Volbeat blijft de Nederlandse rockliefhebber imponeren

Geschreven door op 4 april 2018 om 16:54
Volbeat - Fotocredits: Markus Felix (Wikimedia, license: CC BY SA 3.0)

Volbeat staat aankomende zomer maar liefst drie keer in Nederland. Onlangs werd bekend dat ook het Utrechtse TivoliVredenburg de hardrockband mag verwelkomen. Hoe is toch het succes van de Deense rockers te verklaren? En waarom komen ze zo vaak naar Nederland?

Drie keer Volbeat

De Deense band Volbeat is aankomende zomer drie keer te bewonderen in Nederland. Gisteren (3 april) werd bekend gemaakt dat TivoliVredenburg de band aankomende zomer in hun zaal mag verwelkomen. Daarnaast laten de muzikanten hun gitaarwerk ook op de Zwarte Cross horen. Daarmee is de rockende koek echter nog niet op: tijdens het concert van Guns N’ Roses is de band bovendien als voorprogramma te bewonderen. Met andere woorden: Volbeat timmert flink aan de muzikale weg.

Nederlands Label

Hoe kan het eigenlijk dat Volbeat zo vaak Nederland bezoekt voor een optreden? Het antwoord op de vraag ligt meer voor de hand dan gedacht. De Deense band is aangesloten bij het Nederlandse platenlabel Mascot Records. Dit Rotterdamse bedrijf heeft ervoor gezorgd dat Volbeat sterke connecties in Nederland heeft opgebouwd door de jaren heen. Vorig jaar zorgden de muzikanten met hun optreden op Strijp-S in Eindhoven nog voor lyrische recensies.

‘Gewoon spelen’ is de kracht

Het feit dat de band altijd in Nederland is te vinden is niet alleen vanwege de connectie met het label. Het Nederlandse publiek is vaak geïmponeerd door het muzikale talent van de rockers, die er geen standaard stijl op na houden. In een interview met de krant New York Daily News vat zanger Michael Poulsen de kracht van zijn band in veelzeggende woorden samen: “Voor ons is het niet belangrijk om 100% metal of 100% rock ‘n’ roll te zijn of wat dan ook. Het is muziek en wij zijn geïnspireerd door enorm veel stijlen en bands. Dat hoor je in de Volbeat muziek.” Deze muziek lag echter niet zomaar voor het oprapen.

Dominus

Michael Poulsen (1 april 1975) richt in 1991 uit voorliefde voor metal de band Dominus op. Na tien jaar bloedt de liefde voor pure metal echter dood en wil de singer-songwriter andere muzikale invloeden in zijn werk opnemen. In het interview met de Amerikaanse krant stelt de zanger verder: “I wanted to include that ’50s feeling in my songwriting.” Dominus breekt en Poulsen richt een nieuwe band op, die meer toegankelijk voor het luisterpubliek moet worden.

Happy Birthday Michael! ??? . . . ? @britt_bowman

Een bericht gedeeld door Volbeat (@volbeat) op

Vol.beat

De nieuwe band draagt de naam Volbeat en ziet in oktober 2001 het levenslicht. De groep wordt vernoemd naar het album ‘Vol.Beat’ (1997) van Dominus. Poulsen komt even later pas tot de ontdekking dat de naam Volbeat óók in de Japanse tekenserie Pokemon voorkomt. Dit berust volgens de zanger echter louter op toeval: de hardrockers hebben zichzelf niet naar het fictieve wezen vernoemd.

Volbeat albums

Een jaar na de oprichting brengt Volbeat een eerste demo uit, maar zonder enig succes. In 2002 is het met de tweede poging echter wel raak. De demo ‘Beat the Meat’ wordt door radiostations gedraaid en de band krijgt een contract bij Rebel Monster Records. In 2005 ziet het eerste album het levenslicht: The Strength/The Sound/The Songs.’ In totaal heeft de band inmiddels zes albums op de markt gebracht. Hun meest recente,Seal the Deal and Let’s Boogie, kwam twee jaar geleden in de winkelschappen te liggen.

Succes met liveoptredens

Volbeat heeft de laatste jaren ook met live optredens veel succes gehad. De rockers hebben inmiddels vele hoogtepunten op hun muzikale palmares staan. Vorig jaar was de tour met Metallica een grote sensatie. Bovendien werden de verschillende optredens op Rock am Ring allen een succes. Ook de harde en energieke concerten in Nederland werden door de critici dus lyrisch ontvangen.

Concert

Mocht je nog geen concert van Volbeat hebben bezocht: de kaartverkoop voor het optreden in TivoliVredenburg begint vrijdag 6 april om 10.00. Gezien de populariteit van Poulsen en co. is het aan te raden om er op dit tijdstip als de kippen bij te zijn. Want laten we eerlijk zijn: iedere Nederlandse rockliefhebber moet Volbeat toch minimaal één keer live hebben gezien?

Bron: New York Daily News. 

Foutje gezien? Mail de redactie.​

Deel artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.