus vooral op het opnemen en doorbreken met de gelijknamige hit, waar de titel al naar hint.

 

Bronnen: rtlnieuws.nl, theguardian.com, brianmay.com, queenonline.com, nl.wikipedia.org, nolala.com, nporadio2.nl

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Sabine van Doornspeek, Redacteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Artikel Categorieën:
Artiesten · Behind The Music · Fun Content · Nieuws · Queen Nieuws · Weetjes