Festival Report: Bospop beleeft geslaagde 38e editie

Geschreven door op 17 juli 2018 om 19:50
Bospop - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Bospop 2018 zit erop! Het Limburgse festival beleefde afgelopen weekend haar 38e editie met grote namen als The Mavericks, Live en Zucchero. Artiesten Nieuws was erbij!

Festival Report: Bospop 2018

De vrijdagavond van Bospop staat in het teken van coverbands. Voorafgaand aan het festival is deze avond nu al een aantal jaren een groot succes bij met name de lokale bezoekers uit Weert.

De vooruitzichten wat betreft het weer werden gelukkig meer dan waar gemaakt! Wellicht voor sommigen een beetje te warm, maar op verschillende plekken werd er voor verkoeling gezorgd. Men liep met water door de menigte en op verschillende punten werden waterslangen opgehangen die als douche en verkoeling fungeren voor de soms wat verhitte bezoekers.

Bospop 2018 - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Bospop 2018 – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Expositie fotograaf Brian Griffin

Bospop kent, naast het muzikale programma, geen randprogrammering. Toch was er een verrassing voor wie de ogen goed open hield. Op het festival terrein is een hoek ingericht genaamd  Crossroads Area, waar dit jaar een expositie de wereldbroemde portretfotograaf Brian Griffin plaatsvindt.

De legendarische popfotograaf had op de vrijdagavond voor genodigden al een lezing gegeven en tijdens het festival worden een aantal van zijn werken tentoongesteld. Net als overigens zijn boek ‘POP’ waarin zijn werken terug te vinden zijn, inclusief mooie verhalen over zijn werken.

Graveyard zorgt voor mooi begin

Terug naar de muziek! Aan het begin van de zaterdag betreedt Graveyard het podium van de Tentstage. De band heeft de afgelopen jaren flink wat problemen gekend vanwege ‘meningsverschillen’. In 2016 ging de band uit elkaar, maar na het vertrek van de drummer zochten ze vervanging en gingen ze gelukkig weer op tournee.

Voor sommige festivalbezoekers was het misschien nog wat vroeg, maar Graveyard heeft een prima optreden neergezet. De vocalen van zanger Joakim Nilsson doen soms wat denken aan Led Zeppelin-zanger Robert Plant. Bospop heeft door de jaren heen al vaker voor verrassingen gezorgd in de tentstage en daar is Graveyard dit jaar een perfect voorbeeld van. Een mooie begin!

Klassiekers bepalen de zaterdag

De rest van de zaterdag wordt grotendeels gevuld met klassiekers. Venice, afkomstig uit het gelijknamige Venice Beach, California, stond al een aantal malen eerder op het podium. Het is dan ook een band voor de liefhebber en wellicht minder voor het grote publiek.

Daar was gitaarvirtuoos Gary Clark Jr. op de mainstage misschien meer de juiste persoon voor. Net klaar van het North Sea Jazz festival, waar hij samen speelde met niemand minder dan The Roots, blijkt meer dan klaar voor Bospop en dat laat hij horen ook! Het mooie aan Bospop is dat de bezoekers makkelijk vooraan het podium kunnen staan.

Bospop 2018 - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Bospop 2018 – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Publiek geniet met UB40

UB40 (met Ali Campbell) brengt vervolgens, zeker naar verwachting, de klassiekers die de band groot gemaakt heeft. Het is tenslotte Ali Campbell. De meningen zijn verdeeld of het nu wel of niet de ‘echte’ UB40 is. Maar het is zeker het geluid van vele bekende hits die de band gemaakt heeft, zoals bijvoorbeeld ‘Red Red Wine’ en ‘Rat in mi Kitchen’.

The Mavericks maken er in een goed gevulde tentstage nog een feestje van. Jong en oud geniet duidelijk van de band uit Miami, Florida. In 2016 wist de organisatie van Bospop de band al te strikken als vervanger van Roxette, dus onbekend is de band zeker niet met het festival.

Novastar valt in de smaak

De tweede dag van bospop begint net als de eerste, met volop zon en zelfs nog een beetje meer hitte dan op de zaterdag. De band King King staat vandaag in de tentstage en brengt de classic rock sfeer er weer goed in. Helemaal aan het einde van de dag is de band nog te vinden in het 24-uurs café van Bospop, waar bezoekers van vrijdag tot en met maandag kunnen genieten van muziek, eten en drinken. En ja: 24 uur per dag!

Novastar, echte naam Joost Zweegers, stond op zondag 8 juli nog op de festivalweide van Werchter. Op zondagmiddag 15 juli staan de zanger en zijn band op Bospop met een zeer strakke show. Net als op Werchter was er voor de Bospoppers meer dan genoeg ruimte voor de hits van Novastar. Zweegers, die zijn show begint met tracks ‘Wrong’ en ‘Never Back Down’, blijkt al snel goed bij stem te zijn. Hit ‘The Best is Yet To Come’ betekent na een uur het einde van een mooie show.

Bospop 2018 - Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Bospop 2018 – Foto: Harrie de Haas (Artiesten Nieuws)

Lukas Nelson verdient meer

In de tentstage gaat het door met Lukas Nelson & Promise of the Real. Het is niet makkelijk om ‘zoon van…’ te zijn. Het leuke aan Bospop is dat de één direct weet dat het de zoon van Willie Nelson is, terwijl de ander überhaupt niet weet wie Willie Nelson is. Toch hebben beide type personen evenveel plezier aan het optreden van de man uit California. De tent staat helaas niet helemaal vol en de muzikant krijgt niet de aandacht waar hij misschien op gehoopt had, maar de aanwezige fans genieten van zijn optreden.

Bospoppers uit hun dak op Live en Zucchero

Eén van de laatste hoogtepunten van de dag wordt verzorgd door de band Live. Het gezelschap is in het verleden al vaker in Weert neergestreken, zowel mét als zonder leadzanger Ed Kowalczyk. Ditmaal is de band gelukkig weer compleet. Het optreden bevat alle nummers die een Live-fan mag verwachten. De stem van Kowalczyk klinkt goed, maar het lijkt soms alsof hij zich een beetje inhoudt. De echte uithalen blijven helaas uit. Desalniettemin een goede show die welkom wordt ontvangen door de bezoekers van Bospop.

De afsluiter van Bospop 2018 is de Italiaanse Zucchero. Het jongere publiek lijkt hier vooral de ruimte te laten aan de oudere garde. Niet gek dat Zucchero wellicht wat minder bekend is bij het jongere publiek, hij is dan ook al even bezig. Op Bospop uit hij zijn dank voor het feit dat zijn Nederlandse fans hem al zo lang bijstaan.

Bospop 2018 was warm en gezellig

Bospop 2018 was warm, bloedheet zelfs op sommige momenten, maar vooral gezellig. Na afsluiter Zucchero gaat het feestje nog “eventjes” door in het 24-uurs nachtcafé. De volgende editie van het Limburgse festival, de 39e alweer, vindt plaats op 5, 6 en 7 juli.

Foutje gezien? Mail de redactie.​

The following two tabs change content below.
Mijn naam is John Smolenaers, 32 jaar en woonachtig in Weert. Muziek, festivals en theater behoren tot mijn hobby’s. Graag deel ik mijn bezoeken middels Artiestennieuws met jullie!
Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.