FemME (Female Metal Event) viert eerste lustrum

Geschreven door op 18 oktober 2018 om 12:57

Het ‘FemME Metal Event’ vierde haar eerste lustrum van 11 t/m 14 oktober 2018. Alle activiteiten vonden plaats in Eindhoven en maakte deze stad voor even de hoofdstad van de Female fronted Metal. Artiesten Nieuws was erbij!

Female fronted

De naam ‘female fronted’ is misschien wat misleidend. De naam doet vermoeden dat de band een zogenaamde frontvrouw moet hebben, maar dat is niet zo. Er moet minimaal één vrouw in de band aanwezig zijn waarbij de positie er niet toe doet. Overigens mogen er natuurlijk ook meerdere dames in de band aanwezig zijn.

Pre-Party

FemME begint op donderdag 10 oktober met een Pre-Party in café Altstadt op het stratumseind, midden in het uitgaanscentrum van Eindhoven. Altstadt is een leuk een gezellig muziekcafé welk een intieme sfeer uitstraalt. Ideaal voor het luisteren naar Phantom Elite, Ann my Guard, Caterina Nix en Hell City. Voor twee van deze bands, Ann my Guard en Hell City, is dit tevens hun albumrelease party.

Het zijn vier totaal verschillende bands die het aanwezige publiek een prima avond bezorgen. In combinatie met het schitterende weer krijgt deze avond echt wat het verdiend. Een mooie, warme en muzikaal goed verzorgde start. Dit belooft nog wat voor de komende drie dagen.

Phantom Elite @Pre-Party in café Altstadt Eindhoven - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Phantom Elite @Pre-Party in café Altstadt Eindhoven – Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Dynamo

De volgende twee dagen vinden plaats in Dynamo, ook in het centrum van Eindhoven. Van 14.00 – 23.00 uur zijn er een groot aantal bands te zien en te beluisteren op twee verschillende podia. Het programma is zodanig opgesteld dat je niks hoeft te missen en dat is voor de echte liefhebbers natuurlijk prachtig.

De organisatie heeft gezorgd voor een mooie line up. Binnen- en buitenlandse bands en verschillende genre’s metal. Smullen dus.

Battle winnaars

Op vrijdag is het de dag dat onder andere de twee winnaars van de ‘FemME battles’ mogen optreden op dit Event. Mir zur Feirer en Sounds of September wonnen dus een optreden maar ook een EP opname, beschikbaar gesteld door ‘Painted Bass music’. 

De dag start met een optreden van de Duitse band Hydra en eindigt met een geweldig optreden van, de volledig uit vrouwen bestaande formatie, Asrai. Een band die al ruim dertig jaar meedoet in dit circuit.

FemMe, Hydra @Dynamo Eindhoven - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Hydra @Dynamo Eindhoven – Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Contracten en een afmelding

Op zaterdag tekenen Autumn en Vetrar Draugurinn een contract bij ‘Painted Bass records’. Omdat er een last minute afmelding is, moet de organisatie opzoek naar vervanging. De Italiaanse band Secret Rule wordt gehaald en dit blijkt een goede vervanger. Binnen korte tijd hebben zij de kelderzaal volledig achter zich staan en verzorgen een prima optreden.

Vetrar Draugurinn tekent contract bij Painted Bass records - Fotocredits; Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Vetrar Draugurinn tekent contract bij Painted Bass records – Fotocredits; Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Signeersessies

In de hal van Dynamo is er een ruime keuze in ‘bandmerch’ en zijn er signeersessies. Hier kunnen de fans een handtekening halen, cd laten signeren, met de band op de foto of gewoon een praatje maken met hun idolen. Hier is veel animo voor. Soms wat lastig kiezen voor de fans want het strakke programma biedt niet echt ruimte om tijd door te brengen met de bands wanneer je ook alle formaties wil zien.

Beyond the Black en Cellar Darling

Op zaterdag staan de headliners Beyond the Black en Cellar Darling op het programma. Dit is ook wel te merken aan de publieke belangstelling die toch wat groter is nu dan de vrijdag. Beyond the Black zet een gave set neer. Met natuurlijk nummers van het nieuwe album, gaat het in een razand tempo van ‘Hurricane’ naar ‘Hallelujah’. Daarna is het de toch wel wat ondankbare taak van Cellar Darling dit een vervolg te geven. Maar de band slaagt daar prima in. Met de wat meer ingetogen muziek maken zij veel indruk.

FemME, Cellar Darling @Dynamo Eindhoven - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Cellar Darling @Dynamo Eindhoven – Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Popei Eindhoven

De zondag verhuist FemME naar Popei voor een akoestische sessie. Deze verhuizing is noodzakelijk vanwege de marathon die het centrum van Eindhoven zo goed als onbereikbaar maakt. Maar Popei is ook wel een unieke venue voor een dergelijke activiteit.

Akoestische sessie

Wie denkt dat metal vooral gierende gitaren en schreeuwende vocalisten zijn, heeft hier de kans gehad om te zien en horen wat er ook mogelijk is. Leecher, opnieuw Ann my Guard, LeSoir en Marcela Bovio laten zien en horen wat ook zij in hun mars hebben. Dat het aanslaat bij het publiek moge duidelijk zijn. Het is werkelijk muisstil en na afloop hoor je alleen termen als kippenvel, mooi, geweldig, dit is super. Meer valt hier eigenlijk ook niet meer aan toe te voegen.

FemME, Ann My Guard @Popei Eindhoven - Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Ann My Guard @Popei Eindhoven – Fotocredits: Harrie De Haas (Artiestennieuws)

Zorg

Een prachtig einde aan vier fantastische dagen FemME. Een vlekkeloos verlopen event dat alle lof verdient. Maar toch is er ook zorg. In de loop der jaren is de publieke belangstelling wel wat minder geworden en is er zelfs de overweging geweest er mee te stoppen.

FemME Metal event 2019

Maar er komt een 6e editie. Niet meer in Eindhoven maar in Hilvarenbeek. Wat kleinschaliger maar het blijft bestaan. Dat is natuurlijk goed nieuws voor allen die deze muziek een warm hart toe dragen.

Fotoreportage

Bekijk hier de fotoreportage van het evenement.

The following two tabs change content below.
Harrie de Haas, auteur bij www.artiestennieuws.nl
Deel artikel:

Plaats hier je reactie:

comments

Lees ook:
Het is weer herfst! Tijd voor de top 10 beste herfst songs! Autumn is coming! Blaadjes verkleuren, winterjassen zijn weer uit de kast en het is vroeg donker. Dit betekent natuurlijk maar één ding: tijd voor een...
Live Report: Symfonische melodische metal-avond in Dynamo Eindhoven Op zaterdagavond 17 februari vond in Dynamo Eindhoven een Symphonic melodic metal avond plaats. Artiesten Nieuws was er bij en doet verslag!Meta...
Elyose, Angel Nation en Phantom Elite sluiten tour af in de Bosuil in Weert Op vrijdagavond 22 december sluiten de bands Elyose, Angel Nation en Phantom Elite hun 'Winter Wonder Wasteland' tour af in de Bosuil in Weert en Arti...
Lacuna Coil, Aeverium en Cellar Darling naar Metropool Hengelo Op 15 december staat Metropool Hengelo volledig in het teken van metal! Drie bands, drie nationaliteiten, drie soorten metal.Aeverium, Cellar Da...
Live Report: Vetrar Draugurinn en Kobra and the Lotus in Merleyn Op maandagavond 20 november gaven Vetrar Draugurinn en Kobra and the Lotus een optreden in het Nijmeegse Merleyn. En Artiesten Nieuws was erbij!...
Phantom Elite, Angel Nation en Elyose naar De Bosuil in Weert Goed nieuws voor fans van Phantom Elite, Angel Nation en Elyose.Concert in De Bosuil In december 2018 komen Phantom Elite, Angel Nation en Elyo...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menu